Topstar plus
|
|
|
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 234.2 (?), 12.11.2017 22:11
Stále platí, že nejchutnější je Hanita, Gabrovská a hlavně Domácí švestky.
Ešte by som to doplnil o Čačanskú rodnú. Jano
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 234.46 (?), 13.11.2017 14:31
Ja považujem za najvydarenejšiu nemecká slivku odrodu Katinka. Je dobre odolná šarke, moníliovému úžehu a monílii plodov. Chuťovo síce nedosahuje takej kvality ako Gabrovská, Čačanská rodná, Hanita alebo Toptaste ale je odolnejšia na choroby ako tieto chutnejšie odrody. U Gabrovskej je problém s tým že menej plodí ak niekomu plodí dobre tak nech napíše. U Čačanskej rodnej a Hanity je problém s menšou odolnosťou na šarku. No a u Toptaste je problém s jarným moníliovým úžehom a malou odolnosťou na jarné mrazy. Neviem ako je to s Toptaste s jarným moníliovým úžehom v suchších oblastiach juhozápadného Slovenska ale u nás sa bez postreku pestovať nedá. U nás tento rok stále pršalo ani v lete nebolo sucho.Tieto nedostatky Katinka nemá. Nové nemecké odrody sliviek ako Azura, Juna,Joganta, Jofela,Harbella, Haroma a iné nemám takže k tým sa vyjadriť neviem. Jano
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10414) - 70.240 (?), 13.11.2017 18:27
Napsal jste to dobře, pane Jano. Toptaste u mě hodně ztratila tou špatnou odolností na jarní mrazy. Aby mně tady na jaře zmrzly nějaké švestky, to je totiž nevídaná věc, takže je to velké mínus. Stejně tak je to nevídaná věc u broskví, to až ty moderní odůdy typu Royal Glory, jinak broskve vydrží vždy. Z těch velmi raných je zajímavá JUNA, ale opět se tam namotala nějaká prazvláštní příchuť, stejně jako u Topkingu. Pro někoho může být ta příchuť zajímavá, pro někoho nikoliv. Katinka chválit nepotřebuje. Mě osobně zatím dost nadchl HERMAN. Přitom není až tak moc sladký, ale spíše perfektně harmonický. Při tak málo výrazné chuti je to překvapivé. Opravdu zajímavá slíva. Ovšem nezlobte se na mě, ale nejvíc se těším vždy na Hanitu a pak na Domácí švestky a nakonec na silně koncentrovanou PRESENTU.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 234.46 (?), 13.11.2017 21:57
Vy máte pán Petr lepšiu polohu pre pestovanie Presenty ako mám ja. Presenta je dobrá odroda ale potrebuje aj dobrú polohu. Jej vysádzanie v chladnejších polohách nemá význam. U mňa posledná odroda ktorá spolahlivo dozrieva je odroda Elena. Elena je ideálna odroda na kvas, nie je síce taká chutná ako Gabrovská, Čačanská rodná alebo Hanita ale je dostatočne sladká (v mojej pestovateľskej polohe) a má aj dosť kyseliniek. Myslím že keď napíšem že je lepšia na pálenie ako Toptaste tak sa nemýlim. U Toptaste sú cukry ale chýba tam viac kyseliniek. Ak je Herman tak odolný na šarku ako Katinka tak sa ho oplatí mať. Jano
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|