Svestka neroste
|
|
|
|
|
 |
 |
|
Dzaga - (11) - 60.89 (?), 19.6.2012 22:02, zobrazeno: 7732x
Letos jsem koupil a vysadil mladou slivon do pripravene diry jsem dal kralici hnuj a zasadil stromek vyrostly asi 10 cm vyhony a rust se zastavil male listky jsou tmave zelene. Nemate prosim nekdo radu cim to a jak to zkusit napravit dekuji
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 220.182 (?), 19.6.2012 23:30
Hnůj by neměl být přímo ve styku s kořeny, dává se pod stromek a kořeny se zasypávají zemí smíchanou s kompostem. A nesmí být čerstvý, jinak pálí. Lída
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 220.182 (?), 20.6.2012 13:34
Dusíku má stromek asi dostatek, pisatel uvádí "tmavě zelené listy". Ještě je otázka, zda byl stromek (sázený zjara) dostatečně zastřižený?? Lída
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 92.38 (?), 20.6.2012 14:19
Králičí hnůj = výkaly, moč, sláma a seno, rozkladem se zahřívá a může pálit kořeny jako všechny hnoje. Lída má pravdu. Je lepší počkat až se hnůj rozloží a švestka pořádně zakoření než k ní přilívat další slepičí výkaly. Martin
|
|
 |
|
 |
 |
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18317) - 102.7 (?), 20.6.2012 17:34
Myslím, že obavy z popálení kořenů hnojem - jakýmkoli - jsou trochu nadnesené. Jistě, v každé publikaci je psáno, že čerstvý hnůj ke kořenům nepatří a je to pravda. Málokdo ale sází stromek tak,, aby všechny kořínky byly v přímém kontaktu s čerstvým hnojem.
Osobně hnůj při výsadbě stromků do jámy v posledních letech nepřidávám vůbec. Ne snad proto, že bych se bál popálení kořenů. Hnůj, a to i uleželý, se časem výrazně zmenší na objemu. Výsledkem pak často bývá, že stromek se v jámě "propadne". Zejména ve vlhké těžké půdě to znamená kořenovou asfyxii, namrzání, rakovinu.
Co se týče stromku pana Radima - jsou-li listy svěží, tmavě zelené, nijak bych se neznepokojoval. Není výjimkou, že některé stromky v prvním roce po výsadbě přirostou jen 10 cm, i když byly vysazeny optimálně. Až pořádně zakoření, tak se rozjede. Dopřejte mu občas zálivku, možná přiroste ještě letos.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Dzaga - (11) - 60.89 (?), 20.6.2012 23:44
Diky moc za skvele rady!!
|
|
 |
|
 |
 |
|
Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář (2064) - 86.111 (?), 21.6.2012 8:38
Ty přírůstky máte tak celkem v normě, do podzimu je ještě daleko, takže to ještě letos nejspíš poporoste. Pro příklad, já jsem letos na jaře vysadil dvě švestky, ty mají přírustky tak 10-15 cm, višeň (10 cm), broskev (5 cm), ořech (20cm). Možná to mohlo přirůst i víc, ale celý květen nepršelo, a já jsme to moc nezaléval.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 181.241 (?), 21.6.2012 9:03
Předloni na podzim jsem zasadil hrušeň, za celý loňský rok přírůstky 20 cm. Letos již přes půl metru.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|