Zdravím,
na podzim jsem zasadil dva velkoplodé myrobalány - prostokořenný stromek odrůdy Obilnaja (podnož myrobalán) a pravokořenný stromek odrůdy Rumjanaja Zorka v kontejneru.
Nyní stojím před otázkou co s nimi. První problém je v tom, že jejich tvar (množství a postavení větviček) neodpovídá "ideálu" uváděnému ve všech návodech na řez dostupných na internetu. Dále se přiznám, že jsem spíše zastáncem neřezu, případně řezu velmi omezeného.
Zorka je pravokořenná z kontejneru, tu bych teoreticky pro vyrovnání nadzemní a podzemní části ani stříhat nemusel, že? Ale co říkáte na její tvar? Jak byste ji případně zastřihli?
Obilnaja byla prostokořenná, tak tu bych raději zastřihnul. Jenže jak, a co to vůbec mám, je to špičák s předčasným obrostem nebo čtvrtkmen?
A co se stane, když už je více zastřihávat a řezat nebudu? Myslím v dalších letech. Láká mě nechat stromek růst tak, jak chce on, byť za cenu menší úrody, ale např. u Zorky se obávám bujného růstu.
Ptám se jak úplný blbec, já vím, ale jsou to mé úplně první ovocné stromy. Každopádně předem díky za rady.
Alin