Jo, co bych za to dal, kdyby plody Těchobuzické dozrály alespoň do té renglódové sladkosti. Přesně jako v minulém roce zůstaly buď zcela jalové, nebo se sníženým množstvím cukrů a tedy příliš nakyslé. Zesládlých plodů bylo minimum. To samé jsem pozoroval i u Miloše.
Vybarvená už je pěkně, zatím, je (a ještě chvíli bude) tvrdá. Vzhledem k renklódové sladkosti by až tak nevadilo, kdyby jí studený srpen nějaké procvento cukru sebral.
Vydržte, prvních 8 let stromek Těchobuzické neměl nic nebo méně než 10 plodů. Pak první úroda 2012 vymrzla, loňská už byla kolem metráku, letošní taky.
Promiňte, ale "renglódovou švestku" si nadále "hřát na prsou" nehodlám. To je typický kočkopes. První úroda se ještě "maskovala" zajímavou švestkovou řízností, snad s poněkud menším množstvím cukrů. Nyní se zdá, že její pravá chuť u měkčích plodů bude opravdu silně renglódová, což mně zcela zásadně nevyhovuje. To si spíše zvyknu na tu trávovou chuť u Topkingu. A jak to tak vypadá, tak ta renglódová příchuť se opravdu nakonec prosadí a převládne.
Pravda, příchuť Zelené ryngle Těchobuzická nezapře. Ale na renklódě a její chuti není přece nic sprostého. Víc mi vadí, že zasyrova je chuť plodů (pro mě) lahodná ale uvařené v knedlíkách dobré nejsou. Na druhé straně třeba ocenit, že na rozdíl od většiny odrůd nepraskají ani je nedecimuje monilie. Letos je zkusím ještě usušit
Jo, co bych za to dal, kdyby plody Těchobuzické dozrály alespoň do té renglódové sladkosti. Přesně jako v minulém roce zůstaly buď zcela jalové, nebo se sníženým množstvím cukrů a tedy příliš nakyslé. Zesládlých plodů bylo minimum. To samé jsem pozoroval i u Miloše.
Pan Boštička pravil: "Nejlepším prostředkem na vyléčení neduhů Těchobuzické bude dobrý, bytelný krumpáč." Respektive, že při nadměrných úrodách se dostavuje zcela nevyhovující kvalita plodů a tím pádem strom vykope. Nebudu se opakovat - viz. předchozí příspěvek tohoto vlákna a dám panu Boštičkovi za pravdu. Takže sbohem nepodařená švestko.
Vaší reakci nerozumím. Nemáte to nějaké popletené? Čačanská raná dozrává mnohem dříve. Zde kolem 25.7. U Těchobuzické to lze těžko odhadnout, jelikož většina plodů není zralá ani v září. Přitom by měla dozrávat zhruba od poloviny srpna s Čačanskou najboljou nebo Althanovou renglódou. Do Těchobuzické jsem vkládal velké naděje, stejně jako do Toptaste. Zatím co, u Toptaste bylo s chutí počáteční zklamání, které se obrací v pozitivní dojem, tak u Těchobuzické to je přesně naopak.