švestka Elena - znáte ji?
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 44.26 (?), 21.4.2008 10:39, zobrazeno: 19372x
Mám na zahradě od loňska švestku Elenu. Může mi prosím někdo o ní napsat nějaké informace? Jaké má klady, zápory, náchylnost k chorobám atd. Jak chutnají plody. Chtěla jsem pokud možno pravou švestku, ne křížence s ringlí. Co mě tedy asi čeká? :-) Díky moc všem. Šárka
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Dušan Zbořil - (10) - 176.2 (?), 22.4.2008 11:39
zdravím, švestka Elena je ještě novinka též čekám na první plody, takže trocha teorie-Obrazový atlas peckovin-Nakladatelství Květ 2002.Cituji-samosprašná odrůda této pozdně zrající švestky s plody střední velikosti(28až35g),je tolerantní na virovou šarku.Vyznačuje se pravidelnými a vysokými výnosy, kvete středně až pozdně a je málo citlivá k pozdně jarním mrazíkům.Tmavě modré plody silně voní a mají pevnou, štavnatou dužninu, která je dobře odlučitelná od pecky.Plody jsou sladké, harmonické chuti, dobře se přepravují i skladují.Zrají koncem září, stromy rostou středně bujně(Vlaška/Stanley)
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 44.26 (?), 22.4.2008 15:51
Díky za informace! Zní to pěkně, uvidíme jaká bude realita :-) Zrovna mi kvete a včera jsem jí ořezala asi z poloviny nové výhony. Tak snad jsem jí neublížila? Šárka.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 81.144 (?), 28.2.2022 19:53
Táké mně před mohla lety Elenu doporučili ve školce jako kvalitní náhradu za Domácí šárkovitou.V té době se ještě o Topech nemluvilo, byla to první cizinka z Německa v sadě a tak jsem nelenil a přeštěpoval jsem si ji. Je hodně pozdní a v nepříznivém roce proště špatně dozraje, ale někdy se to podaří a tak jsem z ní jednou udělal jednodruhový kvas. Letos na masopust archivní slivovičku z ní nabízela maškarám maminka a nechutnala jim... Už jsem v tom ohledu měl s ní jednou problém, že mě obvinili, že v té Elenovici jsou přimíchané merunky... Vzhledem k velmi rozdílné době zrání meruněk a Elen to ovšem nepřipadá v úvahu, ale to už nikomu nevysvětlíte... Stejně už ty stromy mám z velké částy přeštěpované, ne kvůli chuti slivovice, ale protože prostě v mnoha letech špadně dozrávají... Z těch několika posledních udělám asi Durancie.
|
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|