Švestky 2022
|
|
|
|
|
|
|
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10317) - 70.240 (?), 8.6.2022 20:26
I když pan Fiala vyhlásil kdysi Jojo za nejhnusnější slivku "všech dob", já ji pořád mám, ale je to často hraniční kvalita. Přednosti jsou řidká koruna, která nezahušťuje, velká plodnost, slušná velikost plodů. Prostě je to držák, ale plody mají dost nevyrovnanou chuť, leckde chybí cukry. Dozrává ale fousově. Nějaký propad už začal, je vlhko, tak se daří plísním. Jojo plodí ve shlucích, což je nevýhoda při dozrávání. Dá se to pěkně omezit fungicidem, pokud ovšem nemáte s chemie strach. Takový Prolectus má OL jen jeden den, což je výhoda. Moc dlouho se ale na trhu neohřál, když teď bude končit.
|
|
|
|
|
|
|
host - 81.144 (?), 8.6.2022 21:08
Já mám 8 kusů Joja a je pravda, že chutí Topgigantu v našich podmínkách nedosahuje, ale když ho dáte do bečky tak to jen vře... Nesmíte ho ale chodit přes plot koštovat z chodníčku v době, kdy ještě není zralé. Jednu dobu jsem měl z toho chodníku na dosah 6 různých odrůd včetně Joja a jedna expertka, která tam pořád chodí koštovat pohanila všechny ty stromy včetně Domácí velkoplodé. :-D Co mám Jojo pokusně přeštěpované na myrobalánu není tak plodné a nedělá takové velké shluky. Kvalita plodů, cukry a chutě záleží na velikosti násady. A protože je Jojo držák a přeplozuje je to ná úkor toho všeho. Dozrává u nás dříve než Elena. Když jsou Joja hodně přeplozená a já je kvůli velikosti stromů protřepávám ještě za zlena, trhat by to byla hrůza, dívají se na mě pro změnu někteří jako na blázna a ještě když je k tomu sbírám do kbelíků, aby pod stromama nebyla z toho plísen. Ještě že mám Prolectus letos koupený, aspon ho stihnu vyzkoušet ;-)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ITBrno - Bronzový Zahrádkář (89) - 198.91 (?), 13.7.2022 21:11
Zdravím od Kuřimi,
tak pánové začíná dozrávat moje oblíbená švestička Kalipso, je velice chutná, je to ranná odrůda a zatím je to můj top favorit, že jsem vysadil druhou, Posílám foto, at se daří.
ITB
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 81.144 (?), 16.7.2022 15:02
Jak říkával děda Komárek, nejlepší do kvasu jsou ty s těma červíkama. ;-)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ITBrno - Bronzový Zahrádkář (89) - 198.91 (?), 17.7.2022 9:47
Zdravím Petře, nu je to tak, přece bych vám nelhal :-) Kalipso krásně dozrává a zachvilku bude k nakousnutí.
Vysadil jsem letos druhý stromek Kalipsa a docela se má k světu.
Posílám aktuální foto.
Ať se daří.
ITB
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ITBrno - Bronzový Zahrádkář (89) - 198.91 (?), 18.7.2022 22:24
Zdravím Petře,
určitě je to Kalipso tedy kříženec čačanské a opálu, a tu druhou co jsem kupoval jako mládě, vypadá stejně. Nevzpomínám si, že bych fotil nějakou na dlani, většinou sem frknu celý strom nebo detail, ale na dlani teda netuším.
Mnu mě to přijde, že tento rok je nějaký rychlejší co by k dozrávání ovocných stromků. Přijde mě že před minulý rok, jsem tu hazel fotky Kalipsa až druhý týden v srpnu a ted máme polovinu července a dozravají. Tak asi tak můj poznatek.
At se daří
ITB
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|