Nově zakoupená švestka

MilosK - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (327) - 158.138 (?)
13.4.2025 13:01
Takhle divnou švestku jsem neviděl. Tak kde chci založit korunu, tam bych řezal. Ale pokud na tom nezáleží a máte velkou zahradu, můžete to nechat. Stříhat příští rok znamená přijít o rok, podle mne Na štíhlé vřeteno by t šlo, ale švestky většinou rostou jak topol tak nevím.
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 160.145 (?), 13.4.2025 9:19, zobrazeno: 655x
Dobrý den, včera jsme si přivezli že zahradnictví stromek švestky Stanley, podnož Myrobalán. Prodejce : říkal, že už ji letos nemáme stříhat. Proto mám dotaz proč je stromek ostříhaný tak, že má terminál a na něm 9 větví, když všude čtu, že se mají nechat 3-4 větve jako základ korunky. Mám ještě některé ostříhat, nebo ne? Děkuji za řadu, moc tomu nerozumím
Stanley
Stanley

host - 1.200 (?), 13.4.2025 10:18

Moc hezký stromeček.Letos ho nechte růst a zesílit, občas zalít, prostříhat až příští rok.

host - 160.145 (?), 13.4.2025 11:03

Děkuji za odpověď. Je mi jasné, že příští rok se musí zase prostříhat, ale nerozumím tomu, kolik těch hlavních kosterních větví mám příště nechat. Jestli 3-4, nebo je mám nechat všechny... prostě tomu nerozumím, když se všude doporučuje něco jiného, ale přitom v základech se stavba kostry stromku doporučuje 3-4 větve, tak v tom mám zmatek. Nerada bych něco zkazila, aby mi z toho pak nenarostlo obrovské koště, nebo naopak bonsaj...:-)

host - 114.232 (?), 13.4.2025 12:27

Je to jednoduché. Nejlepší bude, když se na nějakou velkou švestku podíváte, jak roste, kolik má větví atd. Jestli opravdu roste takto blbě s deseti větvemi po kmeni.

Stříhat až příští rok můžete, ale udělejte to tak, že spodní větve budete v růstu brzdit. Odstřihovat v průběhu roku tak, aby spodní větve jen živořily a pak příští rok odsrřihnout.

Anebo ustřihnout hned.

MilosK - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (327) - 158.138 (?), 13.4.2025 13:01
Takhle divnou švestku jsem neviděl. Tak kde chci založit korunu, tam bych řezal. Ale pokud na tom nezáleží a máte velkou zahradu, můžete to nechat. Stříhat příští rok znamená přijít o rok, podle mne Na štíhlé vřeteno by t šlo, ale švestky většinou rostou jak topol tak nevím.

host - 234.120 (?), 13.4.2025 13:01
Je to ideální stromek pro štíhlé vŕeteno švestky. V.K.

host - 91.196 (?), 13.4.2025 13:33

Chtěl bych vidět kořeny-pro poměr s nadzemní částí. Ty velikostně podobné a rovnoměrně rozmístěné větvičky mi klasické kosterní větve příliš nepřipomínají, spíše postranní obrost... Zato ten vršek by mohl jít nahoru dobře, takže za mě nezakracovat a nic teď zjara už nestříhat. Pokud se stromek uchytí a bude vitální, za cca rok bude lépe snášet korekci počtu větví pro první patro, tj.výsledných 3-5 větví a s větším výškovým odstupem-neplést si se stejnou horizontální úrovní konců jednotlivých větví! SPCH

host - 160.145 (?), 13.4.2025 13:57

Kořeny nevidím, stromek je zapěstovaný ve větším květináči

host - 114.232 (?), 13.4.2025 16:27

Tak, jak jsem psal níže, jestli chcete stříhat až příští rok, nechejte ty spdní jen živořit. Jinak narostou a po odstřižení tam budete mít rány jak stodolu.

Jestli byla v květináči, osrříhal bych všechny větve a zapěstoval novou korunku. Nechat tedy růst tři, čtyři větve z toho, co je na terminálu.

host - 234.120 (?), 13.4.2025 17:10
Nesmyslné rady, od neznajících nic kromě "kosterních větví". Neprzněte ten stromek, udělejte si nádherné štíhlé vřetýnko. Byl by hřích tenhle ideální výpěstek k tomu nevyužít. Pro štíhlé vřeteno je přímo stvořen... V.K.
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz