Slivoň President
|
|
|
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 77.239 (?), 27.10.2014 22:46
Presidenta jsem letos zasadil, jako kluk jsem se s ním setkal cca v r.1985 na jednom býv. statku u nepříliš "teplých" Sedlčan, na kraji mrazové kotliny. Plody byly fantastické, bylo mi 12 a nic takového jsem nikdy nejedl ani neviděl. Letos jsem se tam dojel podívat. Presidentovi je 39 let a pořád plodí, sice méně, ale stále v průměru 75-80ti gramovky. Jen se stříká proti monilii, dříve ji prý nechytal, asi od r.1993. Že by konec průmyslové výroby a exhalací ze strojíren v kraji pomohl monilii? kdoví, třeba spad ze smogu neměla ráda... Dnes samozřejmě je zajímavých odrůd mnoho... ale šel jsem do něj,
1.- z části z nostalgie (nemoderní, neefektivní - ale dobrá emoce je pro mě v dnešní hetické době hodně :-))
2- zčásti proto, že staré odrůdy mi přišly dlouhověkejší (mám 25ti leté Královny Viktorie a 35ti leté sqěle plodné Chrudimské /koupené se šarkou v r.2004/, 20ti letitá Ontaria, Opály, RZ a nemůžu si v Podbrdí stěžovat). Mirabelka Nancy je prý z r.1958 (a vypadá na to, vykotlaná jak vrba, a přebornice v plodění). Lepotice a ostatní, ještě mladší moderny mají sousedé už za tu dobu nejméně dvoje... Tím ale je nehaním, letos jsem šel zkusmo do Katinek a TOPgermánů...
3....a taky příspěvky p. Petra z P. jsou působivé :-D (...navíc jak něco víc lidí zatracuje, mám neoodolatelnou chuť do toho jít ;-))
dám vědět, jak se President vyvíjí...
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 77.239 (?), 27.10.2014 23:12
Jo, ještě jsem zapomněl napsat, že sedlčanský President je jediný strom z patnácti Presidentů, dovezených v r. 1975 Dr. Cafourkovou z Duisburgu do Československa, o kterém vím (mluvil jsem s ní, od r. 1995 žila zpět v ČR měla zahradu skoro naproti, ale nepamatovala si už člověka, u koho většina -celkem 12- skončily... už si celkem hodně nepamatovala). Zřejmě to byl první import Presidenta k nám. NENÍ TU NĚKDO, KDO MÁ/MĚL PRESIDENTA Z TOHOTO ČI OBDOBNĚ STARÉHO DOVOZU? zajímaly by mne zkušenosti... a lokality :-). Hezký den
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 188.195 (?), 6.5.2015 10:52
Prezidenta som kúpil tohoto roku v BAUMAXE tiež. Je to len jeden prut a aj tomu niekto polovicu ukradol - odrezal. Vyrazil však z jedného puku takže sa možno zachráni. Vyzerá to tak že je to dovoz z Polska - podľa vignety. Uvidím o pár rokov čo to bude, či je to on..
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
dismas - (18) - 90.122 (?), 20.5.2015 9:28
Dˇakujem za informácie o tejto odrode a vediac o jej náchylnosti na moníliu veru by som si ju tejto jari nekúpil. Domnieval som sa, že to bude nejaká nová sorta. Susedia majú akési čačanské odrody, ale zväčša im to v našej údolnej polohe zhnije už na strome, samozrejme nestriekajú.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 45.252 (?), 17.10.2015 14:53
Mám 8letou švestku President a roste extrémně bujně oproti novodobým odrůdám z německa nebo Stanley. Plodnost je taktéž extrémní a již ji vůbec nestříkám proti pilatce a stejně je plodů až moc. Samozřejmě velmi trpí moniliozou plodů a to i v suchém podzimu jako letos, jiné roky uhnije monilí více jak polovina plodů. Avšak nejvíce mě trápí pozdní dozrávání této švestky i letos až kolem 20. října!!!!?? a plody díky náhlým vydatným deštům praskají, ač nejsou ještě měké, zřejmě je to vlastnost této odrůdy- velmi velká tvrdost zralých plodů a jejich senzorické dosti značné obsahy kyselin, které přebijí i velmi velké současné obsahy cukrů. Nejsem vysoko - 300M a střed Moravy. Přestože se plody zdají nezralé- značně tvrdé a dosti nákyselné, dnes jsem se značným zděšením naměřil optickým refraktometrem extrémní cukernatost takového tvrdého plodu 31% Brix!!! Opravdu nevěřím vlastním očím... rekord jsem měl zatím u některých Staney kolem 24-26% Brix. Chutově není President špatná, ale více chutnají Stanley a zejména Tophit, díky menšímu obsahu kyselin. celkově je to velmi překvapivá a velmi stará odrůda.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10414) - 196.17 (?), 18.10.2015 15:17
Především bych Vám chtěl poděkovat za příspěvek o této odrůdě slivoně. Nechtěl by jste si vysázet daších pár odrůd a psát sem své zkušenosti s pěstováním? Vaše komentáře s případnými fotkami by jistě oživily zdejší diskuse. Máte pravdu, že slivoň President roste extrémně silně a mně osobně to nevyhovuje ani trochu. V posledních letech plody dozrávají velmi dobře a pokud se nechají na stromě déle, je jejich chuť sice fádnější, ale za to s dostatečným množstvím cukrů. V optimální zralosti je chuť říznější, ale ne již tak ostře kyselá, jistě ne špatná. Plody na pohmat velmi mírně povolí. Pokud je plodů příliš mnoho, jsou menší a nemusí dozrát do správné kvality. Napadení moniliovou hnilobou je známá nectnost této odrůdy a je silná i v suchém roce. Ani ve středních polohách,, na tož v těch vyšších, nemusí pěstitelé vůbec znát pravou chuť pozdních odrůd, jako je President, Tophit, Anna Späth, což je samozřejmě škoda.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|