Řez ryngle oulinské
|
|
|
|
|
|
|
|
Martin_Sviadnov - Bronzový Zahrádkář (61) - 17.241 (?), 11.5.2017 9:51
Ještě bych k diskuzi doplnil, že pokud bude můj stromek samposprašný a ovoce dobré (tj. dozraje do sladka), tak budu spokojený ať už to bude Oulinská nebo Ontario. Je to totiž docela dobře možné, že má Ing. Fidla pravdu, a je dobře a správně to tu říct.
Zkoušel jsem ze štítku rozklíčovat informace pomocí internetu, ale nenašel jsem žádný relevantní zdroj :-(. Je nějaká veřejná databáze UKZUZ kde bych našel více informací o CZ-53665877 či reg. č. dod. 1061 a identifikace partie 1316-1613?
|
|
|
|
|
|
|
host - 189.156 (?), 11.5.2017 10:56
Inu já se domnívám, že jsem jednou pravou Oulinskou potkal. Starý, dožívající strom, dle habitu jsem myslel že se jedná o Wangenheimovu (tedy výrazně odlišný od Ontaria), ale při bližším obhlídnutí byly plody už zralé¨, byly tmavě žluté (žlutší než Ontario), byly menší a byly opravdu špičkové, aromatické chuti. Ontario je taky chutné (pokud nepřeplodí), ale todle byl prostě jinačí level..Je to už pár let, ale je možné že strom tam ještě bude, takže snad napíšu další podrobnosti...
Ono je to jako velice snadné zaměnit nějakou odrůdu za jinou, buď pouhou neštastnou náhodou, nebo i cíleně! Pokud máte pod palcem ty izoláty, odkud se rouby šíří do školek, zvládnete to lusknutím prstu!
Ing. Fidla
|
|
|
|
|
|
|
Mikeš13 - Diamantový Zahrádkář (1994) - 224.84 (?), 11.5.2017 13:20
Máme s kamarádem každý jeden strom, o kterém si myslíme, že je to Oulinská, ale každý je trochu jiný a hlavně plody jsou odlišné: jeho menší, kulatější, tmavěji žluté, moje větší, oválnější, světle žlutavé. Ty moje odpovídají vyobrazení Oulinské třeba zde, jeho zase této nebo třeba této.
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 11.92 (?), 11.5.2017 15:11
Předně: z obrázků zadavatele lze stěží poznat, že jde o slivoň, odlišit Oulinskou od Ontaria je na takovém stromku naprosto nemožné.
Já mám jeden roub Oulinské, tuším z Prodeje s. Jestli je pravá, to nevím. Je pravda, že plody oproti Ontariu jsou trochu menší a tmavší do oranžova, ale to může být i jiným místem stromku. Jinak jsou plody velmi podobné. Je pravda, že Ontario roste nebývale bujně, kdežto ten roub tzv. Oulinské tolik ne.
Co je mi divné, ty plody jsou si hrozně podobné, přitom Oulinská je udávaná jako renklóda a Ontario slíva.
|
|
|
|
|
|
|
host - 189.156 (?), 11.5.2017 15:22
Je samozřejmě možné i to, že to co mám za Ontario je ve skutečnosti Oulinská, to nevylučuju. Neměl jsem s čím srovnávat, a určovat jen dle pomologie je vždy nejisté... Nicméně potom by absentovalo naopak Ontario, takže záhada zůstává... Každopádně Oulinská by dle Říhy měla mít hutnější kvalitnější dužninu a aroma blízké pravé Zelené renglodě. Pamatuju se, že Dr. Vysloužil psal že jeho Oulinská má naopak řidší dužninu než jeho Ontario. Pokud mu vkládám do úst něco, co nikdy nenapsal pak se předem omlouvám, ale mám pocit že se pamatuju dobře...
Z těch žlutých kulatých slív a renglod je ještě poodbný Washington, který by měl zrát o něco později a měl by být neobyčejně vzrůstný... Bylo by zajímavé mít tyto tři odrůdy vedle sebe a porovnat. Myslím stoprocentně pravé odrůdy...
Ing. Fidla
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 67.66 (?), 11.5.2017 21:33
Myslím stoprocentně pravé odrůdy...
Jenže to je to, co nikdy nikdo nezaručí.
Ono porovnávat tuhost dužiny u slív a renklód je velmi obtížné. Konzistence dužiny, barva slupky i sladkost a aroma se (na rozdíl od pravých švestek) lineárně mění s mírou zralosti - od tuhé až po blátivou. Je možné, že jsem popisoval rozdíl v tuhosti dužin s řidší Oulinskou, ale možná to bylo tím, že Ontario je víc ve stínu a ve stejnou dobu nebylo až tolik zralé. Samozřejmě nevylučuji, že i při patrných drobných rozdílech může jít o tutéž odrůdu.
Mohu-li porovnat dužinou obou těchto žlutoplodých odrůd se zelenou renklódou, pak se jim žádná nepodobá. Zelená zůstává i po přezrání zelená, maximálně žlutozelená. Při přezrání je dužina silně sladká a ještě víc šťavnatá. Naproti tomu Ontario i Oulinská se barví do žluta až oranžova, šťavnatost se příliš nemění, někdy je náznak moučnatění. Při přezrávání získávají spíš meruňkové aroma, větší podobu k Zelené nepozoruji. A zase - záleží na počasí, při deštích je dužina řídká, vodnatá, při teplém popčasí sušší sladší.
Slíva Washington mi přijde jako větší, měkší a méně sladká Zelená. Žlutooranžovou barvu tolik nemá.
Abych do toho hodil vidle - tyto slivoně jsou slušně tolerantní - ale ne rezistentní - k šarce. Míra tlaku choroby se může projevit v kvalitě, sladkosti a aromatu dužiny.
|
|
|
|
|
|
|
Martin_Sviadnov - Bronzový Zahrádkář (61) - 17.241 (?), 12.5.2017 7:24
Děkuji všem diskutujícím za zajímavé a podnětné příspěvky. Ač jsem začátečník a úspěch pro mě bude typu: "vyroste / zaplodí / uzraje / chutná", velmi vítám i informace o původech a vlastnostech podobných odrůd. Jde hlavně o zkušenosti zdejších diskutujících se kterými se zde podělí.
Na zahradě jsem vysadil nejen Ryngly Oulinskuo (ať už je či není ta pravá Oulinská), ale i dvě Mirabelky Nancy a jeden Špendlík žlutý moravský. Samozřejmě až čas ukáže, co mi to vlastně roste a zda Špendlík bude opravdu protáhlý špendlík a ne kulička jako u Mirabelky. Snad za pár let budu moci napsat i své zkušenosti s těmito slivoněmi.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|