Topend



Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?)
2.10.2019 19:10

TOPEND je snědený. Chuť přijatelná. Sladká, ale méně aromatická. Možná, že to ani není Topend, ale nevím, co by to potom bylo za švestku. Oproti Hagantě jsou plody podlouhlejší, ne tak široké. Taková Haroma a Harbella se jeví v chuti mnohem lépe. Jolina a Jofela snad taky. Jogantu jsem prošvihl. 

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 11.9.2016 16:11

Drahý pane Jano, tak přesně tenhle popis sedí i na Hagantu a dá se poznat i s těch mých fotek. Plody Topendu i Haganty budou zřejmě podobné, jelikož, jak jsem již psal, obě odrůdy mají stejné rodiče. Co se týče listů, tak Haganta má listy specificky tmavě zelené, s hrubším okrajem, většinou více do kulata, ovšem vyskytnou se i podlouhlejší. Zdá se, že Topend je takové nemá. Plody jsou si ovšem hodně podobné a hlavně jsou vybarvené ve stejnou dobu. Původně jsem myslel, že Topend přeci jen počká.

                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 22.9.2016 19:28

I nadále pokračuje hledání Topendu a snad se na mě kvůli tomu nebude zlobit pan Středa.smiley Mám takový dojem, že to TOPEND přece jen bude. Tři poslední plody z šesti celkových jsou stále pevné až tvrdé (jeden na fotce) a dužnina budí dojem nezralosti. Není zcela kyselá, ale prostě to není ono. Je to takový slabší odvar Haganty. Poslední plod Haganty (na fotce vedle Topendu) (kupované jako Topstar) je sice již chycený monilií, ale jinak je stále překvapivě pevný. Co Vaše Topendy? Přidejte taky nějaké fotky.

Topend a Haganta
Topend a Haganta
Topend a Haganta
Topend a Haganta
Topend a Haganta
Topend a Haganta
Topend a Haganta
Topend a Haganta
Topend a Haganta
Topend a Haganta
Topend
Topend
                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 28.9.2016 19:07

Poslední plod Topendu přece jen změknul a byl i sladký, ale na můj vkus málo aromatický. Taková schlazená Domácí švestka z ledničky je mnohem a mnohem aromatičtější.

                     
Marek-TT - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (682) - 20.52 (?), 27.6.2019 7:13

Minulý rok si na prvom plode pochutil červík, tento rok snáď ostane niečo aj pre mňa. Kvalitná neskorá slivka by ma veľmi potešila.


                     
TomNR - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (356) - 177.207 (?), 27.6.2019 9:54

marek, moja skusenost ta asi nepotesi. topend plus na st.julien z plantexu som po dvoch urodach presadil na verejne miesto. su to krasne velke slivky, bohata uroda... chut nic moc, plane "slivencie" rastuce v okoli ma sice plody 1/4velkosti ale chutovo ovela lepsie ako topend. tomas

                     
Marek-TT - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (682) - 20.52 (?), 27.6.2019 10:57

To si ma veru nepotešil sad Mám rovnaký podpník a je to aj od rovnakého producenta. No nič, počkám na prvú úrodu a potom sa uvidí.

                     
Marek-TT - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (682) - 235.1 (?), 19.8.2019 20:35

Topend patrí medzi tie odrody, ktoré sa skoro vyfarbia, no ešte im trvá dlho, kým dozrú. Veľkostne sú tak akurát, uvidím či aj chuťovo budú vyhovovať.


                     
Marek-TT - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (682) - 235.1 (?), 30.9.2019 19:57

Topend priebežne už nejaký čas degustujem. Optimálny termín zberu je ťažké presne určiť, keďže bez výraznejšej zmeny je rovnako vyfarbený od polovice augusta a plody sú stále na dotyk tvrdé. Väčšie plody, charakteristické pre odrody z radu Top, sú pevnej konzistencie, čo mi vyhovuje. Chuť je stále málo sladká, no cítim, že by sa to mohlo v nasledujúcich týždňoch zlepšiť. Trochu mi pripomína Toptaste, no možno ma mätie tá pevná dužina. Za výhodu považujem zatiaľ veľmi dobrú odolnosť voči hnilobe, no z tých pár plodov sa definitívny záver spraviť nedá. Na strome ostali ešte 2 plody, ktoré nechám poriadne dozrieť a potom sa uvidí.



                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 2.10.2019 19:10

TOPEND je snědený. Chuť přijatelná. Sladká, ale méně aromatická. Možná, že to ani není Topend, ale nevím, co by to potom bylo za švestku. Oproti Hagantě jsou plody podlouhlejší, ne tak široké. Taková Haroma a Harbella se jeví v chuti mnohem lépe. Jolina a Jofela snad taky. Jogantu jsem prošvihl. 

                     
Marek-TT - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (682) - 20.52 (?), 22.10.2019 7:45

Je to už zopár týždňov, čo som musel posledné 2 plody predčasne obrať kvôli napadnutiu hmyzom. Nemohol som ich preto, bohužiaľ, ochutnať v plnej zrelosti. Stále mám pocit, že by mohli vďaka pevnej konzistencii a zatiaľ aj dobrej odolnosti voči hnilobe  (snáď sa potvrdí v ďalších rokoch), dlho vydržať na strome a nabrať na cukornatosti. Za tento rok hodnotenie 2-.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Sádrokarton Norgips - zkušenosti?17.11.2024
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika