Rozlomená Čacanská lepotica
|
|
|
|
|
 |
|
 |
 |
|
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář (5555) - 248.116 (?), 24.6.2015 18:42
Bez ošetření vydrží ještě 3-5 let, s ošetřením fungicid+nátěr 4-10 let.
Záleží, jak je stavěná korunka nahoře a jak se o ni budete starat. Pokud místo kde stojí nepotřebujete a nevadí Vám kosmetická vada, tak lepoticu nechte dožít a kácejte, až bude v plodnosti nový náhradní stromek.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 123.1 (?), 24.6.2015 20:51
Co leží uříznout, zbytek očistit, zatřít latexem nebo kravincem-záleží co máte po ruce.Mám doma taky lepoticu starou 23 let.Byla veliká až do 15.října 2009 kdy na plně olistěnou napadlo 20cm mokrého sněhu.Rano vstanu nevěřím očím a vidím jak se pod tíhou sněhu kácí.Naprosto lehla a já zvažoval co s ní.Ale jelikož mám stromy rád tak jsem vytvaroval motorovkou menší korunu aby šla vůbec zvednout.Zatloukl jsem vedle stromu silnou trubku a kurtou vyráčnoval kmen do zhruba stejné pozice jak rostl a přivázal.Na jaře obrazila a roste a plodí dodnes-teď je úplně obalená plody.Strom je živý tvor a dovede se odvděčit.Vašek
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 157.239 (?), 24.6.2015 22:32
...a více hlídejte-z fota je patrné, že to nepřišlo z ničeho. S.P.,Ch.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 114.238 (?), 25.6.2015 8:26
Bohužel mám zkušenosti s 20 lepoticemi ve stáří 10 až 35 let, dvě jsem v rozštěpu obvázal hasičskou hadicí to pomohlo na dvě sezóny a pak praskly nad rozštěpem.
Tato rána se nezavalí - stromek další dva tři roky bude rodit pak přestanou přírustky a sníží se úroda i ošetřená rána středem zetleje a vítr dokončí její pouť. Za těch šest let vám vyroste vedle ní teď zasazený nový stromek.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 157.239 (?), 25.6.2015 10:50
Když už někdo dopustí, aby k takové havárce došlo, tak může vedle stromu vrazit kovovou trubku a k ní strom přivázat, úvazek občas zkontrolovat, vyměnit. Je vhodná doba na umístění podpěrek pod větve těžknoucí dorůstajícím ovocem. S.P.,Ch.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|