S tím dusíkem máte pravdu, v tomto období je vhodné použít podzimní hnojiva s vyšším obsahem draslíku (síran draselný apod.od půlky srpna do poloviny září). Dusikatá hnojiva(mimo broskvoní) nepoužívám vůbec, zdravý strom s funkčními listy si až 60% potřeb dusíku dokáže odebrat ze vzduchu, o zbytek se hravě postarají kořeny.Občas přihodím trochu kompostu, jednou za 4 roky odležený kravský hnůj..
Ing. Mezey píše, že po sklizni plodů se má hnojit komplexy vápníku a dusíku. Já osobně ctím doporučení, že v druhé polovině vegetace již dusíkem - kvůli dobrému vyzrání dřeva - se hnojit nemá. Jedině snad těsně před opadem listí v říjnu 5%ní močovinou. V tu dobu již k podpoře růstu dozelena dojít nemůže, pohnojení se projeví až na jaře a navíc spadané listí se rychleji rozloží. Škoda, že u mnohých jabloní tento postřik použít nemohu, protože poslední zimní odrůdy sklízím až při resp. po opadu listí.
Jiří 1968 - Diamantový Zahrádkář (1422) - 137.210 (?),16.11.2016 16:51
S tím dusíkem máte pravdu, v tomto období je vhodné použít podzimní hnojiva s vyšším obsahem draslíku (síran draselný apod.od půlky srpna do poloviny září). Dusikatá hnojiva(mimo broskvoní) nepoužívám vůbec, zdravý strom s funkčními listy si až 60% potřeb dusíku dokáže odebrat ze vzduchu, o zbytek se hravě postarají kořeny.Občas přihodím trochu kompostu, jednou za 4 roky odležený kravský hnůj..
Nejsu odbornik, ale strom pomoci listu ze vzduchu zadny dusik neziska. Navic vzdusny dusik je pro rostliny nepristpny. I luskoviny na jejichz korenech jsou nadorky s hlizkovymi bakteriemi vzdusny dusik nevyuziji. Bakterie poutaji vzdusny dusik, stepi ho na pristupnou formu a pak je vyuzity rostlinou. Tak proto si myslim, ze listama strom dusik nedokaze prijmout. Uhlik to jo.
Už tam mám toho Hálčivce opět. Na podzim to stříknu jednou Kumulusem a na jaře dvakrát taky Kumulusem. No a uvidím. Už jsem z toho fakt na kaši. Ony ty stromky díky tomu ani moc nerostou. Hálčivec višňový=KATASTROFA
Na Duranciích takto uschnou listy. Nejprve začnou žloutnout až úplně uschnou. U paty napadené větve nebo po celém stromě vytéká červenohnědá tekutina. Neví někdo o jakou nemoc by se mohlo jednat. Jiné slivoně jsou zcela v pořádku je to jen na Durnciích. Předem děkuji.