Původní staré švestky
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 103.250 (?), 11.5.2013 22:34, zobrazeno: 14566x
Dobrý den, koupil jsem starý dům a na zahradě jsou tři staré původní stromy švestky v docela zuboženém stavu a kolem asi dvacet tak metr vysokých náletů, chci se zeptat jestli když tyto nálety rozesadím zachovám tím původní odrůdu a jestli začnou po určité době rodit?Jsem naprostý laik tak děkuji za každý názor a radu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 81.42 (?), 12.5.2013 20:04
Původní staré švestky
Nechte je rok žít. Poznáte sám, jsouli citlivé na šarku-tzn. že vám nezústane na stromě skoro žádný plod, který by stál za konzum, nebo budou strromy plné výborných plodů(samozřejmě po náležitém ošetření), a Vám se vyplatí spojit se s UKZUS, aby zjistili, zda je tam šarka, nebo ne. Pokud by plody byly výborné a Vy jste nechtěl s tím nic dělat, dejte vědět a jánse o to pokusím sám. Stojí za to zachránit a rozmnožit naše staré dobré sorty. Ňekdy mnohem lepší, než ty nové rychlokvašáky, protože jsou vyselektovány přírodou.
Wendy
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 81.42 (?), 12.5.2013 21:26
Půvfodní staré švestky
Můžete mít pravdu, ale v tom případě by se to nedalo použít jak na konzum, tak na pálení. Pokud by byly alespoň tolerantní, byla by situace jiná. V každém případě dle mého názoru stojí za to pčkat. Šarka se rozmnožuje hlavně ssáním, a to křísy a pidikřísy, ale to si nesmí nikdo myslet, že jediná tato bestie dokáže šarku přenést. Musí dojít k intenzivnímu ssání. Při dobré ochraně by k přenosu nemělo dojít.
Wendy
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 189.156 (?), 13.5.2013 8:11
Nedokážu si představit dobrou ochranu před mšicemi, snad s výjimkou izolátu. Snad nějaká pesticidní clona? Už se tu o tom psalo, nepovažuju Šarku v současné době za vyloženě marginální problém. Když se vyvaruju vysazovování odkopků D. švestky, které bývají Šarkou promořeny budu mít výbornou úrodu i ze stromů, které Šarku mají. I Domácí švestak už získala lety vůši Šarce jistou odolnost, pověst o její nepěstovatelnosti vychází opět z častého množení odkopky. Za větší problém u peckovin než Šarka lze považovat třeba Monilii laxu, jakkoliv já tady u nás s ní problémy nemám, tak třeba Rony by mohl vyprávět..
Ing. Fidla
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jelen - (42) - 78.28 (?), 13.5.2013 10:49
Viděl bych to podobně, také do budoucna považuju za daleko nebezpečnějšího nepřítele Monilii laxu než Šarku. Od Šarky víme co čekat, Monilie je daleko zákeřnější, se Šarkou jde nějak "fungovat", u Monilie jsem pesimistečtější. Zatím se mi postřiky daří jeden stromek Joja udržovat jakžtakž, ale projevy Monilie na ní shledávám. V sousední zahradě jsem viděl nestříkanou Stanley, tu bych osobně zlikvidoval hned.
Asi by bylo zajímavé si tady udělat na základě dosavadních zkušeností přehled, jak se pěstitelům jeví jednotlivé odrůdy citlivé na Monilia laxa. Asi to bude chtít delší časový odstup, nicméně určité závěry by se asi daly udělat už teď.
Mně se zatím nejcitlivější, z toho co mi plodí, jeví Jojo a Stanley. Lepotici jsem přerouboval dříve než se nemoc projevila. Naopak problém zatím nenacházím u Presenty, Hanity, Wangenheimovi, Černošické. Stará Durancie projev nemá, ale viděl jsem malé stromky, které napadené byly(alespoń to na M.l. vypadalo). Řadu dalších odrůd mám krátce, uvidí se později.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|