S naprostou přesností se dá říci, asi jo Na těch vašich listech jsou stejně krásná kolečka jako na mojich fotkách výše. Dají se udělat testy z listů. Sesbírají se 3 4 listy a pošlou se poštou do VŠÚO Holovousy. Cenu bych si nechtěl vymýšlet, míň než 300 a víc než 100 už si to nepamatuju..
Na 5ileté Althanově renklodě se mi na jedné větvi objevili kruhové flíčky viz. foto. Může to být i něco jiného než šarka? Nikde jinde na stromku to není.
Bohužel, jedná se o šarku. Typické jsou flíčky (na 3 obrázku uprostřed) bledé barvy s tmavším středem - tedy jakési kroužky. Myslím si ale, že likvidovat strom není třeba. Ze zahrady nemoc neodstraníte a Althanova renkloda je relativně tolerantní.
S naprostou přesností se dá říci, asi jo Na těch vašich listech jsou stejně krásná kolečka jako na mojich fotkách výše. Dají se udělat testy z listů. Sesbírají se 3 4 listy a pošlou se poštou do VŠÚO Holovousy. Cenu bych si nechtěl vymýšlet, míň než 300 a víc než 100 už si to nepamatuju..
Eva Kaš - Stříbrný Zahrádkář (124) - 167.6 (?),7.8.2009 9:10
Včera jsem ty samé skvrny zjistila na 4 letém stromku Zelené a Althanově renklódě. Zelená renklóda je napadená více. Althanova rodí, plody jsou dobré, kyselejší, asi kvůli letošnímu počasí.
Eva Kaš - Stříbrný Zahrádkář (124) - 167.6 (?),8.8.2009 8:49
Ovoce vypadá normálně. Je Zelena renkloda tolerantní k šarce?Hned vedle Althanove je broskvoň Redhaven a o té jsem se nedočetla nikde jestli je tolerantní.
Dobrý den. Paní Kašpárková, šarku nikde nevidím, ale svilušky na listech je tam docela dost. Zkuste to vzít Omitem. Ale má 21 dní ochranou lhůtu. Stanislaw