Topend
|
|
|
|
|
|
|
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10317) - 70.240 (?), 11.9.2016 16:11
Drahý pane Jano, tak přesně tenhle popis sedí i na Hagantu a dá se poznat i s těch mých fotek. Plody Topendu i Haganty budou zřejmě podobné, jelikož, jak jsem již psal, obě odrůdy mají stejné rodiče. Co se týče listů, tak Haganta má listy specificky tmavě zelené, s hrubším okrajem, většinou více do kulata, ovšem vyskytnou se i podlouhlejší. Zdá se, že Topend je takové nemá. Plody jsou si ovšem hodně podobné a hlavně jsou vybarvené ve stejnou dobu. Původně jsem myslel, že Topend přeci jen počká.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Marek-TT - Zlatý Zahrádkář (682) - 235.1 (?), 30.9.2019 19:57
Topend priebežne už nejaký čas degustujem. Optimálny termín zberu je ťažké presne určiť, keďže bez výraznejšej zmeny je rovnako vyfarbený od polovice augusta a plody sú stále na dotyk tvrdé. Väčšie plody, charakteristické pre odrody z radu Top, sú pevnej konzistencie, čo mi vyhovuje. Chuť je stále málo sladká, no cítim, že by sa to mohlo v nasledujúcich týždňoch zlepšiť. Trochu mi pripomína Toptaste, no možno ma mätie tá pevná dužina. Za výhodu považujem zatiaľ veľmi dobrú odolnosť voči hnilobe, no z tých pár plodov sa definitívny záver spraviť nedá. Na strome ostali ešte 2 plody, ktoré nechám poriadne dozrieť a potom sa uvidí.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|