Rumjanaja Zorka
|
|
 |
 |
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10414) - 70.240 (?) 2.3.2013 12:34
Soused tady má něco podobného. Jedná se o velmi bujně rostoucí strom, rodící středně velké červené koule, kde je při ochutnání první dojem příjemný, ale po rozkousání není po jakékoliv chuti ani památky. Kvete před všemi švestkami jako první, pravděpodobně současně s trnkou.
Chtěl jsem se ještě někoho zeptat, jestli neví, o jaké druhy se jedná u těchto názvů Kuban Delight, Friar, Black Diamond, Black Star. Prodávají je pod označením "blumy", ale nejedná se o japonské švestky?
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 43.70 (?), 28.2.2013 16:51
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Moka - (19) - 39.46 (?), 1.3.2013 18:10
Dobrý den,
vím, že ji pan Kamiš pěstuje - právě díky tomuto článku jsem se myrobalán pokusila sehnat. Jen mě dál zajímalo, zda měl někdo větší úspěch, protože já sice stromek našla v Rusku, ale po přepočtu na Kč ho určitě objednávat nebudu.Tímto odpovídám na další dotaz, mají v nabídce stromek za cca 950,-
Hezký den
|
|
 |
|
 |
 |
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10414) - 70.240 (?), 1.3.2013 19:22
Omlouvám se za svou nevědomost, ale jaký vlastně význam má pěstování plodových myrobalánů nebo durancií? Na fotkách vypadají nádherně, ale je jejich chuť dostatečně výrazná, aby konkurovaly švestkám, pološvestkám nebo renglódám? Pokud je na zahradě dostatek prostoru, tak proč je nevyzkoušet, to je jasné, ale má cenu je zkoušet na úkor pološvestek, švestek nebo renglód? Nemají podobnou chuť jako ty japonské švestky? Nebo mě někdo přesvědčí o opaku? Kolik, že to stojí legrácka jako je Rumjanaja Zorka? Nerozumím tomu, tak mě prosím poučte. Díky.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 213.119 (?), 1.3.2013 22:13
Japonské švestky se pěstují a šlechtí především v USA, kde jsou poulárnější než Evropské švestky. Jsou velmi velké vypadají dobře a vydrží v chladícím boxu supermarketu velmi dlouho.V Rusku a na Ukrajině zase šlechtí Velkoplodé myrobalány chuťově i geneticky velmi blízké Japonským švestkám. Zde se upřednostňuje mrazuodolnost a vzhled.V Rusku se všechno rudé dobře prodává. No a Durancie se pěstují především na Slivovici, povidla a sušení.
U nás se prosadily žlutomasé brambory v USA sladší bělomasé.Každý kraj jiný mrav.
Jarin
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Moka - (19) - 39.46 (?), 1.3.2013 18:20
A ještě dotaz, myslíte Lehnice u Dunajské Stredy? Až pojedeme do Štúrova, budu očumovat zahrady...
|
|
 |
|
 |
 |
|
ivan z okénka - Zlatý Zahrádkář (800) - 165.2 (?), 2.3.2013 11:49
Pan Kamiš jí má z Lednice. Ještě Panu Petrovi z Pardubic: Myrobalán není na jídlo špatná věc, jestli vypadá jako na obrázku a dá se jíst ze stromu tři týdny, budu ho mít na zahradě raději než meruňku. Těch si pár dovezu z Moravy a zpracuji je se Zorkou, navíc jestli si jí nevšímá pilatka, pro mě, kterému tato bez ošetření sežere totálně všechny blumy, švestky. Když pracujete někde blízko domova, není problém se do zahrady dostat denně, ale když jezdíte domů na víkend a nestihnete postřik tak akorát, budete mít aspoň Zorku. A když to vyjde, přidáte k nim do hmoty nějaké vyzrálé a voňavé meruňky z Moravy, uděláte dětem spoustu jamu nebo marmelády. Kolik stojí stromek nevím, asi nikdo Mičurinovy myrobalány nedělá, ale zkoušel jsme pana Kamiše, má od čtenářů Zahrádkáře stovky dopisů a e-mailů.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10414) - 70.240 (?), 2.3.2013 12:34
Soused tady má něco podobného. Jedná se o velmi bujně rostoucí strom, rodící středně velké červené koule, kde je při ochutnání první dojem příjemný, ale po rozkousání není po jakékoliv chuti ani památky. Kvete před všemi švestkami jako první, pravděpodobně současně s trnkou.
Chtěl jsem se ještě někoho zeptat, jestli neví, o jaké druhy se jedná u těchto názvů Kuban Delight, Friar, Black Diamond, Black Star. Prodávají je pod označením "blumy", ale nejedná se o japonské švestky?
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|