Letos očekávám, že Presenty budou dobré, protože stihnou dozrát (doufám). Loni to byl propadák. Růst hodně bujný, jinak ale plodnost a velikost vyhovují. Kvůli délce vegetační doby to není odrůda do chladných poloh. Bohužel.
Lomy kostok tento rok neboli, mozno hnojenie borom pomohlo. Dovody horsej chuti - mozno suche a horuce leto, netrufam si odhadnut pricinu predcasneho meknutia. Doteraz byvala chut lepsia a zrenie neskor. Dufam, ze buduci rok bude zase lepsia...
Ahoj Libor, asi to nebude horúcim a suchým letom, minulý rok bol omnoho suchší a horúco bolo dlhšie ako tento rok, sucho bolo od začiatku marca do polovice septembra, takže príčina bude asi niekde inde. Jano
Pisal som, ze si to netrufam jednoznacne urcit, ale prvy krat mi vedla stojaca hruska dostala upal a zcernali listy, takze horuco bolo. Jar bola zase studena a marhule mali malo stavy a opadavali. Aj to mohlo mat vplyv, + dalsie...
Souhlasím s tím, že letošní rok byl "divný", co se týče počasí. Střídaly se extrémy a právě ty skoky asi způsobily většinu problémů. A příznaky úpalu jsem na listech pozorovala taky.
Ale co se týče obsahu cukrů v plodech, tak jsem byl spokojen. Konečná fáze zralosti Presidenta nebyla "moučnatá", ale příjemně sladká, to samé platí o Valoru. Dva ponechané plody byly ještě nedávno intenzivně švestkovité a sladké. Tedy žádná "moučnatá" fádnost se nedostavila.
Psal jsem o Presidentu a Valoru. U Presenty byly velmi kvalitní jen větší plody. Ale to je asi tím, že strom nedokáže tolik plodů řádně vyživit. Jinak by snad dozrály.
Letos očekávám, že Presenty budou dobré, protože stihnou dozrát (doufám). Loni to byl propadák. Růst hodně bujný, jinak ale plodnost a velikost vyhovují. Kvůli délce vegetační doby to není odrůda do chladných poloh. Bohužel.