Šarka švestek
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 168.158 (?), 14.10.2006 18:04
Mám také poznatky s výskytem šarky na Valašsku (Klobouky). Poprvé jsem pozoroval příznaky šarky v roce 1984 a až později jsem si uvědomil, že nákaza se rozšířila z nově posazených stromků před dvěma roky a souhlasím s jedným diskutujícím, že o rozšíření šarky se postarali nezodpovědní prodejci výsadbového materiálu mám to zjištěné na 100%.
Ještě jeden poznatek co se týče šarky. vysázel jsem stromky odrůd Čačanská ale nedopadlo to dobře. Stromy pěkně vyrostly poměrně dobře rodily ale po čase jim začly odumírat koncové větve a vlastně tím pádem obrost prosychal. Už jsem je odstranil a praděpodobná příčina se mne jeví jakoby vliv tuhých zim v poslední době to jest zmrznutí jednoletých výhonů.
|
|
|
|
|
|
|
host - 0.70 (?), 4.3.2007 23:06
myslím si,že zimou to nebude,jelikož mám taky vysazené lepotice asi 8let a rostou celkově pěkně.Libor
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 1.251 (?), 1.4.2007 10:37
Bratranec měl na zděděné zahradě asi 10 stromů domácí švestky, všechny zhruba stejného stáří a vzhledu a zasažené šarkou. Na všech dozrávalo do typické sladké zralosti domácích švestek každý rok tak 10 - 20 plodů. Kromě jedné, na té dozrávalo tak půl kyblíku plodů. Z toho soudím, že výběr švestky odolné šarce má naději. Tipuji, že to chce zasadit řadu stromů švestky domácí z pecek, potom každou z nich nainfikovat roubem nakaženým šarkou nebo tak nějak a sledovat, jak si ty stromky se šarkou poradí.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 186.98 (?), 5.9.2008 16:24
Mně se líbí, jak berete tu šarku vážně. Je to asi jako Chřipka, Angína nebo Rýma - prostě závažná choroba :-)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 186.98 (?), 5.9.2008 16:25
... myslím tím psaní s velkým písmenem na začátku, které se objevilo na začátku stránky. To nenechá mé lingvistické puntičkářství na pokoji...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mittwoch - Stříbrný Zahrádkář (312) - 56.251 (?), 16.8.2010 23:50
Dobrý den,
stále nikdo nedokáže říci, zda-li se jedná o napadení virem šarky? Abych mohl včas s těžkým srdcem rouby odstranit, popř. celou lepotici!? Díky za rady.
M.
|
|
|
|
|
|
|
|