Dobrý den. Těmi mirabelkami máte asi na mysli myrobalán (Prunus cerasifera), všudepřítomný to plevel mezí, železničních náspů...
Předně: pokud si pěstuju podnože, provádím selekci - ty co rostou slabě, krpatě apod. vytrhám v průběhu sezony. Nechávám jen ty bujné, zdravě rostoucí, odolné. Nepřesazuji - nemám na to čas, kořeny zakrátím na podzim prvního roku - naočkované podnože přesazuji.
Očkuji první rok většinou dvěmi očky (pracnější), ale mám 100% ujímavost (letos z 20 20) Tzn. vždy se aspoň jedno chytne a v případě ujmutí obou ponechám pouze jeden letorost.
Pásku nechávám déle (obecně se tuším doporučují 2-3 týdny), já nechávám klidně i měsíc a půl. Pupeny jsou pak sice pod páskou trochu napěchovanější, ale vzhledem k ujímavosti jim to asi tak moc nevadí.
Očkovat na ně (myrobalány) můžete téměř vše (semtam něco se nedoporučuje - bujný růst, malá plodnost apod.) - tzn. švestky, pološvestky, slívy, mirabelky, ryngle, durancie, špendlíky, velkoplodé myrobalány, meruňky, dokonce i broskvoně (nezkoušel jsem). Je to vděčný materiál - za 2 roky mám hotový stromek s předčasným obrostem bez zastřižení i 2,5m vysoký! Do budoucna bude asi problém s podrůstáním, ale co se dá dělat. Jo a k řapíku - ten neřeším - prostě ho odlomím a vše hermeticky zavážu roubovací páskou. Mezi stromky (rouby) je dobré desinfikovat nářadí - mohl byste si na všechny stromky přenést šarku. Používám 70ku líh, snad stačí.
M.