"Medovníčky"

host - 44.26 (?)
16.9.2008 14:41

Mí rodiče, kterým je přes sedmdesát, tomuhle ovoci říkají prcavky. Tak, a teď jsem zvědavá, jak se s tím poperete :-D

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 85.27 (?), 15.9.2008 18:52

Myslím, že původ těchto slivoní těžko někdo zjistí.  Uvědomme si, že semenáče např. Durancie, stejně jako třeba Wangheimovy se hojně používaly - vlastně dodnes používají - jako podnože pod pravé švestky. Durancie bezpochyby není nikterak přešlechtěná slivoň, navíc samosprašná, takže jejich semenáče mohou zarodit plody podobné - tuhle menší, tuhle modřejší, tady ještě sladší. Totéž platí i o Wangheimově, i jiných. Přirozenou selekcí - přežívající podnož po odumřelé švestce v zanedbaném sadu zaplodila sladké plody i v neúrodném roce, navíc zdravé - a všímavý pěstitel a páleník se postaral o přiléhavý název i její rozšíření.
   Připomínám, že i běžně užívaná, vegetativně množená podnož Saint Julien plodí malé kulaté modré plody. 
   Slivoň Bryská je jednou z nejranějších, sladká je málo, jde od pecky a šarkou dost trpí.

Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 214.234 (?), 15.9.2008 19:10

Strom z podobnými plody měli někde v polích na Zlínsku i moji prarodiče. Pokud se nepletu tak je dávali taky do bečky na kvas. Děda tomu říkal švestky, trnky je v těch ch končinách název pro to čemu se obvykle říká švestky.

Jaroslav Gregorec - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (108) - 218.137 (?), 15.9.2008 20:45

p. Vysloužil, podľa obrázka vzrastu stromov si myslím, že by mohla byť dobrou podnožou pre pravé slivky (semenáč a pravdepodobne aj odkopok(mimochodom vôbec nikde nerašia z koreňov nové odkopky, za celé roky čo ich sledujem)), ak by ste chceli pestovať vzrastnejšie slivky.  Môžu poskytnúť dlhotrváci podpník a stromy neprejavujú náznaky akejkoľvek choroby. Čo vy nato? 

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 85.27 (?), 15.9.2008 23:36

Víte, informace " ...že by mohla byť dobrou podnožou..." již pro mě není. Jestli je to pravda, to se pozná až po letech a to ať zkouší raději někdo jiný. Už jsem vyrostl z myšlenek, že najdu či vyšlechtím geniální odrůdu či podnož, kterou nikdo nemá. Dnes mám radši ověřené podnože s danými a popsanými vlastnostmi. Na pionýrské experimenty jsem již starý,  rád bych se dožil výsledků.  

host - 44.26 (?), 16.9.2008 14:41

Mí rodiče, kterým je přes sedmdesát, tomuhle ovoci říkají prcavky. Tak, a teď jsem zvědavá, jak se s tím poperete :-D

host - 44.26 (?), 16.9.2008 14:42

Ještě dodám, že z nich maminka dělá výborná povidla. Na jídlo ale nic moc.

Jaroslav Gregorec - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (108) - 218.141 (?), 16.9.2008 15:16

Pionierom už nie som ani ja :-D. Mám už aj ja zopár rokov ale skúsim sa s tým pozabávať a posledovať.

f.rozkosny - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (120) - 51.120 (?), 8.4.2010 1:15

Tak po 19 měsících od posledního příspěvku v tomto vláknu jsem teprve teď na tuto diskuzi narazil. Kdysi v minulosti jsem učinil dotaz na podobně vypadající slívy. Je to myslím v diskuzi - "Černice, Kulatice, Aničky". U nás na kojetínsku se těmto slívám říká Černice. Jsou kulatého tvaru, bez rýhy, velikosti asi jako žlutá mirabelka, černá slupka s modrým ojíněním, loupat od pecky nejdou, v tvrdším stavu nakyslé, ve zralém stavu sladké asi s minimem kyselin. Po opadu na zem většinou narušená slupka a ihned napadané mravenci. Trvanlivost skoro žádná. V tvrdším stavu na kompoty, v poloměkkém stavu dobré na povidla a zralé vynikající na slivovici. Jen ta práce s tím sběrem je úmorná. Lepí se to na ruce, drží se toho kdejaké stéblo a hrozně pomalu to přibývá. Konzultoval jsem to s mnoha lidmi, ale nikdo nic moc neví. U nás jsou to prostě Černice. Kamarád z Kostelce u Holešova zase tomu říká Kulovačky a Aničky jsou prý u nich něco jiného.

Durancie to rozhodně nejsou, ty jsou oválné, pod modrým ojíněním nafialovělé a dozrávají podstatně později. Má je totiž soused, takže mohu porovnat.

host - 175.250 (?), 3.8.2010 22:21

Švestky podobného vzhledu znám, ale ty zrají později.Děláte dobře, že tuto odrůdu hájíte a držíte si ji dále na zahradě.Prostřednictvím takového nadšení přežívají mnohé krajové odrůdy.Tohle je má velká záliba.Takové odrůdy a místní kultivary vyhledávám, množím a vysazuji.
Přeji všem jen dobré a zdravé stromy.Václav Janoš.
JanosVaclav@seznam.cz

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Bojler Ariston - anoda30.3.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025