Topend plus
|
|
|
|
|
 |
 |
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 81.81 (?), 5.10.2011 22:28
Prezident je bohužel jenom pro oko, jinak je to kyseláč mdlý.
Dosud jsem to taky tvrdil, ale letos je to jinak. Presidenty jsou sladké. Ale to mě nijak nepřesvědčilo, v horších letech to bude zase nic moc. Podobně je to s Tophitem (který ani letos není extra sladký) a Empressem (ten letos sladký je),.Elenou (je sladká ale hůř odlučitelná a drobnější).
K objektivnímu hodnocení bude třeba posbírat zkušenosti z více let a více lokalit.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 152.34 (?), 5.10.2011 20:18
Když oni to pokaždé tak podtrhnou! V některých případech nevím, jestli se něco vůbec prodá, nebo jestli ovoce pobyde na regálech a nejde rovnou do odpadu. Japonské slívy i ve zralém stavu nejsou žádný zázrak, a podtržené jsou vlastně nepoživatelné. Přesto jsou v nabídce celý rok. Kdo si to asi kupuje? Úplnou výjimkou pro mě letos byly v supermarketu zakoupené Lepotice pocházející z Bulharska v ceně Kč 13/kg, které někdo omylem uvedl na trh zřetelně zralé. Byly vynikající, jak se u nás asi ale nikdy nevyvedou. Zuzana
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Libor1 - Stříbrný Zahrádkář (173) - 111.39 (?), 27.9.2012 19:06
Po roku takmer presne v ronakom termine dozrieva Topend Plus. Zarodila druhy rok, celkom slusne, plody ca. 60g. Frustrujuce na tejto (u mna) poslednej slivke je to, ze plody uz od polovice leta maju finalnu farbu a velkost a lakaju na ochutnanie nielen mna, ale aj osi, srsne, vtaky... Pred pilatkou som ju ochranil, pred obalovacom som zial zanedbal (trestuhodne a naposledy). Takze zaciatkom septembra zacali dozrievat plody cervive a teraz tie ciste. Plody treba nechat vyzriet, kym zmeknu, potom su stavnate, sladke, s prijemnou aromou, lahko oddelietelne od kostky, chutovo oproti Hanite (Nbr.1) s menej kyselinami ale aromaticka - vyborna, bez monilie, dierkovitosti. Ak bude aj nastepeny Tophit tak dobry ako avizoval Petr, ostava do buducej sezony otazna uz len mlada Presenta. Chut Toptastu bola presladena mozno az prilis, tazko ju prirovnavat k inym slivkam, o tvrdosti a tazkej odlucitelnosti ani nehovoriac.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 183.140 (?), 30.9.2012 21:24
No, pěkně jste mne tu navnadili na ten Topend:-). Kde se to dá sehnat? Jestli pouze v jisté západočeké školce? Elenu bych rád nahradil, asi se spolehnu na Presentu, vycházáí nadějně, i Petr má moc pěkné fotky. david
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 176.26 (?), 28.10.2012 10:59
Davide, já jsem si tuto odrůdu Topend Plus již zarezervoval v nedalekém Poysdorfu (Rakousko) v ovocné školce. Objednal jsem si 10 ks a příští týden je zasadím. Mají je na podnožích Wavit. V loni je měli hned vyprodané, tak jsem si je letos zarezervoval s předstihem. Vladimir
|
|
 |
|
 |
 |
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10414) - 70.240 (?), 29.10.2012 19:29
A co si myslíte o této recenzi Topendu? Je naprosto mylná? Myslím hlavně tu část, která se týká chuti.
Celkové hodnocení: novější německá odrůda, která vyniká zejména brzkou a vysokou plodností a na pohled atraktivními plody. Patří však k odrůdám, které, aby jejich plody došly do nejlepších chuťových vlastností, vyžadují pěstování spíše v teplých, maximálně středně teplých oblastech a tam raději na chráněných stanovištích. I tak jsou plody spíše jen dobré chuti, neobsahují ve srovnání s jinými odrůdami (Haganta, Toptaste) ani tolik cukru ani aromatických látek. Přesto je to odrůda úrodná a vzhledem k atraktivním plodům, které jsou tužší, dobře se transportují bez náchylnosti na otlaky, zvláště vhodná pro intenzivní pěstitelské technologie a následné tržní uplatnění. Je tolerantní vůči šarce.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Paľo. - Diamantový Zahrádkář (1739) - 208.234 (?), 20.10.2013 22:50
Na Záhorí sme mali v tomto mesiaci pomerne dosť slnečných dní, ktoré urýchlili tvorbu cukru v dozrievajúcom ovocí. Najviac to vidieť u viniča. Čo je zvláštne, na mnohých strapcoch sa vyskytuje hojnosť sladkých cibéb. Tento fenomén je typický pre južné oblasti Slovenska, ale v tomto ročníku bohatom na zrážky a výskyt ušľachtilej botritídy sa hranice výskytu cibébovatenia posúvajú ďaleko na sever. Dnes bolo u nás tiež super teplé a bezveterné počasie. Spomínam to preto, že by som rád počul, ako dozrieva neskorý kultivar Topend Plus napr. u Libora v Bratislave? Ak by bol u neho Topend už "hotový", znamená to, že by o 1-2 týždne dozrel aj u nás. Výrazné ochladenie našťastie nie je v dohľadne. V tom prípade by sa oplatilo aj na Záhorí pestovanie tejto zrejme najneskoršej "obršvestky". Takže Libor, "kápni božskou" a poreferuj, aká je situácia u Topendu?
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|