Peckoviny - řez

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?)
27.8.2012 13:52

Jak to dělám já:
Broskvoně: v květu nebo raději po něm
Třešně: neřežu vůbec,  po sklizni jen při potřebě zmenšení koruny
Meruňky: v květu a v červnu Šittův řez
Švestky: v květu
Po sklizni řežu jen rybíz, angrešt a maliny.

Nutnost dodržení termínu řezu bych nepřeceňoval, ostatně mnozí řežou v jinou dobu a taky s úspěchem. Za důležitější považuji vědět, proč vlastně řežu, co mám stromu uříznout, a jak chci, aby strom na řez zareagoval.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
verinkab - (7) - 1.226 (?), 27.8.2012 13:17, zobrazeno: 7966x

dobrý den,

prosila bych Vás velice o radu kdy se řezou peckoviny a to broskve, třešně, meruňky, švestky? řeže se vše po sklizni budu velice ráda za každou radu

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 27.8.2012 13:52

Jak to dělám já:
Broskvoně: v květu nebo raději po něm
Třešně: neřežu vůbec,  po sklizni jen při potřebě zmenšení koruny
Meruňky: v květu a v červnu Šittův řez
Švestky: v květu
Po sklizni řežu jen rybíz, angrešt a maliny.

Nutnost dodržení termínu řezu bych nepřeceňoval, ostatně mnozí řežou v jinou dobu a taky s úspěchem. Za důležitější považuji vědět, proč vlastně řežu, co mám stromu uříznout, a jak chci, aby strom na řez zareagoval.

verinkab - (7) - 1.226 (?), 27.8.2012 14:02

děkuji velice na netu jsem našla že švestky je možné řezat i po sklizni? je to možné

host - 220.182 (?), 27.8.2012 14:09

Řez by měl být ukončený do konce srpna, takže záleží, kdy vám švestky dozrávají.           L.

Rony - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1084) - 249.198 (?), 27.8.2012 15:23

Také bych zdůraznil, že řezat může ten kdo ví proč řeže. Kdo je laik i kyž nadšenec pěstování ovoce, tak raději na letní řez ať zapomene a udělá potřebé na jaře, tím měně může napáchat škod.

host - 220.182 (?), 27.8.2012 14:06

Řežu broskve, meruňky, ryngle a prvních pár let švestky v srpnu, třešně prvních pár roků po sklizni.           Lída

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 27.8.2012 17:58

Ano, ovocné stromy, včetně peckovin, lze řezat v létě, v srpnu, ale já přemýšlím, jaké to má výhody. Diskutuje se o pozdně letním řezu jádrovin s redukcí nadbytečných plodů pro lepší velikost, vyzrání, oslunění ponechaných polodů. Ale peckoviny, vyjma broskví, na redukci zvětšením a vybarvením plodů příliš nereagují, třešně i švestky bývají stejně velké při malé i velké úrodě. Přichází tedy do úvahy řez po sklizni. Růst bývá v srpnu většinou ukončen, takže jej řezem neovlivnmíme. Zmenšením listové plochy ale snížíme množství asimilátů a tedy vytvoření zásobních látek pro zimní období. Přes zimu mohou některé větve, výhony a pupeny namrznout či uschnout, což ještě v srpnu nevíme, zatímco na jaře v květu ano a můžeme při řezu zohlednit.
   Debata je spíš akademická. Jsou-li stromy zdravé, dobře živené a na optimálním stanovišti, snesou řez i mimo ideální termín. To je případ velkoproducentů, kteří pěstují ovoce tak, kde se mu daří, v meziřadí kultivují technikou, pod stromy, herbicidy. hnojit mohou podle propočtu úrody nebo rozboru půdy. Mohou si dovolit řezat v době, kdy mají čas, třeba v listopadu a prosinci, kdy není jiná práce.

Rony - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1084) - 249.198 (?), 27.8.2012 21:04

Mám knížku speciálně o řezu (Hričovský, Kudriavec) a skutečně je tam všechno akorát "letní řez" tam není uveden. Co je důležité a platí vždy, řez se uskutečňuje především za účelem posílení růstu, tedy jsou-li přírusky nedostatečné. Druhotné hledisko je světelný režim v koruně.

Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 82.212 (?), 27.8.2012 23:20

U volných tvarů se převážně řeže v období květu, ale i tak je výhodné v červenci zakrátit bujné letorosty kvůli lepšímu vyzrání dřeva a květních pupenů. Totéž platí o případném sesazení terminálu.

Já štíhlá vřetena a vřetenovité zákrsky peckovin řežu v červenci a srpnu. Broskvoně na přelomu srpna a září. Z jara potom v období kvetení dělám v podstatě jen opravný řez.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Sádrokarton Norgips - zkušenosti?17.11.2024
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz