Stříhání rok starých švestek

host - 5.249 (?)
22.7.2015 14:32

😊 já se ptal radši pro jistotu 😊

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 68.253 (?), 20.7.2015 17:33
No já si nebyl jistý, zda a co mam v kterou dobu stříhat. Ale nyní mi ty dva dlouhé stožáry přišli divný, že kdou až moc do výšky a pak par větví, ze jde vodorovně až moc daleko.

host - 157.239 (?), 20.7.2015 23:31

Pan M.V. Vám dobře radí-nechejte jeden středový výhon mířit do nebes, ostatní odkloňte do stran. Budete-li toto dělat pomocí úvazků, vyvarujte se zaškrcení kůry větviček, dá se to udělat i závažími, laťkovými rozporkami... Kdo Vám poradil upravit střihem stromek při podzimní výsadbě, jak to zdůvodnil? S.P.,Ch.

host - 24.17 (?), 21.7.2015 1:05
Už je to přeci jen téměř 3/4 roku, takže nemizu spolehlivě říci, zda jsem o tom četl, nebo jsem to někde viděl. Ale vím, že jsem to měl pár týdnů po výsadbě zastřihnou o polovinu, nechat pouze čtyři postranní větvičky a jednu kolmou jako terminál. Mel jsem to tuším zastrihnoit na cca 5 pupenů a u strihu, aby směřoval ven. A všechny ty řezy zamáznout balzámem. To vše jsem tedy udělal, ale nyní se mi zdálo, že to není asi ideální, protože to vypadá jako ny to mělo dva terminály. Ty dvě dlouhatánské větve co rostou do nebe, tak rostou z toho ponechaného původního terminálu a dokoce ta co roste z nižšího místa je delší /vyšší, než ta co roste z nejvyššího místa. A také na jedné straně rostou dvě větve vodorovně moc do šířky a jestli se budou matahovat dál, tak půjdou k zemi. Proto jsem si nebyl jistý a radai se zeptal co s tím a kdy.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 21.7.2015 7:09

Má-li stromek 2 terminály, jeden se odstraní jako konkurenční výhon (to lze udělat v podstatě kdykoli). To není žádný problém. Růst konkurenčních výhonů je normální a neznamená, že muselo být řezáno špatně.

host - 142.51 (?), 22.7.2015 0:14
Jako odstranit zcela, nebo jen zakrátit, aby nebyl stejne dlouhý? Ono to vypadá, že ty dva dohnal další, takže bych řekl, že nyní tam mám 3 stejně dlouhé. A z jednoho dokonce jdou do stran u špičky dvě větvičky vodorovně, vypadá to jako kříž. A ty dvě větve dole, co se táhnou vodorovně mám pouze vyvázat, aby směřovali šikmo vzhůru a nemam je zkrátit na polovinu?

host - 157.239 (?), 22.7.2015 6:11

Nekvaltujte, buďte rád, že Vám mladý stromek začal nádherně růst.Když se střihem vydržíte, bude jeho koř.soustava po všech stránkách kvalitnější, listoví teď vyrábí to nejlepší, organismus se líp vyrovná s příští zimou-ať už bude jakákoliv. Vyvázat-i ustřihnout si můžete samozřejmě cokoliv, jestli Vám vodorovné větvičky příliš nepřekážejí, nechejte je tak, budou dřív nabízet plody. Z fotky to nevypadá, že by Vás těch pár halózek stěhovalo ze zahradywink. S.P.,Ch.

host - 5.249 (?), 22.7.2015 14:32

😊 já se ptal radši pro jistotu 😊

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 236.1 (?), 22.7.2015 15:54

No vidíte. Stromek roste hezky. Z těch třech kolmých výhonů necháte jeden (asi jedno jestli teď nebo na jaře), z těch šikmých vyberete 4 nejlepší a z těch budou ramena. Ty by ch zakrátil určitě až na jaře.

host - 5.249 (?), 22.7.2015 17:04
Diky moc 😊 Nyní si přečtu něco o hroznech 😊

Maurik - (20) - 142.51 (?), 20.4.2016 13:30

Zdravím

Tak po asi 3/4 roce švestka vypadá asi takto - viz. obrázek, ale nezdá se mi, že to je ideál. Někde jsou květy a někde vůbec, tak si nejsem jistý, zda jsem to vše udělal správně.

Švestka
Švestka
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty