Dobrý den.
Švestky. Dělal jsem to a i známý to dělá. A švestky skutečně dobré. Pod a kolem starých a prosychajících švestek vyrůstaly semenáče. Nechával jsem je zaplodit a pak je třídil podle ovoce. Některé mladé stromky mněly ovoce větší než původní staré švestky. Možná proto, že byly mladé, nebo v lepším zdravotním stavu a v neunavené půdě. Některé byly ale horší. Drobnější plody. Ty jsem zlikvidoval. Také jsem si všimnul, že mladé švestky, které rostou v odumírajících alejích u cest, mají obyčejně stejné nebo lepší švestky než zbývající staré stromy.
Jabloně. Píše se o bujném růstu, vzrůstnosti, semenáčů. Znal jsem obrovské, nečesatelné jabloně. Loni, začátkem podzimu jsem „zkontroloval“ asi 50 planých jabloní, jaké mají plody (cca 2 by mi chutnaly, jedno pozdně letní, strupáč a druhé docela slušné, podzimní). Neviděl jsem ale žádný strom, který by byl nebo mohl ještě narůst, alespoň jako velký. Všechno vlastně jen malé nebo menší stromy. Odhaduji, že maximálně tak do průměru kmene 30 cm. Takže asi změna. Už ani jabloně nenarostou jako dřív. Píšu o nadmořské výšce 550-600 m. JG