Potřebuji tip na dobrou švestku

host - 50.172 (?)
6.3.2017 21:38

Děkuji Vám že dáte stromku šanci. I stromek dá šanci Vám.

J.A.R.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

J.svobodaaa - (1) - 107.50 (?), 6.3.2017 14:01

Dobrý den dámy a pánové,

chtěl jsem se zeptat, možná se již bude otázka opakovat ale zeptat se musím. Chtěl bych si založit sad se slivoněmi na valašsku vyška cca 440 m.n.m v oblasti je Šárka. Chtěl bych odolnou odrudu, která je podobná co nejvíc naší klasické valašké švěstce. Co ji neohrozí moc jarní mrazík a stihne i u nás v tomto kraji dozrát. Měla by být na vše dobrá (kvas, sušení.)Rychlá plodivost, ať se toho ještě užiju i já.

Doufám, že se nejdná o nějaký botanický zázrak o kterém sní všichni.

Děkuju za radu

host - 35.64 (?), 6.3.2017 17:04

Vím, že co přispívatel, to trochu jiný názor. Napíšu, co bych udělal a je jen na Vás, co si z toho ve výsledku odnesete (použijete).

1) Kvete - pak tedy je chyba buď v tom, že plůdek strom schodí sám, nebo je to výsledek ataku hmyzu. Velmi pečlivě bych stříkal, spíše na 150% (nekamenujte mne za zneužívání  "chemie"), abych měl jistotu, že to hmyzem není. Prostě jeden rok bych na to obětoval

2) Zásah do stromu: opravdu je přehuštěný - dal bych si s tím práci, rozvážil, co odstranit a tyto větve označil (já to dělám provázkem). Choďte kolem stromu, nespěchejte. Počkejte do dalšího dne. Správně vybraná a uřízlá větev pak na stromku nechybí, ten vypadá, že tam nikdy nebyla.Uřízl bych tak 1/3 v době květu (i s ohledem na násadu květů), protože si myslím, že   odstranit vše najednou by byl dost velký zásah.

3) v průběhu sezony bych hnojením podpořil kvetení (fosfor, draslík)

Na podzim budete vědět,  jestli to bylo hmyzem a budete mít i přípravu na razantnější jarní průklest.

Ve věku motorových pil snadno zlikvidujete něco, co rostlo desítky let během 10 minut - ale není nic, co by zařídilo, aby mladý stromek  plně plodil již za rok. Čili kácet, když to jinak nejde a zkusit vše (i přeroubování) na záchranu.Jiná situace je u beznadějných   případů, ale o to se u Vás nejedná.

Jirka30

host - 50.172 (?), 6.3.2017 21:38

Děkuji Vám že dáte stromku šanci. I stromek dá šanci Vám.

J.A.R.

host - 123.101 (?), 7.3.2017 16:47

Jak velké má stromek přírůstky?

host - 96.126 (?), 16.3.2017 22:32

velmi dobra odrůda švestky je ze Sudet, doporučuju koupit v žitavě, či v pirně, jsou odolné vůči chorobám a dobře plodí, použití povidla, zavařování č ipálení, je i dobrá nachut. gerert

host - 149.10 (?), 11.3.2017 19:29

Gabroská je cizoprašná a pokud není v blízkosti opylovač tak rodit nebude. Doporučuji Čačanskou rodnou, případně JOJO či další samosprašné odrůdy

host - 234.34 (?), 7.11.2023 21:10

Z odrôd ktoré sa predávajú už viac rokov by som zasadil Hanitu. Je chuťovo výborná.

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10498) - 70.240 (?), 8.11.2023 17:46

Hanita je tady u mě naprosto ojedinělá sorta (z těch novějších). Vždy má totiž svoji výrazně švestkovou chuť a to i v 600 metrech, ovšem jak tam bude plodit, to netuším. Zatím to moc dobře nevypadá, ale vedlejší Vlaška neměla taky skoro nic. Snad díky jarnímu mrazu

jajirka - (5) - 126.29 (?), 28.11.2023 18:00

Hanitu chuťově mohu jen a jen doporučit. Co se týče plodnosti, u mne plodí málo, proto bych ji už nedával. Sám za sebe bych dal gabrovské šanci, a zkusil uplatnit rady psané výše. Sám gabrovskou mám a maximální spokojenost.Jinak doporučuji jofelu.

host - 248.185 (?), 28.11.2023 18:37

Hanitu jsem loni měla obalenou švestkami, letos měla 2ks (mráz). Gabrovská je o něco dřív, ta u sousedky měla plodů tak středně (loni také hodně). Hanita je víc aromatická, ale dobré jsou obě.           Lída

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Bojler Ariston - anoda30.3.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz