Stanley - krátké "okno" zralosti plodů



galloway pippin - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1408) - 179.38 (?)
21.5.2014 10:45

Né všichni vyhlížejí fantastické modré švestky jenom proto, aby je toužebně odevzdali vstříci kvasícím pochodům jakmile dozrají.Já bych je odevzdal soudkům, a nádobám také, jen kdyby nějaké zvyšné plody zbyly...,tj.zbyly po mém nájezdnickém mlsobraní,... rozkošnickém mlaskání.Nikdy nezbydou žádné modré,vždy je vyzobu dočista.

Abych se přiznal, tak já také mám rád ty nakyslé modré plody, těsně před dozráním,...ale i když dozrají, tak taky... a přezrálé sladké, aromatické tak to už je modré z nieba.Přezrálé, přeslazené ryngle už tolik nemusím, ale ty přijdou vhod, a na řadu v zimě, sušené.

Abych se přiznal, tak nevím, jak je to s Vaším Stanleyem,...okno zralosti by mohlo,a mnělo být delší,a vydržet na stromě po uzrání o trochu déle v tuhém stavu.O odrůdě Valor se uvádí, že po uzrání se kvalita dužiny zhorší,ale nevím proč.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 139.244 (?), 20.5.2014 21:40, zobrazeno: 4925x

Na zahrádce mám pološvestku Stanley, která pravidelně plodí bohatou odrůdu velkých švestek.

V srpnu (týden, dva před dozráním), získají plody sladkokyselou příchuť a to už je začínám konzumovat, protože mě kyselá opravdu chutná. :)

Problém je, že jakmile plody skutečně dozrají, vydrží v onom ideálním stavu na stromě je velmi krátce (max dva dny). Pokud se neotrhají, velice rychle přejde jejich konzistence do stavu přezrálosti - a to pak nechutnají dobře. Změknou, z dužniny se stane kašovitá hmoty mdlé chuti. Druhá věc je ta, že sklízení takových švestek je docela problematické. Snažím se hmatem odhadnou, která je už zralá a která ne, ale ne vždy se to podaří.

Máte podobné zkušenosti s odrůdou Stanley?

P.S. V hlavě mám mlhavou vzpomínku, kdy jsem ještě jako malý kluk sbíral švestky u babičky, která měla na zahradě snad ještě klasické české odrůdy. I přezrálé švestky byly sladké a měly výtečnou chuť. Právě kvůli té vzpomínce jsem začal švestky pěstovat.

Pavel

   
host - 178.235 (?), 21.5.2014 8:14

Určitě to byla odrůda Domácí švestky.Dozrává a padá postupně a ještě pod stromem se na ní zaleskne roztavený vosk od sluníčka.V tomto stádiu nejen chutná, je na sušení, ale i ve slivovici je nejlepší. Jenže kdo by se s ní průběžně sbíral! Vezmou se palice, ovoce i s listím se otluče do rozprostřené plachty a toužebné kvašení může začít...  AB

      
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1408) - 179.38 (?), 21.5.2014 10:45

Né všichni vyhlížejí fantastické modré švestky jenom proto, aby je toužebně odevzdali vstříci kvasícím pochodům jakmile dozrají.Já bych je odevzdal soudkům, a nádobám také, jen kdyby nějaké zvyšné plody zbyly...,tj.zbyly po mém nájezdnickém mlsobraní,... rozkošnickém mlaskání.Nikdy nezbydou žádné modré,vždy je vyzobu dočista.

Abych se přiznal, tak já také mám rád ty nakyslé modré plody, těsně před dozráním,...ale i když dozrají, tak taky... a přezrálé sladké, aromatické tak to už je modré z nieba.Přezrálé, přeslazené ryngle už tolik nemusím, ale ty přijdou vhod, a na řadu v zimě, sušené.

Abych se přiznal, tak nevím, jak je to s Vaším Stanleyem,...okno zralosti by mohlo,a mnělo být delší,a vydržet na stromě po uzrání o trochu déle v tuhém stavu.O odrůdě Valor se uvádí, že po uzrání se kvalita dužiny zhorší,ale nevím proč.

         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 21.5.2014 20:02

Pavel přesně popsal typický způsob zrání novějších odrůd pološvestek. Klasické staré Domácí švestky se daly jíst ještě ne zcela vybarvené a pak ještě dlouho do přezrálého stavu. Když mi kolem roku 1980 zaplodil první stromek Stanley, ochutnával jsem první již úplně modré plody - byly tvrdé a kyselé. Po dost dlouhé době změkly a byly docela dobré. Čekal jsem, že když přezrají udělají totéž co Domácí, tedy trochu zcvrknou a ještě víc zesládnou. Ale ouha. Přezrálé Stanley měly dužinu blátivou a cukru spíš ubylo. Tato vlastnost se v různé míře projevuje nejen u Stanley, ale i u řady dalších odrůd.

            
host - 139.244 (?), 21.5.2014 22:17

Děkuji za reakce všem. Můžete mi tedy někdo doporučit odrůdu slivoně, která by měla podobnou chuť jako Domácí švestka (a byla sladká po dozrání)? Na jeden stromek bych měl ještě místo. (umístění Haná - Prostějovsko).. Předpokládám že vysazení Domácí velkoplodé švestky je stále rizikové kvůli šárce.

Pavel 

               
KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4549) - 38.136 (?), 21.5.2014 22:38

Na jaře jsem koupil Presentu, má být chuťově blízká pravé švestce. Je ale hodně pozdní, ale v nížině snad půjde. Jinak Stanley mám také. Na pohled atraktivní "blůma"no.

                  
KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4549) - 38.136 (?), 14.8.2014 15:09

Dnes jsem očesal asi 30 plodů chycených monilií na Stanley. Jak jsou namačkány na sobě, tak monilia jede. Taky trošku občas sprchlo. Takže Horizon...

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika