Nezabúdli ste na sýkorky?
|
|
|
|
|
|
|
Paľo. - Diamantový Zahrádkář (1739) - 224.41 (?) 21.3.2012 21:32
Zdravím do Pardubíc, Petře!
Práve dnes som počúval na stanici Regina rozhovor so skvelou bratislavskou ornitologičkou. Dozvedeli sme sa veľa nového o vzťahoch medzi samičkami a samčekmi, podobných ako u ľudí, o krásnom speve naších vtákov aj o problémoch s holubami, strakami a inými pôvodne lesnými vtákmi, ktorí sa v priebehu niekoľkých desaťročí "urbanizovali". Vďaka strakám ubúda drobných speváčikov aj vrabcov. Regulácia stavov strák či holubov je v mestách problematická. Mimo mesto vrabci vo veľkom hynú napr. po konzumácii- vyzobávaní vzchádzajúceho namoreného osiva. Aj keď vrabci ozobávajú spolu s kosmi prvé čerešne a jahody v záhradkách, skonzumujú na kŕmenie mláďat neuveriteľné množstvo hmyzu, podobne ako sýkorky. Sýkorky vedia byť aj také potvorky, že zobákom ťukajú na úl a keď vydráždené včely vyletia, pekne ich spapkajú... Rozdeľovať vtákov na užitočné a neužitočné je ako určovať ktorý človek je vyložene dobrý a ktorý nie. V každom z nás sú vlastnosti obojího druhu...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10317) - 70.240 (?), 24.5.2012 10:47
Když dělají ptáci na zahradě neplechu je to mrzuté. Co se týče těch ptáků o kterých jsem psal, tak to jsou jen ti, kteří mají hlasové projevy velmi specifické a těžko zaměnitelné. Drtivou většinu pěvců by poznal jen zkušený ornitolog, protože jejich hlasové projevy jsou si dost podobné, anebo těžko zapamatovatelné, alespoň pro mě. Jinak, doufám, že se tady ta Pěnkava s Budníčkem udrží. Místní kosi čím dál víc ztrácejí svou plachost a udělali si hnízdo na VP, která stojí blízko u domu a neustále pod ní někdo chodí. Mají hnízdo asi ve třech metrech a využili toho, že jsem ji po zmrznutí květů, sesadil a tudíž hustě obrazila a spleť jejich výhonů jim k vytvoření hnízda dobře posloužila. Samička často slétne dolů a hledá pod mulčem žížaly. A taky často navštěvuje Rivan, což už je méně zábavné.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 81.42 (?), 4.2.2014 21:28
Pane Petře z Pardubic, to co máte na lojové kouli jsou Modřinky, taky je mám na několika rozvěšených. V sadě jsem nainstaloval 20 krmítek a objevili se mi tam dokonce i Zvonci a Hýli. Už dlouho jsem je neviděl, až letos. Jinal každý rok pro tyto ničitele škůdců zkrmím asi ta metrák slunečnice plus nějaký senegal a pšenici jarku. Lojových koulí nepočítám. Oni se mi za to v sezoně odvděčí. Wendy
|
|
|
|
|
|
|
host - 220.132 (?), 9.3.2014 22:02
Tak mě při pohledu na toto vlákno napadlo, zda-li byste mi dali radu, kdy je nejvhodnější vyměnit "podestýlku" ptákům v budkách? Pořád váhám, nechci je totiž vyhodit ze zimního lože. Nebo je možné, že by stejní obyvatelé zůstali i na léto a na stejné peřině?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|