Myrobalán versus špendlík a mirabelka
|
|
 |
 |
host - 244.121 (?) 4.1.2020 17:49
Napsal jsem Špendlík žlutý nikoli myrobalán.Na zahradě mám 8 stromů pěti odrůd, žlutý,katalonský, valašský a u Schreibera v Rakousku jsem sehnal moravský a modrý (Brněnská slíva, známa též jako Anička).V pomolgických atlasech se dočtete totéž.Špendlík žlutý - též Špendlík obyčejný či Špendlík domácí (Haussspilling).Plody jsou malé 10-17 gramů, vždy si však zachovávají tvar pravých švestek.Úrodnost je malá až střední, padají ze sromu a nedají se skladovat.Často bývají napadány hmyzem, za deštivého počasí praskají a hnijí.Na Moravě se Špendlík dříve pěstoval téměřv každé zahradě.Plody se používaly k přímému konzumu, k výrobě výborných džemů a marmelád.Oblíbená, chutná,aromatická a velmi ceněná byla špendlíková pálenka i když výtěžnost byla nižší než z jiných slivoní.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 240.8 (?), 29.10.2017 8:06
Dobrý den,
v minulosti jsem úspěšně sadil nové švestky z odkopků od těch starých. Dnes, po nástupu techniky na sečení, máme vše dlouhodobě dobře udržované a tak žádné odkopky nemám. Proto jsem je vykopal u kamaráda ve starém neudržovaném sadě. Dověděl jsem se ale, že takto jsem mohl klidně nasadit i nějakou mirabelku. Prosím Vás tedy o radu, jak poznám odkopek švestky bezpečně. Pokud to vůbec lze.
Děkuji Tomáš.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 240.8 (?), 29.10.2017 15:57
Děkuji za reakci. A mohl byste mi prosím napsat kde hledat ty rozdíly mezi odkopkem myrobalánu a švestky? Mám jich nachystaných ještě 8 a byla by škoda práce to sadit...
Děkuji Tomáš.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Yasma - (3) - 54.82 (?), 31.12.2019 10:52
Zdravím.
Prodejci stromků prodávají špendlíky a ve finále se z 90 procent se jedná o Katalonské špendlíky podřadné jako mirabelky.
Stahuji do sadu Špendlíky z horských starousedlostí a zaniklých sadu cca 700 - 900 m.n.m. kde přežily řádění Šárky. (doplňuji že v okolní švestky zlikvidovala šárka, špendlíky stojí. V Sočasné době mám z 13 růuzných stromů materiál hledajíc ten s nejlepšími vlastnostmi. Kdysi se množily odkopky roubama i volným výsevem což se liší ve vlastnostech a zde může být u některých vyšší odolnost na šárku. Také špendlíky křížím a selektují s vybranými odrůdami ve snaze něčeho dosáhnout.
Spousta lidí razí názor že je náchylný na šárku a proto ho nechtějí. Já říkám raději špendlík s šárkou který při dostatku živin bezproblémů může fungovat, než mít mirabelku která je k ničemu.
Z jakého koli ovoce vypálím ze 100 litrů kvasu 16 litrů. Dá se krásně vůně macerovat z dobrých odrůd švestek nebo jabloní jako je Gravštýnské holovousé atd které voní, jinak je to v mnoha případech kořalka kterou si každý chvalí jako liška svůj ocas :). Co z toho že je Jadernička sladká když nemá aroma a je to zase jen chlast.
Ovšem aromatické ovoce jako je Špendlík ten pravý... je jako šafránu a proto je jedinečný.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 244.121 (?), 4.1.2020 17:49
Napsal jsem Špendlík žlutý nikoli myrobalán.Na zahradě mám 8 stromů pěti odrůd, žlutý,katalonský, valašský a u Schreibera v Rakousku jsem sehnal moravský a modrý (Brněnská slíva, známa též jako Anička).V pomolgických atlasech se dočtete totéž.Špendlík žlutý - též Špendlík obyčejný či Špendlík domácí (Haussspilling).Plody jsou malé 10-17 gramů, vždy si však zachovávají tvar pravých švestek.Úrodnost je malá až střední, padají ze sromu a nedají se skladovat.Často bývají napadány hmyzem, za deštivého počasí praskají a hnijí.Na Moravě se Špendlík dříve pěstoval téměřv každé zahradě.Plody se používaly k přímému konzumu, k výrobě výborných džemů a marmelád.Oblíbená, chutná,aromatická a velmi ceněná byla špendlíková pálenka i když výtěžnost byla nižší než z jiných slivoní.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 253.103 (?), 9.1.2020 13:51
Vážení, ak ste si po prečátní tohoto vlákna mysleli že tejto problematike začínate chápať, tak vám odporučím prečítať si rozdelenie slivoní od inžiniera Bočka 
Speciální pomologie slivoní
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|