Jiná podnož než myrobalán
|
|
|
|
|
|
|
|
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář (5555) - 220.138 (?), 14.2.2015 0:15
Širší meziřadí sekáte tou dvoububnovou sekačkou a počet stromů doháníte hustotou v řadách. Pokud dáte obdélníkový spon, budete mít jasno, kterým směrem jdou řady a který směr je napříč. Pokud dáte řady orientované S-J, pak získáte i lepší oslunění a rovnoměrnější vyzrávání plodů. Výšku kmínku volte podle výšky Terry. Některé odrůdy rády převisají, jiné větví krásně do V či W. U odrůd při přeplození převisajících radši dejte ten nižší vysokokmen. Pro klasické malé traktory do sadů pak je dobrý i ten Blažkův spon s vzdáleností řad 7 m (šířka traktoru či valníku + šířka koruny). Protože komunikační směr je jasný, tak v řadě může být spon řídký (1,2× šířka koruny), normální (0,9-1,1× šířka koruny) i zahuštěný (0,7-0,9× šířka koruny).
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 236.1 (?), 14.2.2015 11:03
A z jakého důvodu je lepší obdélníkový spon než čtvercový spon např 4 x 4m?
Zejména proto, že se to lépe ošetřuje. V meziřadí se dá pěstovat zelenina, snadno se kosí tráva sekačkou či traktorem, atd. Pokud byste trval na sponu 4x4, pak lepší než čtvercový je spon trojúhelníkový, který líp využije oslunění.
|
|
|
|
|
|
|
Tondaa - Bronzový Zahrádkář (87) - 253.34 (?), 17.2.2015 19:37
pánové, zahradníci... možná kacířská otázka, ale... čemu vlastně říkáme mirabelka? A nebo jinak..pokud jako amatér začínám a beru semenáčky na mezi za vsí, nemám tu pravou, ale... velkou, žlutou, nedobrou... nebo v.ž. co teče na spirále,...malou žlutou, co jde od pecky- nebo taky ne.popř modrou, červenou... a všichni jim říkáme stejně. Tak mě při této úvaze napadá - proč se nepoužívají plané trnky? děkuji za informaci Tonda
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 211.216 (?), 17.2.2015 23:41
Plané trnky se používají s velkým úspěchem na všemožné výrobky. Na rozdíl od švestek, slív, mirabelek, rynglí, myrobalánů a špendlíků. Tyto jsou víceméně vhodné jen na klasické destiláty. Mošty, sirupy, vína, průtahové destiláty, likéry a ratafie z nich jsou podřádné kvality a málo komu chutnají. Nevýhodou trnek je jejích pracný sběr a při přípravě klasického kvasu velmi nízká výtěžnost. I přes vysokou cukernatost je to jen pecka obalená trochou dužiny. Proto se k destilaci používá suché víno. Rafael
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 245.245 (?), 18.2.2015 13:07
Dobrý den,
možná má otázka nebude úplně k tématu, ale snad se bude alespoň blížit, když se zde řeší podnože.
Je možné vypěstovat myrobalán i jinak než ze semen? Například řízkováním?
Pokud ano, jaký by byl vhodný postup a období?
Děkuji.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář (5555) - 244.2 (?), 18.2.2015 14:56
U myrobalánu získáte nejkvalitnější podnože z výsevu, kdy máte krásně vyvážený kořenový systém vůči vrchnímu špičáku.
Odkopky často tvoří předčasný obrost a jeho odstranění je práce navíc. Dále také jedinec tvořící materiál pro odkopky je náchylnější na podrůstání a tím se zbavíte výhody, že až 60% generativně množených podnoží neobtěžuje podrůstáním.
Řízkování peckovin je kapitola sama pro sebe a pan doktor Vysloužil jistě potvrdí, že úspěšnost je menší než efektivní. Přitom jeho výsledky sdělené mi v SZ považuji za velmi dobré opdpvídající jeho podmínkám. Ano, většinou je to výsledek typu "s tím bych se radši veřejně nechlubil". Pokud by řízkování peckovin bylo efektivní, upustíme od roubování a kulturní slivoně prostě přímo řízkujeme.
|
|
|
|
|
|
|
host - 245.245 (?), 18.2.2015 16:28
Pánové, děkuji za odpovědi.
Doporučení je jasné, nebudu se to tedy snažit urychlit a počkám do léta a posbírám někde pecky.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|