Laický dotaz ohledně řezu slivoní

host - 157.239 (?)
18.5.2015 22:34

Já jsem nepsal o kotl.koruně při pohledu na foto, ale reag.jsem na předchozí zmíňku. Pěkný vnější tvar z pohledu plodnosti téměř nic neznamená, dva terminály jsou horší, než žádný. S.P.,Ch.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 157.239 (?), 17.5.2015 22:32

Tak ještě jednou-z asi ze dvanácti jakýchsi kost.větví teď odstr.4, příští rok další 4 a budete mít ideálenlightened! Co není k pochopení-to, že se něco dělá 5 roků nesprávně a včíl to chcete naráz zlomitcool?! To by taky mohl strom udělat pápácrying. S.P.,Ch.

sadař82 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (116) - 90.70 (?), 18.5.2015 21:20

Tak pro "velký úspěch" a nečekaně obšírnou diskusi přidávám foto mého špendlíku s "dokonale kotlovitou" korunou... první 2 fota asi ze 7m, další 2 z asi 10m z patra... mně se líbí, akorát, že nemá ty 4 kosterní větve, ale asi 10-12 průměrných...

host - 157.239 (?), 18.5.2015 21:54

Tak teda od Adama-kořeny v zemi, kmen nějaké výšky, první patro o počtu 3-5 kusů kosterních větví, jejichž nasazení na kmeni má být mimoůrovňové. U duté koruny žádné pokračování terminálu. Úhel růstu kost.větví cca 135st.vůči kmeni, 45st.vůči neex.terminálu. Dovnitř koruny nic, po stranách kosterních pravá, levá+možno tolerovat spodní, žádné zpátečky. S terminálem a dalšími patry podobně, jen je nutné dodržet pyramidální tvar-nejlepší oslunění všech partií stromu. Na schopnost nabízet květy má samozř.vliv výživa... S.P.,Ch.

sadař82 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (116) - 90.70 (?), 18.5.2015 22:01

Takže jako dobrý, kromě nepyramidálního tvaru koruny? Nějak nechápu, jestli popisujete, co vidíte na fotkách nebo jak by to mělo být? :)

host - 157.239 (?), 18.5.2015 22:17

Bé je správněwink, cca 12 není 3-5, to Vaše roste jako dříví v lese a s vyššími partijemi je to stále patrnější-stále větší hustota-méně světla pro spodek, větší vzdálenost od kořenů... S.P.,Ch.

sadař82 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (116) - 90.70 (?), 18.5.2015 22:42

a já měl za to, že spodní část vnitřku koruny má být prázdná a v horních partiích můžu zahustit korunu i do středu... taky špatně? jinak špatný počet "kosterních" větví uznávám wink jinak asi před týdnem jsem boční letorosty a letorosty v horní části zaštipoval ve snaze, utlumit růst a podpořit plodnost...

co se týče úhlu odklonu, můžu s tím i v tomto stavu ještě něco dělat, dají se takto "silné" větve ještě odklonit?

Dave3 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (102) - 220.132 (?), 18.5.2015 22:25

Tedy kotlovitá koruna :) já tam vidím korunu se dvěma terminály, nicméně vnější tvar je pěkný.

Dáte sem ještě detail toho rozvětvení v bázi koruny? Asi postačí jenom to prosvětlit a ono něco naroste, a pod tíhou plodů, hned jak přestanete řezat, se větve ohnou a ještě více se koruna prosvětlí. Já jsem prosvětlil, a taky trochu zmladil starší švestku, a obrostla i na úplně holých větvích krátkými plodonoši. Myslím si že stačí, aby na to dřevo svítilo dost sluníčka, a ony se spíci pupeny vždycky nějaké probudí.

Určitě bych však použil Zahnův řez, těch ran bude mnoho. A když tomu dáte čas, budete mít z obrostlých pahýlů i plodonosný obrost uvnitř koruny, a odstranil bych je pak třeba po odplození. Ovšem je možné, že by to zahušťovalo ten vnitřek koruny a možná bránilo v nárůstu toho plodonosného obrostu, po kterém toužíte. To byste však viděl v průběhu roku, kolik a kde to obrůstá. On se taky může stromek v létě zaštipovat, a tím se vytvoří, třeba na těch zakrácených pahýlech, ten plodný obrost. To hluboké zakrácení by taky mělo vyprovokovat k růstu nějaké ty spící pupeny na stávajících kosterních větvích.

Ale to jsou moje domněnky, v praxi to možná vypadá trochu jinak. Jsem zvědavý na reakci "rady starších". :D

host - 157.239 (?), 18.5.2015 22:34

Já jsem nepsal o kotl.koruně při pohledu na foto, ale reag.jsem na předchozí zmíňku. Pěkný vnější tvar z pohledu plodnosti téměř nic neznamená, dva terminály jsou horší, než žádný. S.P.,Ch.

Dave3 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (102) - 220.132 (?), 18.5.2015 22:58

Pane S.P., nereagoval jsem na vás. A souhlasím. Ta pochvala tvaru měla být malou útěchou, abych jen nehanil :)

sadař82 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (116) - 90.70 (?), 18.5.2015 22:45

rozvětvení v bázi koruny je rozvětvení od kmenu? blush

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024