Rozdíl mezi Ringlí a Blumou
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 202.104 (?), 24.8.2009 20:36
Názvy mohou být někdy zavádějící a já jsem je nikdy neřešil, vyzkoušel jsem a když se výsledek nelíbil tak jsem přeštěpovával nebo v krajním případě vykácel. Problém je, že se lidem zalíbí ovoce, které koupili například v supermarketu pod neurčitým názvem a pak se zoufale snaží najít něco, co se v našich podmínkách teprve zkouší a nebo ani pěstovat nedá. Honza
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 143.13 (?), 20.12.2011 17:29
U nás na horňácku říkáme žblumy nebo tak nějak. Mám pár stromů a ovoce na nich je perfektní. Navíc je nenapadá šárka. Nevíhoda těchto stromů je, že rostou poměrně pomalu a dostávají tzv. Mrtvici - menší stromy. Ovoce padá ca v půlce srpna a to postupně. Plody jsou kulaté, sladné, aromatické, kulaté, větší než durancie - o něco. Ovoce je výborné na slivovici.
|
|
|
|
|
|
|
host - 143.13 (?), 20.12.2011 18:06
Chtěl bych dodat. že ta "bluma"... plody jsou něco mezi durancií a renklódem. Něco tak na pomezí. Víc o těchto stromech, nebo odrůdě nevím. O stromy se starám dlouho, ale až teď (po škole) mám na všechno čas. Chci se naučit štípit atd...
|
|
|
|
|
|
|
host - 132.99 (?), 20.12.2011 19:12
Blumy sa v čase môjho detstva hovorilo obrovským modrým renklódam veľkosti pomaranča a s pomerne malou kôstkou. Bolo v nich toľko sladkej šťavnatej dužniny, že ste zjedli 2 až 3 a mali ste dosť. Paľo
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 242.104 (?), 10.9.2012 20:24
V dětství (před 30 lety) stráveném v Praze jsme říkali bluma asi 7 cm v průměru kulatému ovoci s červeno-fialovou barvou, vždycky o něco kyselejší, než by člověk čekal.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|