Konec šlechtěných švestek na Valašsku?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 168.167 (?), 30.3.2009 7:59
Rony: u jedné mojí Čač. se vloni na podzim udělala prasklina stejná jako na tvé fotce. Včera jsem ji prohlížel... asi 10cm podélná prasklina, částečně překrytá slabou vrstvou mrtvé černé kůry, pod kterou chybí tkáň. Ořezal jsem to na živé dřevo a zatřel balzámem. Není tam žádný klejotok rána je jakoby vysušená.
|
|
|
|
|
|
|
host - 122.179 (?), 30.3.2009 9:54
Vážení,prosychání, neboli nekrotizace větévek i větví u peckovin je m.j.zákonitým projevem supercitlivých odrůd k napadení šarkou,jako je JOJO.Buňka této odrůdy, infikovaná virem šarky, odumírá.Díky této vlastnosti u odrůdy JOJO se virus v případě lokálního napadení dál nešíří a lze ji z tohoto hlediska (mylně) považovat za odolnou odrůdu, jak se často také děje.Nespoléhejte na zahraniční hodnocení odrůd ve vztahu k viru šarky.U Čačanské je nutná zvláštní opatrnost.Co nám, zahrádkářům i zahradníkům chybí, je seriózní osvěta k problémům šarky.Dopouštíme se často hříchů z nevědomosti. AB
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 122.179 (?), 30.3.2009 12:44
Pokud chcete (a věřím, že ano),pak se obraťte se žádostí o odborný výklad na Výzkumný ústav rostlinné výroby Praha-Ruzyně.Mou snahou je na vážný problém upozornit, ne klamat veřejnost, jak se toho dopouštějí různí propagátoři dovážených výpěstků.A šarka (nikoliv Šárka např.vs.Ctirad) vážným problémem je čím dál víc.Bagatelizovat jej může jen nestoudný obchodník. AB
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 94.12 (?), 30.3.2009 14:28
Nu, otázka vnímavosti, tolerance a rezistence k šarce je, pravda složitější. Nicméně si nemyslím, že problémy, o nichž píše Rony jsou způsobeny šarkou. Nechce se mi věřit, že by choroba decimovala tolerantní odrůdy a vyhýbala se Domácí švestce, která je, podle mě, snad ze všech odrůd nejcitlivější.
Příčin může být několik. Vysoká hladina spodní vody, mrazové postižení, přehnojení dusíkem (metrové přírůstky), nesprávně časovaný řez, možná něco jiného, či kombinace několika.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|