Katinka - termín dozrievania



            
Libor1 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (173) - 5.130 (?) 
12.8.2013 22:32

Tak vitajte v klube p. Rosti@slaviku. Nie je to prijemne, ked clovek po rokoch pestovania zisti, ze mu predali nieco ine... Mne Opal nastastie chuti a tak som vlastne rad, ze ho mam. Mozno dopadnete s Vasou falosnou Lemedou podobne, ak nie, este sa da sklamanie zmiernit pristepenim preferovanych sort, co moze v pripade cudzoopelivosti vacsiny marhul pomoct k vacsej urode a roztiahnutiu doby zberu.

U mna sa uz blizi zrenie Hanity, ale optimalne chut pre mna ma tesne pred zhnilickovanim. Prezreta a zblatovela uz nema ten spravny "říz", aj ked cukrov zrejme viac neskor mat bude.

  
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
               
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 102.201 (?), 13.8.2013 12:58

Ono s tou chutí a sladkostí přezrálých plodů to není tak jednoznačné. Kdo vyrostl na pravých domácích švestkách, ví, že čím zralejší byly, tím líp chutnaly a tím byly sladší. Nejlépe až přešly mrazíkem a až se začala scvrkávat slupka u stopky. Přitom plody ještě ne úplně nedozrálé z jedné strany zeleočervenéé již měly slušnou chuť i odlučitelnou pecku. Po nástupu nových slív a pološvestek se tato zkušenost změnila. Plody se brzy celé zbarví, ale jsou tvrdé a v této fázi nejedlé.  Zesládnou až když změknou. Některé odrůdy ale postupným přezráváním nezískávají větší sladkost a aroma, jako staré švestky. Při přezrání se dužina stane řídkou, blátovitou, sladkost spíš se spíš zmenší. Je to zřejmě dáno tím, že tvorba cukrů z rozkladu škrobů ustává, naopak pokračuje dýchání, při němž se cukry spotřebují.

                  
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6642) - 14.199 (?), 13.8.2013 13:49

MV: máte recht. Já jsem to možná pozoroval u révy Krystal, kdy některé hrozny dříve dozrálé byly sladší, než ty pozdější a kroutil jsem nad tím hlavou.

                     
Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 13.8.2013 14:05

Myslím si pane PP, že u révy to následné zkysnutí bude v principu trochu jiný případ, než u švestek. Pokud je réva zdravá, nikdy zráním nezkysne, ale při napadení padlím, což v prvotních fázích nemusí být zřetelně viditelné, dochází k zastavení tvorby cukrů a postupné změně chuti bobulí na nakyslou, později až houbovitě páchnoucí.  Keře napadené padlím mívají vždy problém s kvalitním dozráním.

                     
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 88.38 (?), 21.8.2013 12:16

Já si stále ještě můžu "pochrumkávat" na přezrálých plodech Katinky, a rozhodně si na nich pochutnám víc, než na mdlých Zelených renglotách,které stejně u nás nikdo nejí.Taky nevím proč bych měl v tuto dobu ohryzávat nezralé plody Toptastu, když je stále polovina úrody Katinky na stromě, což dokládám snímky focených dnes před polednem.V tuto dobu už je menší úroda několika plodů Topfirstu snězena, a další várka několika plodů Topfive ještě nezralých na stromě.Katinky jsou už správně zralé, některé malinko "šmrnclé " od mléčného kvašení, které v několika plodech padlých na zem započalo..mňam, což mi vůbec nevadílaugh.









                     
Mikeš13 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1994) - 159.144 (?), 21.8.2013 20:24

Mdlá ZR? Proč ji máte mdlou? Mně přijde, že má naopak špičkovou chuť.

                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10507) - 70.240 (?), 21.8.2013 21:45

A já snad po někom chci, aby něco ohryzával? Jeden předčasně zralý plod mě překvapil svou kvalitou, tak na ně chodím dál. I v tomto stádiu "zralosti- nezralosti" mají velmi chutnou dužninu, to je všechno.

                     
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 88.38 (?), 27.8.2013 11:29

Byla to jen řečnická otázka, abych si to mohl podmáznout u Katinky, protože ta stále vykazuje vysoké chuťové kvality.V tuto dobu už budu pravděpodobně jediný, který si může pochutnávat na zralých plodech Katinky, a nějakou dobu to ještě k mé spokojenosti zůstane ne svém místě.Pan Miloš Vysloužil se bude jistě v tuto dobu chodit dívat na bublající soudky s kvasem, a těšit se na výbornou Katinkovici, protože jeho strom Katinky bude už otřepaný, a zbaven těchto plodů.

Co se týče Zelené rengloty, tak po konzumaci těchto mdlých plodů si chodím spravovat můj "maškrtnický jazyk" na švestky.Je to znatelný rozdíl v chuti.Rengloty už u nás nikdo moc nejí-zavařujeme, rozdáváme sousedům, a letos prvně suším.Dělám to opačně ZR suším,a Katinku konzumuju.Štavnaté plody rengloty se k sušení vůbec nehodí... oproti Katince, ale jde to.V zimě tyto sušené plody ocením více, než dnes.Renglota letos bez postřiků extrémně přeplodila...horní patro větví se zlomilo.Možná pro toto přeplození nejsou plody nicmoc.

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 102.201 (?), 27.8.2013 11:46

Máte pravdu, ale jen částečně. Katinky v sudu bublají, ale čistý destilát z Katinek nebude, třebaže jejich zastoupení v 150 litrovém barelu je tak 90%. Vyrobil jsem současně dvě jednodruhová povidla - jedny z Katinek, druhé z Opálů. Výsledek je docela překvapivý. V kvalitě rozdíl nevidím, opálová jsou sladší (ony byly sladší i jejich plody), ale katinkových povidel jue bezmála o 1/3 víc a hotové byly dřív.
   Na stromě samozřejmě ještě Katinky jsou, nejsem zvyklý švestky třepat, čekám, až samy spadnou. Jak přišly deště, padají velmi. Odrůdy, které jsou zralé dokonce popraskaly, takže možná dojde i na to otřepání. Nicméně v tuto dobu již Katinkám chuťově konkurují další odrůdy.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika