Švestky v sezóně 2011
|
|
 |
 |
host - 176.76 (?) 27.11.2011 21:13
Pane Kuky, s tou "záští a závistí" ste to dosť prešvihnul. Ak čítali Váš príspevok Vaši susedia, museli sa istotne dobre pobaviť. Verím, že ak Vám závidia, tak iba v dobrom zmysle. Mať ukážkové plody v prípade intenzívnej chemickej ochrany totiž nie je žiadne hrdinstvo a vaše úsilie nestojí za závisť. Skôr opačne. Spomínam, keď sme v čase striekania Novozirom, Bayletonom, Metationom apod. mali v osade ukážkové ovocie a dávali ho na výstavy... Neviem, aká je vo Vašej lokalite nákazová situácia a infekčný tlak chorôb, ale som presvedčený, že ste v tomto teplotne a vlhkostne priaznivom roku investoval do chémie ceľkom zbytočne. Jablká by boli zdravé aj bez Vaších postrekov. Ak ste dodržiaval OL a reziduá postrekov medzitým spláchol dážď do spodných vôd, máte zrejme relatívne čisté svedomie pri konzumácii relatívne zdravých plodov. No ja nezabúdnem, ako celá rodina chodila na WC po konzumácii marketových jabĺk, napriek tomu, že boli umyté v teplej vode. Správu o 12 postrekoch v maďarských sadoch v minulom roku nepovažujem za skreslenú. Veľkovýrobcovia dodávajúci do marketov investujú do chémie veľké peniaze. Ak ich máme napodobňovať aj v malých záhradkách, tak je to skôr smutné či choré a nie závidenia hodné. Pozrite sa na moje snímky odrody Pinova pred zberom. Nenájdete na listoch a plodoch jedinú chrastu. Bez toho, aby som jediný raz vzal do rúk záhr. postrekovač. Moje jabĺčka nie sú o nič menej pekné, ako na snímkach p. Vlastimila. Stačí iba rozumný a citlivý prístup k ekosystému v záhradke a syntetickú chémiu používať iba v nevyhnutnom prípade. Mimochodom, jablká tolerantného kultivaru Pinova mi pripadajú oveľa šťavnatejšie, vyváženejšie a aromatickejšie oproti Red Delicious, o ktorom dnes písal p.Vlastimil. Ospravedlňujem sa tým, ktorí v tomto vlákne čakali informácie o slivkách. K šarke iba jedno: S totálnou nekonzumovateľnosťou šarkových sliviek som sa stretol 2x. Raz na mojej záhradke a raz u svokra v humne. V obidvoch prípadoch išlo o "tolerantnú" sortu Stanley. Paľo
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář (1862) - 82.212 (?), 28.11.2011 19:25
Pane Petře, v obchodech jablka nenakupuji nikoliv z obavy z chemie, ale z principu. Občas si jejich lákavou nabídku projdu, podívám se na cenovky, na přepravce zjistím zemi původu, pousměji se a jdu dál. Dělal jsem to i v dobách, kdy žádné hypersuper nebyly.
Podstatně levněji se dá nakoupit u zdejších velkopěstitelů, např. ZD Dolany nebo Malus u Dvora Král. Protože je letos postihlo něco podobného co mne, tak jsem nakoupil v Agru Žlunice na Jičínsku. Jen tak mimochodem mají v nabídce i Šampiony a Spartany, tak jsem jich pár kg z nostalgie také koupil, protože někteří členové rodiny na ně nemohou zapomenout. Kolem toho jejich sadu se Spartany jezdímuž 3O let.
Čím tito pěstitelé stříkají vím vcelku dobře, kolikrát v roce to je, se mohu pouze dohadovat i se na to zeptat, ale mne to nezajímá.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 143.121 (?), 28.11.2011 20:33
Po prečítaní príspevku p. Vinšálka mi nedá, aby som sa nezastal všetkých tých, ktorým záleží na tom, v akom prostredí trávia voľný čas a aké produkty zo svojej záhradky konzumujú. Treba priznať, že p..Vinšálek je dlhoročný chemický poradca, ktorý informuje na fóre o novinkách pesticídov a bravúrne ovláda agromanuál. Nemôžeme preto od neho očakávať pochopenie úsilia ekologicky rozmýšľajúcich záhradkárov, ktorí syntetické pesticídy používajú s rozmyslom a iba v nevyhnutnom prípade. Jeho výzvu "Nedejte se otrávit výkřiky typu, organické fungicidy zamořují domovní studny, nebo způsobují rakovinu dětí." považujem prinajmenšom za cynický starecký výsmech profesionálne deformovaného chemika. Pán Vinšálek nemá žiadny dôkaz, ktorý by potvrdil, že chemizácia potravinového reťazca nesúvisí so zvýšenou frekvenciou CA u detí a dospelých. Nie je to tak dávno, čo na fóre radil záhradkárom aplikovať na jablone chlórové vápno. O niečo neskôr radil striekať jablone pred sklizňou plodov organickými fungicídmi Mythos a Euparen. Vtedy som mu odpovedal: " Prečítal som si záverečnú správu z VŠÚO Holovousy ohľadne získávania bezpečnej suroviny pre detskú výživu a práve Vami odporúčaný Mythos 30 SC výskumníci zaradili do tretej- najhoršej skupiny tzv. perzistentných pesticídov, ktoré vykazovali najvyššie reziduá. Sledovanie hladiny tolylfluanidu- účinnej látky Vami odporúčaného Euparenu Multi výskumníci z Holovous pozastavili z dôvodu celoeurópskej reštrikcie používania tejto chemikálie v r.2007." Prajem všetkým, ktorým záleží na zdravom prostredí, v ktorom žijú naše deti a vnúčatá, aby sa nedali zlákať chemickými fanatikmi a dali sa radšej na pestovanie odolných odrôd. Odpadnú kvanta zbytočných postrekov a človek má naozaj príjemný pocit, že aspoň z domácej produkcie konzumuje kvalitné produkty. Paľo
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 176.76 (?), 27.11.2011 21:13
Pane Kuky, s tou "záští a závistí" ste to dosť prešvihnul. Ak čítali Váš príspevok Vaši susedia, museli sa istotne dobre pobaviť. Verím, že ak Vám závidia, tak iba v dobrom zmysle. Mať ukážkové plody v prípade intenzívnej chemickej ochrany totiž nie je žiadne hrdinstvo a vaše úsilie nestojí za závisť. Skôr opačne. Spomínam, keď sme v čase striekania Novozirom, Bayletonom, Metationom apod. mali v osade ukážkové ovocie a dávali ho na výstavy... Neviem, aká je vo Vašej lokalite nákazová situácia a infekčný tlak chorôb, ale som presvedčený, že ste v tomto teplotne a vlhkostne priaznivom roku investoval do chémie ceľkom zbytočne. Jablká by boli zdravé aj bez Vaších postrekov. Ak ste dodržiaval OL a reziduá postrekov medzitým spláchol dážď do spodných vôd, máte zrejme relatívne čisté svedomie pri konzumácii relatívne zdravých plodov. No ja nezabúdnem, ako celá rodina chodila na WC po konzumácii marketových jabĺk, napriek tomu, že boli umyté v teplej vode. Správu o 12 postrekoch v maďarských sadoch v minulom roku nepovažujem za skreslenú. Veľkovýrobcovia dodávajúci do marketov investujú do chémie veľké peniaze. Ak ich máme napodobňovať aj v malých záhradkách, tak je to skôr smutné či choré a nie závidenia hodné. Pozrite sa na moje snímky odrody Pinova pred zberom. Nenájdete na listoch a plodoch jedinú chrastu. Bez toho, aby som jediný raz vzal do rúk záhr. postrekovač. Moje jabĺčka nie sú o nič menej pekné, ako na snímkach p. Vlastimila. Stačí iba rozumný a citlivý prístup k ekosystému v záhradke a syntetickú chémiu používať iba v nevyhnutnom prípade. Mimochodom, jablká tolerantného kultivaru Pinova mi pripadajú oveľa šťavnatejšie, vyváženejšie a aromatickejšie oproti Red Delicious, o ktorom dnes písal p.Vlastimil. Ospravedlňujem sa tým, ktorí v tomto vlákne čakali informácie o slivkách. K šarke iba jedno: S totálnou nekonzumovateľnosťou šarkových sliviek som sa stretol 2x. Raz na mojej záhradke a raz u svokra v humne. V obidvoch prípadoch išlo o "tolerantnú" sortu Stanley. Paľo
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 171.155 (?), 27.11.2011 23:15
dovoluji se připojit k této diskusi. Já obdobně jako pan Vlastimil preferuji starší a u mé rodiny též oblíbené odrůdy- jako je např. Starkrimson, Red Delicius, Rubín, Jonathan, Melrose... A i když se nových rezistentů nezříkám, letos jsem vysadil Rubinolu, tak bez uvážlivého a přiměřeného zásahu, zejména proti strupovitosti (dejme tomu 3-4 postřiky) bych se ve své lokalitě a při převážnému charakteru počasí v posledních letech slušné úrody nedočkal.Mimochodem soused, profesionální sadař, stříkal letos 12x a to z těch jablek se vyrábí též šťávy i pro děti.Obdobně je nezbytný zásah proti kadeřavosti broskví, či monilioze peckovin. Domnívám se, že prakticky téměř vše co jíme, pijeme a dýcháme není zdaleka dokonale zdravé. Takže svá jablka s touto minimální zátěží v klidu sním, zvláště, když mi enormě chutnají.
Lucas
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 176.76 (?), 28.11.2011 8:26
Veľmi dobre Vás chápem, pane Lucasi. Starkingy, Deliciousy, Mc Intoshe a pod. odrody našich otcov či dedov vyžadujú v nepriaznivých rokoch opakovanú chemickú ochranu. Je to Vaša voľba a nedovolím si Vám ju vyhovárať. Takisto je postup pálenia chorých listov a nulová chemizácia v záhrade súkromou voľbou týchto pestovateľov. Každá "tvrdohlavosť" stojí námahu a často aj peniaze. Napriek tomu by som rád vedel, proti čomu Váš sused v tomto priaznivom roku striekal až 12x? Znovu tvrdím, že napodobňovať veľkovýrobcov v domácej prídomovej záhradke, kde máte často aj studňu, je nerozumné, sebecké a bezohľadné. Veď aerosol pri striekaní ani spodná voda s reziduami postrekov neostávajú iba nad a pod záhradkou striekača. To že Váš sused dodržiava OL, neznamená, že do blízkeho ekosystému nezanáša pesticídy alebo ich reziduá, ktoré tam nepatria. Správať sa podľa hesla "Po nás potopa" je krátkozraké. Našťastie pribúda stále viac konzumentov, ktorí sa pred kúpou ovocia zaujímajú, či bolo striekané. Nie je lepšou voľbou pre nás aj pre prírodu pestovať tolerantné či rezistentné odrody? Verte mi, že ich chuť nie je odporná. Neverím, že ich množenie a predaj je účelové a podporuje komercionalizmus. Šľachtitelia rezistentov a predajcovia nie sú zaujatí voči starým odrodám. Ak by aspoň niekedy nezvíťazil rozum, ostali bysme v dobe kamennej... Paľo
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 241.54 (?), 20.9.2015 13:33
Dobry den, teď je rok 2015,což to co piši možna nema smysl, ale,pomlouvate TOPy, podle mne, švestka ma byt dozrala do polovičky zaři, jinak budete muset bečky davat do nějake teple mistnosti, potom,cele plody se vam kvasi necele dva ěsice, rozmačkane maximalně při tydny, mam topking, na sušeni, na paleni, chuťově i dozrala je dobra, a to ma i švestkovu aromu, jenomže,mam jižni svah, na jižni Moravě, a take musi byt teple leto
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|