Ad pan m@rten: Já nesouhlasím s Vámi. Použít slovo nepřirozené je zavádějící. I viry a bakterie přenášejí přirozeně své či jiné geny do svých hostitelů (živočichové či rostliny) - člověk toho pouze využil a přiměl je, aby vnášely do daných organizmů požadované vlastnosti. Nic víc, nic míň. Je to přesně definované - víte co tam je, kde to je a co to bude dělat. Narozdíl např. od konvenčního ozařování v gama polích (zde vznikají rozsáhlé mutace a přestavby genomů, které jsou těžko definovatelné). Samozřejmě cokoliv dobré se dá i použít špatným způsobem - případný vznik superplevelů tolerantních na herbicidy apod. Ale obecně zneužít se dá cokoliv.
Větu: "pokud se neosvědčí, nebo jsou napadány škůdci tak to tak má být" nemůžete myslet vážně!? S takovou by lidstvo brzy pošlo! Ale na druhou stranu - pokud není odolné vůči nemocem a je jimi napadáno, má to tak být a nemělo by přežít (dle Vašich slov). Snad zde nevyvolám nějaké kontroverze.
Chtěl jsem jen poukázat, že nic není černobílé. Já se kloním na stranu GMO, ovšem rozumnou a kontrolovanou.
Pokud o tom nic nevíte, prosím neplácejte hlouposti: jsou již k mání GM plodiny, tuším, třetí generace, které přinášejí benefity hlavně konzumentům. Viz například bohulibý příklad Zlaté rýže, podotýkám bez finančních zisků! Google/Wikipedia: "Golden rice" či "Ingo Potrykus".
Ad Martin: Do palivových směsí, které ničí auta, ovzduší a dělají naší krajinu "krásně" monotónně žlutou. To asi také není řešení.
P.S.: Omlouvám se za debatu mimo téma: Tedy já bych pro děti doporučil Katinku, Gabrovskou, Domácí, Opál.
Zdraví Mittwoch