Padanie nezrelych zltych plodov + piliarka

Rosťa 1 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (281) - 143.106 (?)
29.5.2012 0:33

Tento rok mi taktez zloutnou plody a opadavaji.Neni to ani tak suchem, jak mrazem, ktery byl 18.5.Zustaly jen ty netknute, popripade mirn spalene, ale nedostaly se na ostre ranni slunce.Ty, ktere zacly zloutnout uz nerostly, oproti zdravym, ktere jsou uz minimalne 2x tak vetsi.Co se tyce sucha, tak to teprve prijde a bude to asi druha pohroma v tomto roce, pokud poradne nezaprsi.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
riso77 - (22) - 125.11 (?), 28.5.2012 7:52, zobrazeno: 13523x

Dobry den,

Chcem poprosit o radu. Pri odkvete som postriekal slivky Decis-om. Napriek tomu boli stromy rozne napadnute. dva stromy z 20-30 %, dalsi z 50-60 %. Jedine vysvetlenie mi pripada nevhodne nacasovany postrek.

Dalsia otazka a co ma viac trapi je, ze aj tam, kde zostalo na strome mnozstvo zdravych sliviek, 90 percent z nich nerastla dalej (cca 0,5 cm) zozltla a postupne opadava. Ostatne plody rastu dalej su zdrave, zelene, ale je ich malo.

Moze byt pricinou opadu zltych plodov sucho, ktore je teraz, alebo nejaky chybajuci provok vo vyzive, pripadne opelovacie pomery?

dakujem

Richard Paršo

Walter - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1252) - 224.18 (?), 28.5.2012 20:29

Už se to tu řešilo mnohokrát, postřik proti pilatce je nejvhodnější po opadu cca. 80% okvětních lístků. Nemělo by pak nějakou dobu pršet. K druhé otázce: je to přirozený propad plůdků, ale to, jak bude velký, může opravdu ovlivnit nedostatek vláhy nebo nedostatečná výživa stromu, případně obojí. Z hnojiv bych přidal dusík a draslík.

Rosťa 1 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (281) - 143.106 (?), 29.5.2012 0:33

Tento rok mi taktez zloutnou plody a opadavaji.Neni to ani tak suchem, jak mrazem, ktery byl 18.5.Zustaly jen ty netknute, popripade mirn spalene, ale nedostaly se na ostre ranni slunce.Ty, ktere zacly zloutnout uz nerostly, oproti zdravym, ktere jsou uz minimalne 2x tak vetsi.Co se tyce sucha, tak to teprve prijde a bude to asi druha pohroma v tomto roce, pokud poradne nezaprsi.

Walter - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1252) - 224.18 (?), 29.5.2012 8:10

Plody na slivoních, které mi zničil mráz, vypadají poněkud jinak, zůstaly zelené až tmavě zelené a postupně hnědly a černaly, nevyvíjely se a spadly.  Jádra byla hnědá a hnila. Zatímco světle žluté plody jsou přirozený propad po nadměrné násadě, který může být větší například vlivem sucha a nedostatkem živin.

Rosťa 1 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (281) - 143.106 (?), 29.5.2012 16:10

Tam kde byl mraz silny nezustalo na stromech nic a silne zasazene plody hnedly a cernaly, to mate pravdu.Na plodech zasazene mene mrazem se utvorily pruhledne puchyre a ty zacly v rustu stagnovat a pomalu zloutnout.Tam, kde se utvorilo maly pocet puchyru, tak ty plody rostou, ale budou deformovane, pokud se doziji zralosti.Tech faktoru se seslo letos vice vcetne sucha, ale muzu s urcitosti rict, ze plody, ktere nebyly mrazem zasazene nezloutnou a prozatim rostou.Letosni urodu jsem uz obrecel, becky na kvas schoval a to neco malo co zustalo cca 30 procent, tak bude na jidlo.Jak jsem rikal, ze co s tou urodou budeme letos delat?...tak tri hodiny mrazu to vyresilo...

host - 110.28 (?), 2.6.2012 9:02

Mám podobný problém. Tiež mi väčšina plodov prestala rásť a zožltla. Slivka bola na začiatku kvitnutia striekaná proti monilióze Sporgonom a na konci kvitnutia opäť Sporgonom + Horizonom proti piliarke. Určite to však nie je suchom, alebo mrazom, ani nedostatkom živín v pôde. Niečo podobné aj usychaním celých vetví mám na čerešniach.

Miroslav

zožltnuté plody slivky
zožltnuté plody slivky

sneck - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (142) - 195.173 (?), 2.6.2012 21:54

tohle mame taky na 3-lete trnce..co to je za problem?

ivap - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (754) - 243.114 (?), 2.6.2012 23:13

neopylené květy, nic víc

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4592) - 38.136 (?), 3.6.2012 3:05

Normální propad nadbytečných plodů.

sneck - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (142) - 195.173 (?), 3.6.2012 7:47

tak mame 2.opylovace Stanley, ale nemuzete to byt i temi mrazy?tak mame na 3.letem stromku nejvice 6.svestek neni to malo?

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz