Ryngle - kvete, ale neplodí
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 127.208 (?), 6.7.2012 16:54, zobrazeno: 12030x
Známí mají na zahradě několikaletou ryngli neznámé odrůdy. Každoročně bývá obsypaná květy, ale dozraje vždy jen několik málo kusů. Letos jsem jim dal na stromy lepové pásy proti pilatkám, ale ani to nepomohlo. Postupně vše opadalo a já nevím, kde je chyba. Na zahradě je ještě několik švěstek různého stáří a ty plodí pravidelně a hodně. Poradíte někdo? Děkiji.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář (1862) - 82.212 (?), 7.7.2012 0:54
Pokud byla renglóda napadena pilatkou (renglódy a ostatní velkoplodé odrůdy jsou pilatkou napadány obzvláště silně), se dá přeci velice snadno zjistit. V opadaných plůdcích je tmavý otvor, často s hnědým či černým trusem larvy.
Pilatky si přednostně vybírají velkoplodé odrůdy , a tak je trnky příliš nezajímají.
Lepový pás na kmeni proti pilatkám nepomůže, to spíš bílé lepové desky, ale i tak bude účinnost neuspokojivá, protože se na ně přilepí především samci.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 127.208 (?), 9.7.2012 20:06
Děkuji všem za reakci. Po opadání květních lístků se na stromě vyskytovaly plody s černou tečkou (napadené pilatkou) i bez ní. Z toho jsem usuzoval, že alespoň nějaké na stromě zůstanou. Postupně ale téměř všechny opadaly. Na zahradě je ještě vyskytuje velkoplodá, asi desetiletá švestka, která měla v minulém roce velké množství "nabodnutých" plodů. Letos jich po použití lepových desek zůstalo na stromě mnohem víc. U starých stromů švestek, ani u těch mladších, asi desetiletých, jsem nezaznamenal žádné poškození pilatkou. Stromy jsou velmi dobře obsypány a dochází pouze k přirozenému propadu. Takže teď řešíme, co s rynglí dál, resp. jestli by stejný problém nenastal i v případě zasazení nového stromku.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|