Opadávání švestek - plodů
|
|
|
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 109.71 (?), 14.4.2008 21:52
mám v okolí švestky jak plané tak i pravé. Ale letos už budu stříkat!! nechci to nechat jen na škůdcích!!Budu o tom informovat!!
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 6.35 (?), 23.4.2008 23:41
Dobrý den, měl bych dotaz, uměl-li by někdo poradit. Mám na zahradě odrůdu čačanská, a slíva altánová, plodili vždy perfektně, což je tedy především zásluhou Zolonu použitého ihned po odkvětu. Jenže loni v létě nějaký ten týden před uzráním napadal plody mně neznámý hmyz. Každou švestku jen nabodnul a ta začala hnít a shnila dříve než uzrála. Díky tomu činila sklizeň ze dvou velkých stromů jen pár kousků. Nemá s tím někdo zkušenosti? Jsem opravdu velký laik a zatím uvažuju, že na to letos koupím nějaké lapače, jen nevím, pomůže-li to. Děkuji. Jirka
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 180.114 (?), 24.4.2008 10:10
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 8.6 (?), 24.4.2008 10:13
taky bych řekl vosy a následná monilioza.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 17.30 (?), 25.4.2008 21:45
Právě že vosy to určitě nejsou, ty napadají až zralé ovoce, ale to jsou v porovnání s tímto jen zanedbatelné ztráty. Tento hmyz je úplně černý, skoro až lesklý a za letu má končetiny svěšeny kolmo dolů a jeho let je takový jakoby se pohupuval zezdola nahoru. V hmyzu se vážně nevyznám, ale jisté je, že už teď ho létají po zahradě mračna. Lokalita Praha západ. Za každou radu díky. Jirka
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 64.231 (?), 25.4.2008 22:24
Tento týden jsem zaregistroval na feromonovém lapači (dost na jihu) nálet několika prvých samců obalečů švestkových. Mám rannou švestku, takže mi ji nezničí druhá generace obalečů, ale taky mám mladé stromky a ty zrají později. Koncem zimy jsem našel pod stromem mezi složenými prkny více než 40 zámotků housenek obalečů. Bylo mi jasné, že jsem většinu nenašel a strom jsem stříknul oleoekolem. Čekám přesto nálet. Sousedům jsem dal taky jeden lapač a zkusím v noci vychytat samice obaleče UV zářivkou. Nechci ovoce moc stříkat dalšími insekticidy, ikdyž si dokážu napočítat, kdy se mohou vylíhnout případné housenky. Pokud je nezničím nebo neomezím, zkusím ještě jinou biologickou obranu. Všechny spadlé nespotřebované švestky a jejich zbytky zakopu do 7 dní po opadu. Myslím, že se dřív nemohou imága (motýlci) vylíhnout a uletět. Na zakopání stačí myslím 10 cm hlíny. Obaleč se z toho nemůže vyhrabat - není to smrtihlav. Myslíte si, že to pomůže? Chci to taky udělat s jabloněmi - těch mám hodně a bylo by jich škoda.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Jaro - (15) - 100.102 (?), 25.4.2008 23:05
Tohle ale vypadá na pilatku, ta je leskle černá.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 17.30 (?), 26.4.2008 2:01
Děkuji, taky jsem uvažoval, není-li to pilatka. Pravdou je, že postřik užívám jen zjara po odkvětu, asi to bude chtít postříkat i v půlce léta a musím si pořídit ty lapače, protože se mi tu ten hmyz nepěkně přemnožil. Jirka
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |