Slivoň x švestka x pološvestka

host - 178.235 (?)
12.2.2010 16:13

Durancie -pokud vím -patří mezi slívy, Domácí švestka je typická švestka i tvarem.  AB

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Mittwoch - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (312) - 56.251 (?), 12.2.2010 11:27, zobrazeno: 11803x

Dobrý den,

vím, že moje otázka bude znít hloupě, ale mám v těch všech názvech v hlavě zmatek. Chtěl bych poprosit o rozdělnení pojmů ***, vymezení jejich vzájemných shod, charakteristik a např. i jednoho zástupce.

***slíva = slivoň?, švestka, pološvestka, kadlátka, trnka (nemyšleno "divoká"), bosenka atd.

Je mi jasné, že pojmy v různých končinách často neznamenají totéž. Jen si chci udělat představu, popř. vyvolat diskuzi. Vím, že je to zde diskutováno na mnoha místech, ale vždy jen nakousnuto (např. pro slívy není vhodnou podnoží myrobalán).

(upraveno podle Hegi, 1925; Boček, 2007):

Prunus domestica (slivoň švestka):

1) ssp insititia - slívy

• var juliana - vlastní slívy
  • var pomariorum - špendlíky
  • var cerea - mirabelky

2) ssp italica - renklódy

3) ssp oeconomica - švestky

• var subrotunda - kulovité švestky
  • var oxycarpa - oválné švestky
  • var mammilaris - datlovky a pološvestky
  • var pruneauliana - pravé švestky

Kam například patří durancie? Do slív (var. juliana?) či do švestek (var. subrotunda/oxycarpa?) nebo ani do jedné? A domácí švestka - do slív nebo pravých švestek? Existuje nějaké obecné pravidlo: např. ssp insititia - podnož obecně ne myrobalán, vhodné/nevhodné so vyšších nadm. výšek atd.

Nebo ať vás tady neotravuju, je na trhu nějaká dobrá literatura rozdělující "slivoně"?

host - 180.2 (?), 12.2.2010 13:39

Dobrý den. Kniha o pěstování slivoní se jmenuje "Pěstujeme slivoně" a dá se zakoupit. Autoři jsou z výzkumáku, takže velmi erudovaní. Určitě doporučuji. Jsem pěstitel slivoní a mám ji stále vedle sebe na stole. Stanislaw

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 65.50 (?), 12.2.2010 14:14

Přesné zařazení odrůd do jednotlivých kategorií neznám a netroufl bych si to ani kdyby plod držel v ruce. Nevím třeba, proč tuhá Malvazinka je slíva a ne renkloda, atd.  Nespatřuji v tom ovšem žádnou důležitost. Jestli plod chutná, nebo z něj dobře kape, je mi celkem jedno, zda je to datlovka či vlastní slíva.
   Každopádně nelze vyslovit obecné pravidlo o vhodnosti podnože či pěstitelské polohy pro daný tvar slivoně. Jedná se totiž o charakteristiku plodu, nikoli stromu. I když jistě, renklódy a mirabelky obvykle rostou slaběji než švestky, ale paušálně to platit nemusí.

host - 178.235 (?), 12.2.2010 16:13

Durancie -pokud vím -patří mezi slívy, Domácí švestka je typická švestka i tvarem.  AB

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz