Švestka trpí
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 243.210 (?), 2.7.2014 15:52, zobrazeno: 7569x
Dobrý den,
na zahradě mladou švestku Tophit. Bohžel se mi zdá, že švestka trpí nějakou nemocí či parazitem, viz. první foto. Nevíe co to je? Jak se toho zbavit?
Švestka má také poskožený praský kmen, viz. poslední foto. Mám s tím něco dělat? Doporučte mi prosím nějaký způsob postupu či ošetření?
Děkuji
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 243.210 (?), 2.7.2014 15:53
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 243.210 (?), 2.7.2014 15:55
|
|
 |
|
 |
 |
|
fanatix - Stříbrný Zahrádkář (256) - 148.172 (?), 2.7.2014 16:49
ziadna choroba je to voška, cesky tusim msice. Treba vykonat postrek Calipso, Mospilan a pod. ale poskodene listy sa uz nezotavia. Proti praskaniu kory, rastu machov a podobneho na kmeni sa pouziva vapenne mlieko alebo komercny pripravok Plant Protekt.
Vapenne mlieko pripravite tak, ze do 10 litrov vody zamiesate kilogram nehaseneho vapna.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář (1410) - 179.38 (?), 3.7.2014 11:30
Praskliny kůry na stromcích pozoruju, ale neřeším vůbec, je to přirozený vývoj.Jak přibývají letorosty, kmen nabývá na obvodu, vrchní kůra praská, a pod ní se tvoří kůra nová.Ve větší míře se tento jev projevuje u bujněji rostoucích kultivarů-Rubinola, Rubín,ale i u švestek se mi to děje.Stává se to i při zvýšeném vodním režimu.Praskliny starší kůry se zacelí vznikajícím novým pletivem.Takto vzniklé praskliny odshora dolů na kmínku se ještě téhož roku plně zacelily.Pokud by bylo postižení většího rozměru, že by si stromek sám neporadil, později bych se tím musel zabývat.Něco jiného jsou mrazové desky.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář (1410) - 179.38 (?), 3.7.2014 12:57
Jak přibývají letorosty, kmen nabývá na obvodu, vrchní kůra praská, a pod ní se tvoří kůra nová....
...promiňte myslel jsem letokruhy,tedy nové obvodové dřevo pod kůrou.V závislosti na podmínkách-voda,hnojení,teplo,každorožně vniká nová vrstva -letokruh,a stávající obvod kůry se nestačí konstantně přizpůsobit.Proto ty praskliny.
Vypozoroval jsem větší přírustek dřevní masy letokruhu v závislosti na menší násadě ovoce.A opačně...při větší násadě ovoce se vytvoří méně dřevní hmoty na obvodu letokruhů.Je to logické...že!
|
|
 |
|
 |
 |
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 57.250 (?), 3.7.2014 13:12
Vypozoroval jsem větší přírustek dřevní masy letokruhu v závislosti na menší násadě ovoce
To zní docela logicky. Jen netuším, jak jste ty letokruhy měřil.
|
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|