Původní staré švestky
|
|
|
|
|
|
|
host - 81.42 (?) 13.5.2013 18:43
Původní staré švestky
Chápu, že v podmínkách valašska není s šarkou až takový problém. Znám lokality na vysočině, kde švestka domácí-A jinou tam nechtějí(Sejřek)-nemá se šarkou problémy, každoročně bohatě plodí a ve výborné kvalitě. V podmínkách jižního okraje Brna, je to těžká atletika se špatným výsledkem.
Wendy
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 81.42 (?), 13.5.2013 19:07
Původní staré švestky
Pan ing Fidla.
Nevidím problém šarky tak jednoznačně. Chodím a jezdím často nejen na svoje latifundie, ale také okolo. Vyhlédl jsem si už před několika roky strom(stromeček)myrobalánu, který měl velmi slabý vzrůst, každým rokem bohatě (a to opravdu) plodil, jeho plody místní používalis velkým úspěchem na kvas a chlubili se jaký je to nektar. Vloni jsem se domluvil a část bohaté úrody sklidil sám-Co kdyby to byla vhodná zakrslá podnož. Část očištěných pecek jsem vysel napřímo a část jsem stratifikoval. Nevyklíčila ani jedna a přitom vizuálně na stromě se šarka neprojevovala. Zřejmě tam byla v latenci, což nelze okem poznat a zapříčinila neklíčivost. Pecky z ostatních druhů vzešly skoro do jedné. Zapomněl jsem napsat, že těch pecek bylo kolem 10000ks-počítal jsem to podle hts. Je známo, že šarka je nepřenosná generativně a v tomto případě jsem si to ověřil.
Mohl bych pokračovat jak jsem si ověřil, ža je to opravdu šarka ale až příště.
Wendy
|
|
|
|
|
|
|
host - 189.156 (?), 13.5.2013 21:25
Inu co je taky jednoznačné... Nejhorší je udělat si názor a pak na něm dogmaticky setrvávat. Otázka je, zda je to potom ještě názor, protože názor se dle mě vyvíjí, dle toho jak člověk vědomostně roste. Co se týče Šarky a neklíčivosti, tak to jsem nikdy nesly¨šel a dost pochybuju o tom, že to nevyklíčilo kvůli Šarce. Problémem dle mě je to, že Váš myrobalán má extrémně nepropustné osemen pro vodu a plyny, takové začnou klíčit až třeba druhým, nebo i třetím rokem. Pan Karlos z valašska má na tyhle tvrdé peckoviny vymakaný způsob stratifikace (podělil se o tom s náma na diskusi), já bohužel nemám na tyhle časově náročnější způsoby dostatek času...
Ing. Fidla
|
|
|
|
|
|
|
host - 81.42 (?), 13.5.2013 21:37
Původní staré švestky
Toto není tvrdá peckovina. A co se týče vymakané stratifikace- jedna z nejlepších je z vatic, kde se stratifikují BSB-čka, ktterá mají zatraceně tvrdší charakter. Bez stratifikace velmi snadno přeléhají. A tahle metoda se mi osvědčila na všechny peckoviny, a že by zrovna tento jediný z myrošů odolával? Přitom má křehčí skořepinu, než ostatní myrobalány, a než meruňky a broskvomandloně.
Wendy
|
|
|
|
|
|
|
Oxalistriangularis - Zlatý Zahrádkář (578) - 18.32 (?), 13.5.2013 21:38
Máme švestky domácí, rodí výborně každoročně, kromě loňska, kdy je v květu spálil mráz. To se nestalo dobrých 40 let. Ale k té klíčivosti. Ačkoliv loni žádné švestky nebyly, letos to pod stromy v odtravněných mísách, které máme okolo stromů udělané kvůli sekačce vypadalo jak fakýrovy koberečky. Spousta vyklíčených puklých pecek trčela na stonkách vzhůru, některé rostlinky už bez pecek. Ale nebyly to pecky z loňska kdy úroda nebyla, těch pár švestiček co byly jsme sklidili do jedné. Takže ty fakýrovy koberečky musely být z pecek z předloňského roku.
Takže ten neúspěch v klíčivosti nemusel být zrovna projev šarky v latentním stavu. Zkuste výsev udělat letos na podzim z těch samých pecek znovu a možná se zadaří.
|
|
|
|
|
|
|
host - 81.42 (?), 13.5.2013 21:56
Původní staré švestky
To víte, že to zkusím. I jinou metodou. Já se tak lehce nevzdávám. A Vaše švestky? Možná máte výhodu čisté lokality- což by se rovnalo skoro zázraku-, ale vše je možné. Já toto štěstí nemám a oststní v naší lokalitě také ne.
Wendy
|
|
|
|
|
|
|
host - 213.119 (?), 12.5.2013 21:49
Použít je můžete za c)pokud původní stromy nemají - korovou nekrózu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 81.42 (?), 12.5.2013 21:54
Původní staré švestky
To má snad vliv na šarku? To nemyslíte vážně.
Wendy
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|