Plody rynglí jsou od pecky hnědé



iva2 - (35) - 39.19 (?)
16.8.2018 8:28

moc děkuji za odpověď. Vaše odpověď je vyčerpávající - je to přesně to co jsem se chtěla dozvědět.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
iva2 - (35) - 39.19 (?), 15.8.2018 10:01, zobrazeno: 3982x

Dobrý den, letos když utrhnu ryngli, i když je jestě tvrdá, tak když ji rozpůlím, tak u pecky je hnědá. Nevíte jestli je to hniloba? Dá se použít nebo je to všechno na vyhození? Přisuzuji to asi suchu, protože nikdy mi to neudělalo. Chuť navinulá není, spíše moučnatá a ne moc šťavnatá. Nemá ani zápach po hnilobě či kvašení. Celá ryngle nerozpůlená na první pohled vypadá zdravě.Děkuji

   
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 92.38 (?), 15.8.2018 10:03

Do kvasu se dá použít v pohodě, na ostatní (kompot, jídlo, koláče) to trochu vadí.

      
iva2 - (35) - 39.19 (?), 15.8.2018 10:21

Myslíte, že je to hniloba? Do kvasu toho mám málo, tak to asi budu muset vyhodit... asi ani marmeláda z toho nepujde, pokud je to hniloba. Není taková každá ryngle, ale většina..:-(

         
konvalinka - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1285) - 148.5 (?), 15.8.2018 11:05

Mám to stejně a popravdě, jsem se nad tím ani moc nepozastavovala. Své ryngle se mi urodily po deseti letech poprvé, jestli stejný problém měly i ty, co jsem mívala jako dítě doma, si nepamatuju. Zrovna včera jsem z nich pekla koláč.

         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 92.38 (?), 15.8.2018 11:35

Hniloba to není (to by nepatřilo ani do kvasu), ale jisté enzymatické změny probíhají. Záleží samozřejmě na míře postižení. Lehké zahnědnutí kolem pecky bych neřešil, jestli je hnědá dužina celá, tak bych ji vyhodil.

            
Mittwoch - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (312) - 36.244 (?), 15.8.2018 12:00
Hádám, že by to mohlo souviset s průběhem letošniho počasí. Tchán že Středních Čech má letos takto hnědé všechny plody Althanky. Vedle stojící Zelená standardně luxusní. Mittwoch
               
iva2 - (35) - 39.19 (?), 15.8.2018 23:30

Taky to přisuzuji počasí. Dělají to jen ty s fialovým nádechem a žádný rok předtím to nebylo.

                  
hugovotr - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (662) - 60.140 (?), 15.8.2018 23:58
Už se to tady probíralo. Je to suchém a horkem. U mě na to trpí hlavně Althanova, Tipala a Viktorie, částečně i Zelená r. Zaznamenal jsem to poprvé tuším v roce 2015. Téměř všechny plody Althanky jsou uvnitř uvařené, z některých vytéká hustá šťava, z některých pěna. Vypadají jako shnilé, ale nejsou. Dávám do kvasu.
                     
iva2 - (35) - 39.19 (?), 16.8.2018 8:28

moc děkuji za odpověď. Vaše odpověď je vyčerpávající - je to přesně to co jsem se chtěla dozvědět.

   
host - 7.138 (?), 16.8.2018 18:28

tento rok se mi tohle stalo poprve u jablek.Hledam na tento problem tady odpoved a objevila jsem u Vas... sice na ryngli... ale asi to bude stejny problem.Jen vim urcite ze to neni suchem pravidelne zalevam a to hodne.Pod touto jabloni pestuji ruzne bylinky takze opravdu suchem to byt nemuze.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika