Nejchutnější švestka
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 168.85 (?), 7.10.2016 22:43, zobrazeno: 19724x
Prosim o radu ohledně švestky. Radi bychom vysadili na zahradě nějakou slívu, která by měla velké a sladké švestky. Půdní podmínky dobré. Větrné místo. 450m n.m. Celý den slunce. Využití: přímý konzum, na pečení (buchny, koláče,..), povidla, možná i sušení. Poradíte prosím nějakou odrůda, která by nebyla náchylná na nemoci. Děkuji. A jaké jsou vaše zkušenosti s čačankama?
Dekuji
|
|
|
|
|
|
|
host - 50.172 (?), 7.10.2016 22:50
Ranná : Katinka
Středně ranná : Stanley - doporučuji pro dlouhou sklizňovou zralost
pozdní : Čačanská rodná
|
|
|
|
|
|
|
host - 189.156 (?), 8.10.2016 8:34
No to jsou zase rady todlencto... Dvě zásadní chyby- Stanley zraje později než Rodná, je to odrůda poměrně pozdní, na úrovni Domácí. Rodna taky není středně pozdě zrající, zraje o něco dříve než Domácí.. Zajímavý tip pozdní švestky je Hamanova, překvapuje mě, že ji nikdo na tomto foru už dlouho nezmínil. Je občas k vidění na zahradách a přes leckdy výrazné symtomy šarky na listech tak plody vbýavjí kvalitní a velmi chutné, samozřejmě jinačí chutový level, než průměrná zašarkovaná Domácí..Tuto odrůdu poznáme na první pohled dle typického habutu- spousta plodného obrostu a velice husté olistění... Lze předpokládat, že kdyby tato odrůda měla ve svém názvu Top, že by se po ní jen zaprášilo...
Ing. Fidla
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 234.199 (?), 8.10.2016 12:14
Využití: přímý konzum, na pečení (buchny, koláče,..), povidla, možná i sušení. Na toto všetko je vhodná Katinka, akurát pri povidlách musíte prisladzovať cukrom pretože je to ranná slivka a tie nebývajú tak sladké ako neskoré-pozdní.Dobrá slivka na povidla je odroda Elena, tam nemusíte dosladzovať, je to pozdní sladká slivka.Elenu môžete vysádzať do južných a stredných polôh, pre vyšśie polohy sa nehodí.Katinka a Elena aj dobre odolávajú monílii plodov.Ak máte miesto vysaďte obidve.Hanita je síce chutnejšia ako Katinka alebo Elena ale trpí moníliou plodov a je len slabo odolná na šarku. Jano
|
|
|
|
|
|
|
host - 248.32 (?), 8.10.2016 21:19
Pokud to má fungovat musíš provádět komplexní agrotechnická opatření (to se vyplatí, ale u více stromů). Předpokládám, že na buchty a koláče ti postačí tak 3 stromy.
Takže pokud je to tak, zasaď Wangenheimovu švestku i vzhledem k větrnému místu a 450m n.m.
Pokud budeš potřebovat švestky dříve nebo později raději si těch pár kilogramů zajeď někde koupit nebo si je v rámci nějaké víkendové procházky přírodou někde natrhej. Samozřejmě tak, aby tě pokud možno nikdo neviděl. Všichni už mají v mobilu fotoaparát a také přístup na net.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Fiala_petr - (31) - 18.229 (?), 6.11.2016 19:05
Vážení, má někdo zkušenosti s Lipnickou švestkou s podnoží Juliána. Tento týden jsem 2 dostal kurýremz Lipníku n. B.a zasadil. Děkuji, Petr
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 189.156 (?), 25.7.2018 9:36
Vzhledem k tomu že letos je vše výrazně dříve, začíná pomalu ale jistě uzrávat Hamanova. Musím říct, že jsem naprosto ohromen, ano opravdu ohromen, její kvalitou.Jedná se zatím jen o první bud červivé, nebo šarkou postižené plody. Přesto už nyní špičková chuť a úžasná šťavnatost. Což je úžasné, protože víme, že šarka krom toho že plody předčasně opadávají snižuje i štavnatost plodů. Mám zde dva stromy, na jednom jsou zcela flekaté listy následkem napadení šarkou, druhý má listy čisté, ale plody vypadají na obou stejně. Naprosoto nerozumím tomu, že Petr z Pardubic byl touto odrůdou zklamán, je ale možné že měl doma zcela jinou odrůdu, víme že dneska se nemůžeme spolehnout na pravost odrůd či roubů z prodejen. Nezaměnitelná je Hamanova svou korunou, kterí je extrémně hustá a kompaktní...
Ing. Fidla
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|