Stanley - krátké "okno" zralosti plodů
|
|
|
|
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář (1408) - 179.38 (?) 21.5.2014 10:45
Né všichni vyhlížejí fantastické modré švestky jenom proto, aby je toužebně odevzdali vstříci kvasícím pochodům jakmile dozrají.Já bych je odevzdal soudkům, a nádobám také, jen kdyby nějaké zvyšné plody zbyly...,tj.zbyly po mém nájezdnickém mlsobraní,... rozkošnickém mlaskání.Nikdy nezbydou žádné modré,vždy je vyzobu dočista.
Abych se přiznal, tak já také mám rád ty nakyslé modré plody, těsně před dozráním,...ale i když dozrají, tak taky... a přezrálé sladké, aromatické tak to už je modré z nieba.Přezrálé, přeslazené ryngle už tolik nemusím, ale ty přijdou vhod, a na řadu v zimě, sušené.
Abych se přiznal, tak nevím, jak je to s Vaším Stanleyem,...okno zralosti by mohlo,a mnělo být delší,a vydržet na stromě po uzrání o trochu déle v tuhém stavu.O odrůdě Valor se uvádí, že po uzrání se kvalita dužiny zhorší,ale nevím proč.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 139.244 (?), 20.5.2014 21:40, zobrazeno: 4925x
Na zahrádce mám pološvestku Stanley, která pravidelně plodí bohatou odrůdu velkých švestek.
V srpnu (týden, dva před dozráním), získají plody sladkokyselou příchuť a to už je začínám konzumovat, protože mě kyselá opravdu chutná. :)
Problém je, že jakmile plody skutečně dozrají, vydrží v onom ideálním stavu na stromě je velmi krátce (max dva dny). Pokud se neotrhají, velice rychle přejde jejich konzistence do stavu přezrálosti - a to pak nechutnají dobře. Změknou, z dužniny se stane kašovitá hmoty mdlé chuti. Druhá věc je ta, že sklízení takových švestek je docela problematické. Snažím se hmatem odhadnou, která je už zralá a která ne, ale ne vždy se to podaří.
Máte podobné zkušenosti s odrůdou Stanley?
P.S. V hlavě mám mlhavou vzpomínku, kdy jsem ještě jako malý kluk sbíral švestky u babičky, která měla na zahradě snad ještě klasické české odrůdy. I přezrálé švestky byly sladké a měly výtečnou chuť. Právě kvůli té vzpomínce jsem začal švestky pěstovat.
Pavel
|
|
|
|
|
|
|
host - 178.235 (?), 21.5.2014 8:14
Určitě to byla odrůda Domácí švestky.Dozrává a padá postupně a ještě pod stromem se na ní zaleskne roztavený vosk od sluníčka.V tomto stádiu nejen chutná, je na sušení, ale i ve slivovici je nejlepší. Jenže kdo by se s ní průběžně sbíral! Vezmou se palice, ovoce i s listím se otluče do rozprostřené plachty a toužebné kvašení může začít... AB
|
|
|
|
|
|
|
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář (1408) - 179.38 (?), 21.5.2014 10:45
Né všichni vyhlížejí fantastické modré švestky jenom proto, aby je toužebně odevzdali vstříci kvasícím pochodům jakmile dozrají.Já bych je odevzdal soudkům, a nádobám také, jen kdyby nějaké zvyšné plody zbyly...,tj.zbyly po mém nájezdnickém mlsobraní,... rozkošnickém mlaskání.Nikdy nezbydou žádné modré,vždy je vyzobu dočista.
Abych se přiznal, tak já také mám rád ty nakyslé modré plody, těsně před dozráním,...ale i když dozrají, tak taky... a přezrálé sladké, aromatické tak to už je modré z nieba.Přezrálé, přeslazené ryngle už tolik nemusím, ale ty přijdou vhod, a na řadu v zimě, sušené.
Abych se přiznal, tak nevím, jak je to s Vaším Stanleyem,...okno zralosti by mohlo,a mnělo být delší,a vydržet na stromě po uzrání o trochu déle v tuhém stavu.O odrůdě Valor se uvádí, že po uzrání se kvalita dužiny zhorší,ale nevím proč.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 139.244 (?), 21.5.2014 22:17
Děkuji za reakce všem. Můžete mi tedy někdo doporučit odrůdu slivoně, která by měla podobnou chuť jako Domácí švestka (a byla sladká po dozrání)? Na jeden stromek bych měl ještě místo. (umístění Haná - Prostějovsko).. Předpokládám že vysazení Domácí velkoplodé švestky je stále rizikové kvůli šárce.
Pavel
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|