Topfirst, Herman - dotaz
|
|
|
|
Libor1 - Stříbrný Zahrádkář (173) - 111.193 (?) 18.7.2012 22:32
Zdravim Petre, s Kiotom (aspon u mna) je to ako s klasikom B. Polivkom "Kdo nemiloval zrzavou, nevi co je laska." Tri roky po sebe, aj pri preplodeni nemala v nasej rodine nikdy konkurenciu, ani Bergeron nemal na nu. Plody mala aj tento rok, ale mraziva noc 18.5. ju (a vsetky dalsie) zdecimovala a zaschla. Bergeron mal 10ks, dozreli v prvej dekade jula (chutovo vyborne), cim sezona marhul u mna skoncila.
Na broskynu FM3 mam zalusk dlhsie, len sa obavam chloroz a nechcem na beznom brosk. podpniku, budem ju musiet kupit uz na jesen, na jar je len dopredaj, ale po skusenosti s Fenixom, ktory mi vyrasil a zaschol, ju vysadim az na jar. Podnoz S.Julien mam tiez, Topend a novu Presentu idu pekne, ale broskyne mam vsetky GF677, Harco na Montclar a vsetky rastu bujne a bez chloroz. Akurat Bergeronu na Montclare sa moc rast nechce. Nakoniec rozhodne aj tak co bude v ponuke...
Na Toptaste a Tophit som zvedavy, reakcie su tu rozne, ale podmienky tiez. Mam ich pristepene.Tophit som jedol kupeny a chutil mi. Ak nebudu OK, stepy odstrihnem (tato hrozba by ich mohla motivovat )Lepotica ti nezreje naraz s Hanitou?
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 176.214 (?), 16.7.2012 21:53
Libore, to není Herman ale na 99% je to Opal. Mám ho taky a už je stejně zralý jako ten váš. Zřejmě vám prodali jinou odrůdu. To je u nás celkem běžné. Opal mi celkem chutná, stříkal jsem jej jen 1 x a v porovnání s jinými švestkami je dost odolný vůči pilatce. HONZA
|
|
|
|
|
|
|
host - 70.240 (?), 17.7.2012 8:01
Zdravím, Libore. St.Julien růst oslabuje, ale zase je to příjemné, pokud je nedostatek místa a můžeš si tak zasadit více stromků. Já jsem například žehral na oslabující růst meruněk na podnoži zelená renglóda, ale to, co menší stromky vyprodukují, bohatě stačí. Co se týče těch Hermanů, tak samozřejmě trochu zamrzí, že se může jednat třeba o jinou odrůdu, ale pěkný pohled je to stejně. Opál je kvalitní, ale pro zvýšení kvality plodů je nutná probírka. Odrůda Herman by byla vybarvená dříve, než Opál a Katinka. Ohledně barvy plodů Hermanu by se mohl vyjádřit pan Vinšálek, který Herman pěstuje. Mně dva Hermany vůbec neobrazily. Z důvodu nedostatku prostoru jsem na stejné místo byl nucen zasadit Carpatin a ten zatím roste bez problémů. Je to sice papírově kvalitnější náhrada, ale zraje přesně v době s kvalitní Čačaskou Lepoticí, která ho nejspíš kvalitativně zastíní. V tomto ohledu Carpatin jako náhrada za nevyrašené Hermany, není. Ranější doba zrání Hermanu, je jeho velkou výhodou. Ještě jsem se chtěl Libore zeptat, jestli budeš i tento rok, fotit svoje výstavní, meruňkové plody? PzP
|
|
|
|
|
|
|
Libor1 - Stříbrný Zahrádkář (173) - 109.164 (?), 17.7.2012 21:51
Nic proti Opalu priatelia, len podla vacsiny webov zreje az koncom jula, a moja Katinka ktora papierovo ma zriet pred Opalom je este nie celkom zrela, takze neviem, ci napomoze foto zrelsich plodov, ale mam dojem ze by ten moj "Herman" mohla byt aj R. Gersteter. Chutovo je menej vyrazne slivkova ako Katinka, sladka, plody su uz maksie a zacina padat. Katinka este par dni potrebuje.
Palo tvoj vyber je excelentny, chyba ti uz len neskora slivka. Topend bola 20. septembra zrela, urcite by nemala problem u teba. Ja som este prisadil Presentu. Skoda ze ti stepy nechytili mne sa celkom dari stepit (vdaka radam M.V. a dalsim), horsie je z ockovanim na spiace, tam mi chytaju ocka ale na jar potom nic. Dokonca sa mi tuto jar podarilo uspesne nastepit 3 stepy broskyn, ktore i rastu. Gabrovsku rad uvitam.
Petre, bohuzial Marhule ako som pisal mi zmrzli v maji a Kioto, ktore som si najviac chutovo i vyzorovo povazoval odislo po zmrznuti na apoplexiu, takze z marhul niet co fotit. Ale nevzdam to a na jesen Kioto na S. Juliene pojde znova. Mozno este pouvazujem nad Rubirou - Kioto ma udavanu nutnost silnej podnoze, lebo slabo rastie a v mojej ilovici-bridlici nerastie bez silnej podnoze nic. Co sa Hermana/Opalu ci R.Gersteteru tyka, je v principe jedno co to je, slo mi o to mat zaciatkom prazdnin slivky a tato odroda mi zreje suverenne prva, aj minuly rok uz pred Katinkou, co je dobre prave pre roky ako tento, kedy z marhul nic nie je. Este mam v plane F.Moretini3 k RH a Harcu a marhule nebudu tak chybat. Suncrest co mam z mal miskovy kvet, poisti to dufam neskora - augustova bielomasa Kernechter v. Vorgebirge + stepy CrestHaven.
| |
|
|
|
|
|
|
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10317) - 70.240 (?), 17.7.2012 22:42
No, že by Opál byl takhle do modra, to jsem ještě neviděl. Spíše je červenožlutý, místy se slabým modrým nádechem, chuť renglódová, při velkém přeplození nevýrazná, jinak by se dalo říct renglódově lahodná u zralejších plodů. Ovšem chtělo by to ještě ověřovat na dalších úrodách. Ruth Gerstetter jsem nikdy neměl. Na fotkách Jana Blažka v publikaci Pěstujeme slivoně, jsou si R.Gerstetter a Herman dost podobné, ovšem nejedná se o tak kvalitní fotky, jako má Libor. Co se týče databáze odrůd Šumperáček.....tak tam je například fotka Opálu dost neodpovídající. Jak u mě, tak u velkopěstitele byl Opál červenožlutý. Jestli se jedná opravdu o Herman by mohl potvrdit pan Vinšálek. Jinak, Opál dozrává až po Katince. A červenožlutý je i Opál vyobrazený v publikaci, zde již zmiňované, a to Pěstujeme slivoně od Jana Blažka.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10317) - 70.240 (?), 18.7.2012 11:35
Dobrý den, Libore. Vidím, že sis meruňku Kioto tak oblíbil, že si ji i přes vymrznutí pořizuješ znovu. To samé dělám já, s broskvoní Favorita Morettini 3. Ovšem u mě se už jedná o číslo 5 a 6 v pořadí. Ta poslední dvouletá zřejmě vymrzla. Teď přesně nevím, který mráz zamezil Tvým plodům meruněk v úspěšném růstu. Jestli ten 10.4., nebo ten 18.5.. Co se týče té podnože pro broskvoně St.Julien, tak např. Výzkumný ústav šlechtitelský a ovocnářský v Holovousích dává do volného prodeje broskvoně zásadně a jenom na podnoži St.Julien (alespoň tak donedávna činil). Problém je, že to jsou pouze 3 odrůdy, a že se malý počet stromků nedal objednat. Pouze velký odběr. Takže mám tam odsud z minulých časů pouze náhodně na této podnoži broskvoň RH, meruňku Bergeron a slivoň Presentu. Na všechny tři druhy peckovin má, dalo by se říct, tato podnož pozitivní vliv. Např. u pravé švestky Presenta se přiblížila plodnost s menším, ale dostatečným růstem. Nevýhodou je samozřejmě větší citlivost na sucho. Čačanskou Lepotici mám vlastně také na St.Julien a můžu říci přesně to samé. Každoroční bohatá plodnost při menším vzrůstu. Teď už se Lepotice zvětšují a vybarvují a je na ně pěkný pohled. Tvarově i vzhledově jsou to opravdu přítažlivé plody. Ohledně Tvojí první úrody Tophitu a Toptaste bych Ti přál, aby jsi byl mnohem spokojenější, než my zde, s těmito odrůdami. Např. Tophit by se možná dal "vybičovat" vyššími teplotami v okolí Bratislavy, k správnému obsahu cukrů v plodech. Byl by poté velmi chutný. A Toptaste by mohla jít lépe od pecky a mohla by mít tu vynikající chuť, podobnou nejlepším klonům Domácí švestky, jak se o tom píše v atlasech.
|
|
|
|
|
|
|
Libor1 - Stříbrný Zahrádkář (173) - 111.193 (?), 18.7.2012 22:32
Zdravim Petre, s Kiotom (aspon u mna) je to ako s klasikom B. Polivkom "Kdo nemiloval zrzavou, nevi co je laska." Tri roky po sebe, aj pri preplodeni nemala v nasej rodine nikdy konkurenciu, ani Bergeron nemal na nu. Plody mala aj tento rok, ale mraziva noc 18.5. ju (a vsetky dalsie) zdecimovala a zaschla. Bergeron mal 10ks, dozreli v prvej dekade jula (chutovo vyborne), cim sezona marhul u mna skoncila.
Na broskynu FM3 mam zalusk dlhsie, len sa obavam chloroz a nechcem na beznom brosk. podpniku, budem ju musiet kupit uz na jesen, na jar je len dopredaj, ale po skusenosti s Fenixom, ktory mi vyrasil a zaschol, ju vysadim az na jar. Podnoz S.Julien mam tiez, Topend a novu Presentu idu pekne, ale broskyne mam vsetky GF677, Harco na Montclar a vsetky rastu bujne a bez chloroz. Akurat Bergeronu na Montclare sa moc rast nechce. Nakoniec rozhodne aj tak co bude v ponuke...
Na Toptaste a Tophit som zvedavy, reakcie su tu rozne, ale podmienky tiez. Mam ich pristepene.Tophit som jedol kupeny a chutil mi. Ak nebudu OK, stepy odstrihnem (tato hrozba by ich mohla motivovat )Lepotica ti nezreje naraz s Hanitou?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|