Jolina a Joganta
|
|
 |
 |
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10414) - 70.240 (?) 28.8.2024 8:41
Dobro jutro, Milo. Zajímavá informace o slivce MONI, která se stala "modlou" v oblastech silně zasažených šarkou. Já na staré slivky nedám dopustit, zvláště letos kdy některé z nich na chráněném stanovišti přežily jarní mrazy. Jsem absolutně nadšený z Domácí velkoplodé, Bystrické muškátové, nebývale obsypaného Tolaru a velmi chutného Tuleu Grasu. Ještě přežily Eleny, nějaké Presenty, Hanity, Toptastů bylo málo. A samozřejmě ta Jolina, u které vyzralé plody ze žlutou dužninou jsou celkem obstojné. Mnohem lepších bylo pro mě pár Durancií, co jsem tady měl.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10414) - 70.240 (?), 28.8.2024 8:41
Dobro jutro, Milo. Zajímavá informace o slivce MONI, která se stala "modlou" v oblastech silně zasažených šarkou. Já na staré slivky nedám dopustit, zvláště letos kdy některé z nich na chráněném stanovišti přežily jarní mrazy. Jsem absolutně nadšený z Domácí velkoplodé, Bystrické muškátové, nebývale obsypaného Tolaru a velmi chutného Tuleu Grasu. Ještě přežily Eleny, nějaké Presenty, Hanity, Toptastů bylo málo. A samozřejmě ta Jolina, u které vyzralé plody ze žlutou dužninou jsou celkem obstojné. Mnohem lepších bylo pro mě pár Durancií, co jsem tady měl.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 136.144 (?), 11.9.2024 17:15
Zdravím všechny pěstitele Joganty a chtěl bych se zeptat, jak je na tom s citlivostí na choroby druhu jako rez, korkovitost plodů, dírkovitost... Mám od jara nový stromeček bez plodů, na listech jsou ale viditelné menší příznaky. Biegler
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 249.55 (?), 12.9.2024 12:05
Zdravím, u joganty je to jasné- nejdříve odlistěná (transchelia pruni), a také nejdříve shnilá- citlivost na moniliózu už během barvení (poměrně velkých) plodů je šílená... osobně jsem s ní skončil. jolinu třeba vyzkoušet, jofela na tom byla o dost lépe, tu bych i vysadil... d
|
|
 |
|
 |
 |
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10414) - 70.240 (?), 12.9.2024 12:25
Asi bych mohl potvrdit, co píše David. Ten druhý stromek, což bude Joganta, má taky všechny plody brzo shnilé. U Joliny bych musel mít opravdu velký strom, ale Elena je větší, plodí krásně, ale ptáci a moniliová hniloba nedopřejí sklizně. Špatně vyzrálé plody Eleny, Presenty i Joliny nestojí za nic. Při řádném vyzrání jsou to velice chutné švestky. Ovšem tady jen ty větší plody. Taky bych souhlasil s tvrzením, že Jofela tolik nehnije. Jestli se také dostaví nějaká slušná chuť, to je ve hvězdách.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 136.144 (?), 12.9.2024 12:37
Na Jogantě listy drží na rozdíl od odkopků karlátek a nebo štěpovaných různých i starých odrůd renklod. Tam už listí rez švestková dost očesala. Letos je to extrém. Akorát z té dírkovitosti na Jogantě nemám radost. To ani na Hanitě která je jí vyhlášená nemám takové potíže za celou dobu pěstování. Dnes jsem se byl na stromeček znovu dívat a ty příznaky už jsou o dost horší. Monilii mám úplně na všem i na odkopcích, letos další extrém. Na to že nebyla moc velká úroda jsem asi ještě nikdy tolik plesnivých plodů neposbíral za celou existenci sadu na jednotku plochy. Biegler
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|