Poraďte tretiu slivku do záhrady



host - 81.144 (?)
14.2.2021 9:14

Domácí švestku dokonce i velkoplodou zakoupenou přímo ve školce mám na zahradě taky. Topfive a Jofela neznám. Taky mám doma 15 letou slivovici jen z pravé švestky a ta se u nás sbírávala až k podzimu, kdy už prsty při sběru mrzly. K té slivovici, do výkladní skříně bych si ji nedal, ale je památeční a bez cukru! Pak mám ročník 2013, ten je z poloviny z Bryské slívy, která už dnes bohužel neexistuje a tu bych si do výkladní skříně dal. Ono ty chutové vlastnosti vždycky vylepšovaly třeba i Durancie. Víc těch chutí měly a mají právě slívy než jednodruhové pravé švestky. Jinak neříkám, že mám pravdu to jsou jen mé dlouholeté zkušenosti přímo vázané na konkrétní lokalitu.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
host - 81.144 (?), 13.2.2021 17:45

Já mám Toptastů 40 vše na myrobalánech, 10 originálních z prodejny a zbytej jsem si štěpoval doma a mohu je opravdu i na přímý konzum. Co se týče výtěžnosti při pálení tak je opravdu vysoká. S Topfirstem nejsem spokojen, zalamují se mu špičky pecek a pro přímý konzum je to nebezpečné, ale pokud vyzraje chutově mu nemůžu zase nic moc vytknout ale musí se opravdu nechat dojít, jinak má takovou trpce svíravou chut... Na pálení jsem ho nezkoušel a asi ani nebudu... Haganta mně zraje ve dvou etapách, ta první společně s Toptaste. Některé plody se dají konzumovat, ale jak jsem psal považuju to za přirozený propad plodů. Na stromech vydrží i s Elenou až do zimy. Zatím co Elena je dobrá až do posledka. Některé plody začnou ke konci moučnatět a pokud hodně poprší ztrácí chut. Ale jinak jsem s chutí Haganty taky spokojen pokud se nejedná o nějaké extrémy a uchytne se, Pokud se postupně protrhává skliznová doba je opravdu dlohá.. Hanity jsem na Wangenheimově koupil tři originální. Nepodařilo se vypěstovat pevnou korunu a kosterní větve. Jsou to taková pometla, která když přeplodí a neomotají se špagátem kolem dokola, tak se roznámou. Jojo aspon vytvořilo na Wangenheimově pevnější korunu, i když malou. Hanita je na tom ale na této podnoži opravdu špatně. Tophity, které jsem pořizoval přes jedno zahradnicví u Olomouce byly vypěstované na Slovensku, zrají mnohem dřív než mají, nedosahují popisované velikosti, ale s chutí jsem spokojen, Pochybuju ale že je to Tophit podle popisu v altlase. S Elenoujsem nebyl taky ze začátku spokojen, ale když jsem stromy důkladně prořezal a snížilo se tím zatížení, má to na kvalitu plodů a lepší dozrávání velký vliv. Těchobuzickou jsem vykácel, malá a nepravidelná plodnost, nevím proč stromy zakoupené originál ze školky.

                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 13.2.2021 20:53

Tady na fóru je s Těchobuzickou spokojenost. Tophit i Jojo zůstávají většinou nakyslé, lépe řečeno mají slabou cukernatost. Nikoliv na pálení, to nesleduju, ale pouze na obyčejný přímý konzum. Haganta, o které jsem mluvil, je původně kupovaná jako Topstar. Ten se dá poměrně dobře poznat podle chuti, stejně jako ta Haganta. Specifickou chuť má i Topking, ale optimální zralost Topkingu, kdy není už kyselý a nemá ještě tu svoji nepříjemnou "trávovou" příchuť je těžké trefit. "Čačanská" příchuť Topfirstu mně vyhovuje, i když se na kvalitu Katinky, s kterou dozrává, nechytá. Katinka byla v minulém roce ale velký propadák, snad vůbec poprvé. Řekl bych, že paní by měla vsadit na Hagantu. Svatý Jur je blízko Bratislavy, takže tam by mělo všechno, co se tady nabízelo, dozrát. Mrazová dolina by mohla být jen domněnka. 

   
sadhu - (10) - 99.2 (?), 13.2.2021 21:04

Za mě Švestka Domáci tu chut ocenite nehledejte objevene:-)

      
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 13.2.2021 21:48

Za mě Švestka Domáci tu chut ocenite nehledejte objevene:-)

A co jsem psal 11.2. ve 22:10 v tomto vlákně? Nějaké Domácí švestky různých názvů, například z Polska, zrají i později koncem septembra, dokonce "Dušičková" Standy von Könniggrätz ještě déle. 

         
host - 81.144 (?), 13.2.2021 22:24

Rozdíl při konzumaci třešně ptáčnice a vyšlechtěné odrůdy pozná každý. Na počátku všecho byla ta ptáčnice, jako ta domácí švestka, ale právě u švestek aspon podle mého názoru nastal mnohem větší chutový pokrok, než třeba u jabloní. Na druhou stranu u meruněk chutově není nad Velkopavlovickou nebo Madarku. Zatím jsem ochutnal jen jednu nebo možná dvě z nových vyšlechtěných odrůd, které se jim chutově vyrovnaly. A že jsem jich na zahradě jednu dobu měl... 

      
host - 81.144 (?), 13.2.2021 22:13

Pokud pod švestkou domácí myslíte ty klasické z odkopů, tak ty už bohužel většinou srazila šárka na kolena... Jinak většina těch odkopkových odrůd měla a má málo "masa". Když v důsledku šárky domácí začala "zrát" padat na přelomu července a srpna tak jakou kvalitu můžete očekávat? Je pravda, že někdo to do kvasu dává i dnes a pak docukruje... nebo pak postupem času přisype něco lepšího. Přiznám se, že na těch odkopkových jsem si nikdy na přímý konzum moc nepochutnal a když už byla dužina OK, tak slupku jsem nikdy nejedl, težko v žaludku... Jedna věc je příprava kvasu a druhá konzumace a právě po stránce konzumu udělaly některé nové odrůdy ohromný pokrok. A taky se mně zdá, že už nejsou ty nové tak projímavé... 

         
host - 1.200 (?), 14.2.2021 8:13

Nemáte pravdu.Pokud pominu ty zavirované odkopky tak není nad pravou Domácí švestku.Mám v sadě něco přes 40 odrůd a postupně je vykopávám a nahrazuju dalšími Domácími (Bystrickými).Pevná dužina, vynikající aromatická chuť a vysoká cukernatost.Její kvalitě se jen vzdáleně přibližují Toptaste, Topfive a Jofela.

            
host - 81.144 (?), 14.2.2021 9:14

Domácí švestku dokonce i velkoplodou zakoupenou přímo ve školce mám na zahradě taky. Topfive a Jofela neznám. Taky mám doma 15 letou slivovici jen z pravé švestky a ta se u nás sbírávala až k podzimu, kdy už prsty při sběru mrzly. K té slivovici, do výkladní skříně bych si ji nedal, ale je památeční a bez cukru! Pak mám ročník 2013, ten je z poloviny z Bryské slívy, která už dnes bohužel neexistuje a tu bych si do výkladní skříně dal. Ono ty chutové vlastnosti vždycky vylepšovaly třeba i Durancie. Víc těch chutí měly a mají právě slívy než jednodruhové pravé švestky. Jinak neříkám, že mám pravdu to jsou jen mé dlouholeté zkušenosti přímo vázané na konkrétní lokalitu.

               
Geronimo - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (388) - 1.200 (?), 14.2.2021 11:34

Opět se neshodnemewink,přidávat cukr do kvasu z pravých švestek s cukernatostí (24 a víc Brix) je kontraproduktivní.Osobně dávám přednost destilátům z Domácích švestek.Do Duranciových kvasů se doporučuje přidat 30% pravých švestek pro vylepšení chuti a vůně.

Černčická domácí
Černčická domácí
Domácí velkopdá
Domácí velkopdá
Dolanka (klon domácí švestky)
Dolanka (klon domácí švestky)
Šlapanická domácí
Šlapanická domácí
                  
host - 81.144 (?), 14.2.2021 14:20

Já mám pouze klasický moštoměr tak si cukernatost přímo v ovoci nezměřím. Tak sleduju pouze to, jetli bez cukru ze 100 litrů kvasu napálím například 12 nebo 15 litrů 51,5% pálenky, měřeno při 20 stupních C a nebo na tu teplotu přepočítáno. Pěkné fotky, ale já opavdu ty staré odrůdy pravých švestek poznám hlavně podle květu až pak podle pecky a až úplně naposled podle tvaru plodu. Ohledně kvasů, píšete, že se to doporučuje, tak s tím asi vlastní zkušenosti nemáte...  Co se týká fotografie číslo 2 v pořadí, tak podobných určitě padesátiletých stromů, které ještě občas trochu zaplodí stejné plody, než úplně proschnou, znám v okolí ještě celkem dost. Chutí se ovšem nemohou rovnat ani vyzrálé Durancii a ani třeba modernímu Toptaste. 

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika