Ano, ovocné stromy, včetně peckovin, lze řezat v létě, v srpnu, ale já přemýšlím, jaké to má výhody. Diskutuje se o pozdně letním řezu jádrovin s redukcí nadbytečných plodů pro lepší velikost, vyzrání, oslunění ponechaných polodů. Ale peckoviny, vyjma broskví, na redukci zvětšením a vybarvením plodů příliš nereagují, třešně i švestky bývají stejně velké při malé i velké úrodě. Přichází tedy do úvahy řez po sklizni. Růst bývá v srpnu většinou ukončen, takže jej řezem neovlivnmíme. Zmenšením listové plochy ale snížíme množství asimilátů a tedy vytvoření zásobních látek pro zimní období. Přes zimu mohou některé větve, výhony a pupeny namrznout či uschnout, což ještě v srpnu nevíme, zatímco na jaře v květu ano a můžeme při řezu zohlednit.
Debata je spíš akademická. Jsou-li stromy zdravé, dobře živené a na optimálním stanovišti, snesou řez i mimo ideální termín. To je případ velkoproducentů, kteří pěstují ovoce tak, kde se mu daří, v meziřadí kultivují technikou, pod stromy, herbicidy. hnojit mohou podle propočtu úrody nebo rozboru půdy. Mohou si dovolit řezat v době, kdy mají čas, třeba v listopadu a prosinci, kdy není jiná práce.