Původní staré švestky

Oxalistriangularis - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (578) - 18.32 (?)
13.5.2013 21:38

Máme švestky domácí, rodí výborně každoročně, kromě loňska, kdy je v květu spálil mráz. To se nestalo dobrých 40 let. Ale k té klíčivosti. Ačkoliv loni žádné švestky nebyly, letos to pod stromy v odtravněných mísách, které máme okolo stromů udělané kvůli sekačce vypadalo jak fakýrovy koberečky. Spousta vyklíčených puklých pecek trčela na stonkách vzhůru, některé rostlinky už bez pecek. Ale nebyly to pecky z loňska kdy úroda nebyla, těch pár švestiček co byly jsme sklidili do jedné. Takže ty fakýrovy koberečky musely být z pecek z předloňského roku.

Takže ten neúspěch v klíčivosti nemusel být zrovna projev šarky v latentním stavu. Zkuste výsev udělat letos na podzim z těch samých pecek znovu a možná se zadaří.  

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 81.42 (?), 13.5.2013 18:43

Původní staré švestky

Chápu, že v podmínkách valašska není s šarkou až takový problém. Znám lokality na vysočině, kde švestka domácí-A jinou tam nechtějí(Sejřek)-nemá se šarkou problémy, každoročně bohatě plodí a ve výborné kvalitě. V podmínkách jižního okraje Brna, je to těžká atletika se špatným výsledkem.

Wendy

host - 81.42 (?), 13.5.2013 19:07

Původní staré švestky

Pan ing Fidla.

Nevidím problém šarky tak jednoznačně. Chodím a jezdím často nejen na svoje latifundie, ale také okolo. Vyhlédl jsem si už před několika roky strom(stromeček)myrobalánu, který měl velmi slabý vzrůst, každým rokem bohatě (a to opravdu) plodil, jeho plody místní používalis velkým úspěchem na kvas a chlubili se jaký je to nektar. Vloni jsem se domluvil a část bohaté úrody sklidil sám-Co kdyby to byla vhodná zakrslá podnož. Část očištěných pecek jsem vysel napřímo a část jsem stratifikoval. Nevyklíčila ani jedna a přitom vizuálně na stromě se šarka neprojevovala. Zřejmě tam byla v latenci, což nelze okem poznat a zapříčinila neklíčivost. Pecky z ostatních druhů vzešly skoro do jedné. Zapomněl jsem napsat, že těch pecek bylo kolem 10000ks-počítal jsem to podle hts. Je známo, že šarka je nepřenosná generativně a v tomto případě jsem si to ověřil.

Mohl bych pokračovat jak jsem si ověřil, ža je to opravdu šarka ale až příště.

Wendy

host - 189.156 (?), 13.5.2013 21:25

Inu co je taky jednoznačné... Nejhorší je udělat si názor a pak na něm dogmaticky setrvávat. Otázka je, zda je to potom ještě názor, protože názor se dle mě vyvíjí, dle toho jak člověk vědomostně roste. Co se týče Šarky a neklíčivosti, tak to jsem nikdy nesly¨šel a dost pochybuju o tom, že to nevyklíčilo kvůli Šarce. Problémem dle mě je to, že Váš myrobalán má extrémně nepropustné osemen pro vodu a plyny, takové začnou klíčit až třeba druhým, nebo i třetím rokem. Pan Karlos z valašska má na tyhle tvrdé peckoviny vymakaný způsob stratifikace (podělil se o tom s náma na diskusi), já bohužel nemám na tyhle časově náročnější způsoby dostatek času...

Ing. Fidla

host - 81.42 (?), 13.5.2013 21:37

Původní staré švestky

Toto není tvrdá peckovina. A co se týče vymakané stratifikace- jedna z nejlepších je z vatic, kde se stratifikují BSB-čka, ktterá mají zatraceně tvrdší charakter. Bez stratifikace velmi snadno přeléhají. A tahle metoda se mi osvědčila na všechny peckoviny, a že by zrovna tento jediný z myrošů odolával? Přitom má křehčí skořepinu, než ostatní myrobalány, a než meruňky a broskvomandloně.

Wendy

Oxalistriangularis - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (578) - 18.32 (?), 13.5.2013 21:38

Máme švestky domácí, rodí výborně každoročně, kromě loňska, kdy je v květu spálil mráz. To se nestalo dobrých 40 let. Ale k té klíčivosti. Ačkoliv loni žádné švestky nebyly, letos to pod stromy v odtravněných mísách, které máme okolo stromů udělané kvůli sekačce vypadalo jak fakýrovy koberečky. Spousta vyklíčených puklých pecek trčela na stonkách vzhůru, některé rostlinky už bez pecek. Ale nebyly to pecky z loňska kdy úroda nebyla, těch pár švestiček co byly jsme sklidili do jedné. Takže ty fakýrovy koberečky musely být z pecek z předloňského roku.

Takže ten neúspěch v klíčivosti nemusel být zrovna projev šarky v latentním stavu. Zkuste výsev udělat letos na podzim z těch samých pecek znovu a možná se zadaří.  

host - 81.42 (?), 13.5.2013 21:56

Původní staré švestky

To víte, že to zkusím. I jinou metodou. Já se tak lehce nevzdávám.  A Vaše švestky? Možná máte výhodu čisté lokality- což by se rovnalo skoro zázraku-, ale vše je možné. Já toto štěstí nemám a oststní v naší lokalitě také ne.

Wendy

host - 213.119 (?), 12.5.2013 21:49

Použít je můžete za  c)pokud původní stromy nemají - korovou nekrózu.

host - 81.42 (?), 12.5.2013 21:54

Původní staré švestky

To má snad vliv na šarku? To nemyslíte vážně.

Wendy

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 13.5.2013 23:10

Že by šarka znemožnila vyklíčení semen, si nemyslím. Každoročně vysévám pecky plodů z infikovaných stromů (jiné tu ani nejsou), klíčí normálně. Jednou se mi taky stalo, že nevyklíčila ani jedna myrobalánová pecka. Když jsem nastratifikované pecky vyluštil, jádra byla rozteklá do bílé kaše. Nejspíš se přes zimu přelily nepříznivým počasím a shnily, mívám je normálně venku v květináčích s pískem zahrabané po okraj. 
  Slabě rostoucí myrobalán bych se selektovat nesnažil, existuje řada ověřených slivoňových podnoží se slabším růstem. Spíš bych hledal myrobalán, co netvoří výmladky.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Sádrokarton Norgips - zkušenosti?17.11.2024
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz