Štepenie sliviek /roubovani/
|
|
|
|
|
|
|
host - 143.242 (?) 5.3.2014 20:55
Dobrý den.
Taky jsem loni zkoušel hned roubovat na jaře přesazené semenáče špendlíku silné asi jako palec. Rouboval jsem za kůru. Podnože pořád neměly mízu a rouby už rašily. Bylo to mizerné. Zůstal mi jen Herman (měl nejsilnější rouby).
Později pak podnože, seřízlé na 1-1,2 m, obrazily dlouhé pruty. Nejlépe rostoucí jsem v létě očkoval do T řezu. Tak 2-3 pruty po 1-2 očkách. Všechna očka přirostla. Letos z nich budu pěstovat výhony a postupně sesazovat to ostatní. Takže při neúspěchu jarního roubování jde i očkovat v létě.
Do boku na kmínek jsem rouboval jen jednou čerstvě přesazenou ptáčnici. Řez na roubu ve tvaru klínku o délce asi 5 cm. Řez na podnoži podlouhlý pásek délky klínku. Po naroubování cca 2 týdny v alobalu. Bylo to úspěšné a srůst i růst dobrý. JG
|
|
|
|
|
|
|
|
|
RaDL - (17) - 3.51 (?), 5.3.2014 20:45
Myslíte, že je správné, když jsou styčné plochy řezu u kopulace třeba za týden jakoby zavadlé, chytnou takovou barvu jak kdyby byly třeba pů dne na vzduchu. Může i takový spoj srůst? Neměly by pletiva na řezu být hydratovaná z podnože a být laicky napsáno čerstvá po celou dobu až do výskytu mízy a následného přihojení? Proto nutnost krýt kambiové vrstvy roub x podnož. Někomu může takový dotaz vyznít komicky, ale rád zkoumám podstatu věcí a tak jsem pár kousků pro jistotu rozebral (viz výše), přerouboval se snad lepší precizností řezu a se silnějším úvazkem klasickou roubovací PVC místo izolačky, která nemá takovou sílu úvazu jak rozpůlená roubovací 15 mm, z této mám lepší pocit
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 37.148 (?), 7.3.2014 13:08
Dakujem pekne vsetkym, ktorí sa zapojili do diskusie.
je tu vela rad, a myslim si, ze ja ako mlady zahradkar s malymi skusenostami s roubovanim /stepenim/ budem postupovat podla navodu, ze necham tie planky najprv nech sa uchytia v mojej zahrade, a asi tak na buduci rok to prestepim, myslim ze tym nestratim ziaden cas, kedze slivky rodia aj tak po nejakom tretom stvrtom roku, ze?
zapajam sa niekedy do diskusii o viniči, kedže ma zaujíma aj pestovanie hrozna, momentalne mam problem vybrat si vhodnu odrodu aby bola chutna aj ako stolova a aj na nejake to vinko. Oblast vychodne Slovensko - Kosice ale skor severnejsie. Pocasie tu je celorocne s malym uhrnom zrazok, je sice rok ked je v obdobi kvitnutia viacej zrazok, ale to su len vykyvy. Zimy su mierne max. do - 10. takze potreboval by som skor nejake univerzalne odrody, nic do velmi teplych oblasti.
Dakujem za rady a prajem aby sa vam vydarila tohtorocna uroda Marek
|
|
|
|
|
|
|
host - 143.242 (?), 7.3.2014 20:11
Dobrý den.
Milý Marku, mně jste ale pochopil právě špatně. Psal jsem sice, že hned po přesazení jsou výsledky roubování mizerné, ale to vůbec neznamená, že máte štěpování o rok odložit! Naopak, byla to jen informace, abyste se případným neúspěchem neodradil a počítal prostě s tím, že čerstvě přesazená slivoň dostane mízu až později. Jde o to, uchovat rouby o 2-3 týdny déle. Technicky to jde. Dělal jsem to tak, a úspěšně, že jsem březnové rouby obalil sněhem a dal v mikroténu do mrazáčku ledničky (asi-5°C, zajímavé by taky mohlo být obalení mokrými novinami, místo sněhem).
Píšete o učení a roubování. A proč vynecháváte očkování v létě? Nejjednodušší a nejsnadnější štěpování. Nedovedu si ani představit, že by se mohlo nepodařit. Akorát musíte očka hned po odběru naočkovat (nemůžete je skladovat, asi max. do rána).
Než bude příští jaro, můžete už mít další zkušenosti a většinu podnoží úspěšně naštěpovanou. Proto, pokud možno, štěpujte už letos a příští jaro si nechejte na případné opravy a další podnože. JG
|
|
|
|
|
|
|
host - 168.31 (?), 22.2.2017 13:44
zdravim, dnes som odobral zo starej slivky vruble(podla plodov myslim ze je to prezident, vek stromu odhadujem na 30rokov)avsak su to vlky kde je troj dvoj a rocne drevo, to trojrocne drevo je asi hrube ako palec u muža co myslite dalo by sa aj to pouzit na stepenie aspon niekde pri lese na nejaku divu slivku ma to vyznam je mi luto to zahodit, inak viem ze vlky niesu idealne na vruble ale na tak starej slivke iny material na vruble nieje skade zobrat nie su tam uz ziadne prirastky mozno niekde hore nejake su ale isto tenke ako nite, dakujem za odpovede, viktor
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 14.170 (?), 22.2.2017 18:44
A jak silné je to loňské dřevo?
|
|
|
|
|
|
|
host - 168.31 (?), 23.2.2017 20:30
lonske cize asi minulorocne je hrubky ceruzky su to take pruty(vlky)ktore narastli na kmeni zrejma samozladzovaci proces slivky cim blizsie k bazi konara tym je ten prut hrubsi su tam uz aj kvetne puky, odrezal som to pri bazi konara ten prut ma asi1-1.5m, viac prutov takych som zobral... neviem slivky velke ako vajce strom stary ale odroda prezident sa tu vraj nepestuje tak dlho... viktor
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|