Nemocné slivoně

Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 109.116 (?)
30.5.2014 12:26

Zeptám se: Sanmite je přípravek kontaktní a požerový. Bude učinný proti hálčivci i v této fázi, kdy jsou roztoči schováni uvnitř hálek?

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 201.101 (?), 29.5.2014 9:33

Dobrý den, mám na listech to stejné a ještě jsem si včera všimla, že hodně listů se pokroutilo a už i uschlo, prosím, písněte někdo co se Vám na to osvědčilo.  Děkuju Lucka.

host - 43.79 (?), 29.5.2014 19:08

Teraz stim nič nespravite na jar pri pučani treba striekat Sulka.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 29.5.2014 19:23

Pokroucené a uschlé listy s hálčivcem nesouvisí.

Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 220.242 (?), 30.5.2014 11:36

Host 244.47 tam má hálčivce. Záleží na rozsahu napadení. Hálčivci škodí hlavně v mladých výsadbách.
Pomůže postřik akaricidem. Nejlépe by byl přípravek Sanmite, ten však není dostupný v malém balení. Pomůže i akaricid Nissorun 10WP, i když je registrovaný jen na svilušky. Postřik je dobré za 10-14 dní zopakovat.
Mně se Nissorun na roztoče osvědčil.

Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 109.116 (?), 30.5.2014 12:26

Zeptám se: Sanmite je přípravek kontaktní a požerový. Bude učinný proti hálčivci i v této fázi, kdy jsou roztoči schováni uvnitř hálek?

Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 220.242 (?), 30.5.2014 15:06

No, to je správná připomínka.
Samozřejmě, nejlepšího účinku na hálčivce se dosáhne na jaře, v době rašení či těsně po vyrašení. Tehdy je možné dobře zasáhnout samičky, přezimující pod šupinami pupenů. A pak ještě v první polovině srpna, před jejich stěhováním do zimních úkrytů.
V této době bude účinek Sanmite jen částečný, který jen omezí šíření hálčivce. Ten mívá několik generací. Sanmite působí na všechna vývojová stádia roztočů, tedy vajíčka, larvy, nymfy a dospělce.
Protože však, na rozdíl od Nissorunu, nemá translaminární účinek, je podmínkou jeho účinnosti dobře pokrýt postřikovou jíchou i spodní stranu listů.
Sanmite by se také neměl v jedné kultuře použít více než 2x za sezonu.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 102.201 (?), 30.5.2014 18:42

Možná blbý dotaz. Myslíte, že je opravdu nutné s hálčivcem za každou cenu v tuto dobu bojovat? Nota bene při ceně akaricidů, kdy malospotřebitelské balení za desítky (i stovky) Kč naplní sotva jeden postřikovač? Vždyť i stromy silně napadené přinášejí kvalitní plody. Místo drahých pesticidů bych stromům dopřál za zlomek ceny třeba hnojivou zálivku.

Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 220.242 (?), 30.5.2014 21:49

Blbý dotaz to není.
Záleží na posouzení rozsahu napadení, stáří a velikosti stromu. Mladý stromek, někdy na začátku plodnosti, při silném napadení může být významně oslaben. Dochází k odumření vegetačních vrcholů a k nežádoucímu rozvětvování, metlovitosti. Zároveň se snižuje i asimilační plocha, horní strany listů se zbarvují stříbřitě, spodní strany do hněda. V kůře letorostů se objevují prasklinky. Může dojít i k povrchové deformaci či rzivosti plodů. Údajně je hálčivec i přenašečem virové šarky.
Při menším rozsahu napadení může stačit ošetření někdy v 2. dekádě srpna proti oplodněným přezimujícím samičkám, než se odstěhují do úkrytů. Případně preventivně zasáhnout až při rašení na jaře. V každém případě je dobré zabránit přemnožení tohoto roztoče.
Vždyť na menší stromek stačí namíchat litr postřikové jíchy.

Je možná i biologická ochrana pomocí dravého roztoče Typhlodromus pyri. To ale znamená, nepoužívat na zahradě žádné pyretroidy a ani v blízkém okolí!

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 102.201 (?), 31.5.2014 8:25

Já chápu, že hálčivec švestkám asi nepomáhá ke zdravějšímu růstu. Slivoně mají několik vážných nepřátel. PPV, úžeh, moninióza plodů. Ty mi skutečně dělají vrásky, stromy a plody jimi napadené viditelně trpí. Pilatka je snadno řešitelná, dírkovitost snesitelná, puchrovitost jsem už pár let neviděl. Ale stromy s hálčivcem mají přírůstky prakticky stejné (což nelze říci třeba u mšic), plodů dostatek. Je možné, že u někoho jsou slivoně v zahradě napadány masivně. ale já jsem to neviděl. Silný výskyt kartáčovitých listů jsem pozoroval spíš v zanedbaných sadech a na opuštěných stromech u lesa. Přišlo mi tam, že hálčivec je jakýsi indikátor zdraví stromu, protože zavirované prosychající švestky s kroužkovitmi skvrnami na opadávajících listech jsou napadeny méně.

Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 109.116 (?), 31.5.2014 8:50

Je to tak, hálčivec švestkový strom zásadním způsobem poškodit nedokáže, jenom omezit. Zato svilušky při přemnožení dokážou slivoň zlikvidovat bez problému.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz