Podivná mirabelka
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 96.38 (?), 5.10.2015 13:56
Dobrý den,
Bellamiru mám vysazenou také a řekl bych že to bude na 99% ona. U mě první úroda chutově také nic moc, ale byl to stromek od kamarada po přesazeni. Tak ji davam jeste sanci :-).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 224.5 (?), 5.10.2015 18:15
Je to trochu od tématu, ale snad mi bude prominuto.
Mám větší množství Nancynských pohromadě, cca 350m.n.m, a když začínají padat, tak už jen jejích vůně zdaleka láká vše čtyřnohé i dvounohé z okolí.
Osobně jsem s Nancynskou velmi spokojen. Nehnije, zraje víceméně stejnoměrně, velikost uspokojívá, šárkou netrpí a v době "sudové" zralosti má 22°Bx.
Ale, jak psal p.Vysloužil, já nejsem zmlsán, nemám porovnání, tak mám jen jednostranný pohled.
*
Plánoval jsem ještě k ním přisadit Miragrade, Belamiru nebo něco podobného, ale teď jsem zviklán.
Tak asi jen Tipalu, nebo co myslíte?
Rafael.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 133.185 (?), 5.10.2015 19:30
Oživit polní příjezdovou cestu, něco málo pomlsat, něco rozdat, ale hlavně na pálení.
*
A jak píšete o té degustaci, myslím, že to bylo určitě z myrobalánů. Destilát z Nancynských by určitě tak nepropadl. I když srovnání s klasikou ho už dopředu asi degraduje. Je to úplně jiný destilát a těžko ho srovnávat se slivovicemi. Ale to jsem odbočil.
*
Hlavně díky za názor na ty Belamiry &.
*
A co ten Tipala, co si myslíte v té souvislosti o něm?
Nebo něco jiného žlutého?
Yellow egg, jak psal p.PP taky vypadá dobře:-))
Rafael.
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 92.38 (?), 5.10.2015 23:17
A jak píšete o té degustaci, myslím, že to bylo určitě z myrobalánů.
Je to možné. Ale lidé, kteří posílají destiláty do soutěží, obvykle nepatříá k těm, co sesbírají plané myroše z rigólu u silnice a nazvou je "špendlíky" či "mirabelky".
co ten Tipala, co si myslíte v té souvislosti o něm?
Letos dobré. Plody veliké, dost sladké a voňavé. Ale to aroma spíš než švestku připomínalo slabou meruňku či Oulinskou ryngli. Skutečnost, že to byla jediná odrůda, kterou mi zčásti obrali "návštěvníci" hovoří sama za sebe. Jednodruhový destilát by mohl být zajímavý (možná jistá alternativa pravé špendlíkovice). Ovšem mým favoritem je modrá švestkovice řízlá hořkou peckou durancie.
Yellow egg, jak psal p.PP taky vypadá dobře
Krom Tipaly podobně vypadá (i chutná) ještě Thames cross a koneckonců i Aprimira. Ta byla letos trochu drobnější.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 133.185 (?), 6.10.2015 13:10
V žádném případě jsem nechtěl snížit vážnost koštů a jejích obesílatelů.
*
Usuzoval jsem jen podle toho co slyším ve svém okolí a čtu na netu. Mirabelky, špendlíky, myrobalány apod. Každý tomu říká jinak a představuje si pod tím něco jiného.
A destilát z mirabelek je podle mně moc dobré pití. Bohužel jsem se ještě nedostal k žádné komerční pálence z nich. A ještě si myslím, že mu moc ubližuje srovnávání nebo řazení ke švestkám. Proto chci rozšířit výsadbu "těch malých žlutých" :-)))
(Destiláty z myrobalánů sice jsou někdy svým způsobem zajímavé, ale z podřádné suroviny přece jen kvalitní produkt vzniknout nemůže).
*
A děkuji za Vaše poznatky.
Rafael.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 168.81 (?), 6.10.2015 20:01
Dobrý den.
Připadá mi to divné. Pan Milan Fiala, který žluté vejce z Anglie fotil, asi bude pan Milan Fiala, který přispívá do těchto stránek a má zde i mejlovou adresu. Tak je asi problém se ho zeptat.
Taky mě zajímají žluté (barevné) slívy a švestky. Chtěl jsem žlutou slívu vhodnou na Jihlavsko. A tak jsem si pořídil žlutou slívu z Prachaticka nazývanou Papežské vejce a další žlutou, zvanou Paví vejce, z Krkonoš. Líbil se mi jejich popis a nadmořská výška. Zatím jsem je ale neochutnal a proto se pořád těším. To ke žlutým "vejcím" z Čech. Ale ve staré Anglii... JG
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|